Ghid turistic Statele Unite ale Americii – Sectiunea date generale Statele Unite ale Americii contine informatii despre istoria Statele Unite ale Americii, geografia Statele Unite ale Americii, clima Statele Unite ale Americii, cultura Statele Unite ale Americii si economia Statele Unite ale Americii.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Oferte turistice Statele Unite ale Americii

Date generale Statele Unite ale Americii

Date generale Statele Unite ale Americii

Date generale

 • Denumirea oficiala: Statele Unite ale Americii (United States of America)
 • Capitala: Washington D.C. – 4,421 milioane locuitori (2011), situata in Districtul Columbia (district federal cu regim distinct, care ocupa o suprafata de 177 km2, pe ambele maluri ale raului Potomac, intre statele Virginia si Maryland)
 • Orase principale: New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia, San Diego, Detroit, Dallas, Phoenix, San Antonio
 • Suprafata: 9.826.675 km2, din care 9.161.966 km2 sol si 664.709 km2 revin S.U.A. din suprafata Marilor Lacuri (Lacul Michigan – in intregime, Lacurile Superior, Huron, Erie si Ontario – partial, fiind impartite cu Canada)
 • Diviziuni administrative: 50 de state (Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, Wyoming) si un district (Columbia).
 • Teritorii dependente: in Oceanul Pacific – Samoa Americana, Guam, Ins. Mariane de Nord, Ins. Baker, Ins. Howland, Ins. Jervis, Atolul Johnston, Atolul Palmyra, Ins Wake, Ins Midway, Reciful Kingman; in Arhipelagul Antile – Puerto Rico, Ins. Virgine Americane, Ins. Navassa.
 • Populatie: 313.847.465 locuitori (estimare iulie 2012)
 • Grupuri rasiale: 79,96% albi, 12,85% negri, 4,43% asiatici, 0,97% amerindieni si nativi din Alaska, 0,18% nativi din Hawaii si alte insule din Pacific, 1,61% alte rase.
 • Grupuri religioase: 51,3% protestanti, 23,9% romano-catolici, 1,7% evrei, 1,7% mormoni, 1,6% alte religii crestine, 0,7% budisti, 0,6% musulmani, 12,1% neafiliati, 4% atei, 2,5% alte religii nespecificate.
 • Limba oficiala: engleza americana, varianta a limbii engleze
 • Limbi vorbite: 82,1% engleza, 10,7% spaniola, 3,8% alte limbi indo-europene, 2,7% limbi asiatice, 0,7% alte limbi.
 • Ziua nationala: 4 iulie – Ziua Independentei, marcheaza aniversarea declaratiei de independenta din 1776, fata de Marea Britanie, semnata de 13 colonii de pe continentul nord-american
 • Simboluri nationale:
  • Imnul de stat: „The Star Spangled Banner” a devenit imnul national al SUA la 3 martie 1931. Textul are la baza poezia „Apararea fortului McHenry”, compusa de Francis Scott Key la 14 septembrie 1814, iar melodia provine dintr-un vechi cantec popular englezesc, compus in 1780 de John Stafford Smith. La intalnirile oficiale este cantata doar prima strofa.
  • Steag: 13 dungi orizontale colorate alternativ, 7 in rosu si 6 in alb, un dreptunghi albastru inchis in coltul din stanga sus cu 50 de stele albe, reprezentand statele SUA, iar dungile reprezinta cele 13 colonii initiale, care si-au dobandit independenta in 1776 – Denumiri: „The Stars and Stripes”, „Old Glory”
  • Deviza: „In God We Trust” (In Dumnezeu ne punem increderea) – a devenit motto-ul national al SUA printr-o decizie a Congresului din 1956.
 • Moneda nationala: dolarul american
 • Prefix telefonic international: +1
 • Forma de guvernamant: republica federala, constituita istoric prin uniunea liber consimtita a 50 de state (carora li se adauga un district federal si un „stat asociat” – Puerto Rico). Constitutia federala din 1787 (cea mai veche in vigoare, completata ulterior cu 27 de amendamente) impune o serie de mecanisme complexe de echilibrare a puterii federale centrale (Presedintia-Administratia si Congresul) cu puterile locale, apartinand statelor (guvernatorii si legislativele statale). In SUA, presedintele este cumulativ si prim-ministru, ca sef al executivului compus din ministri denumiti secretari.

Statele Unite ale Americii (in engleza United States of America), cunoscuta și ca United States, the U.S., the USA, este numele unei republici constituționale federale, constand din 50 de state și un district federal (Districtul federal Columbia sau D.C.), situata aproape integral in America de Nord, intre Canada și Mexic, respectiv Oceanul Atlantic (la est) și Oceanul Pacific (la vest). Statul Alaska este situat in extremitatea nord-vestica a continentului America de Nord, intre Canada la est și stramtoarea Behring la vest. Statul Hawaii este un arhipelag din Oceanul Pacific, situat la circa 3,200 km sud-vest fața de sud-vestul statului California. Țara poseda de asemenea niște teritorii in Pacific, respectiv in Caraibe.

La o suprafața totala de peste 9,83 milioane km2, dintre care circa 85 % reprezinta teritoriul Statelor Unite continentale, suprafața Statelor Unite este de aproximativ 40 de ori mai mare decat suprafața Romaniei, fiind a treia din lume. Partea sa continentala masoara peste 5.000 de kilometri de la Oceanul Atlantic (la est) pana la Oceanul Pacific (la vest) și peste 2.000 de kilometri de la granița canadiana (la nord) pana la cea mexicana (la sud).

Cu o populație de peste 312 milioane de pesoane, conform recensamantului din anul 2010, Statele Unite este nu numai a treia țara ca suprafața din lume, dar și a treia cea mai populata țara a lumii. Statele Unite este, in același timp, și una dintre țarile lumii cele mai diverse etnic și cultural din lume, intrucat oameni din toate țarile lumii au emigrat candva sau continua sa emigreze in Uniune.

Scurt istoric

Intre 1607 si 1733 pe coasta Atlanticului iau fiinta 13 colonii engleze care, datorita masurilor discriminatorii adoptate de Londra, decid in 1776 sa isi declare independenta. Noul stat a fost recunoscut prin Tratatul de la Paris din 1783. In secolele XIX si XX SUA isi continua expansiunea pe continent prin adaugarea unor noi state, numarul lor ajungand la 50. Contradictiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei , si cele nordice, abolitioniste, conduc la parasirea uniunii de catre 10 state sudice si la izbucnirea Razboiului de secesiune (1861 – 1865). Dupa victoria nordului, SUA cunosc o dezvoltare economica rapida, devenind, la sfarsitul secolului XIX, prima putere industriala a lumii.

Dupa trei ani de neutralitate, SUA intervin in Primul Razboi Mondial de partea Antantei. Nereusind sa isi impuna ca baza a pacii ideile expuse in „cele 14 puncte” de catre presedintele Woodrow Wilson, SUA nu semneaza Tratatului de la Versailles (1919) si nici nu devin membru al Societatii Natiunilor, adoptand o politica de izolationism in perioada interbelica. Criza economica mondiala care izbucneste in 1929 pe Wall Street cuprinde intreaga lume capitalista. Pentru depasirea acesteia, Franklin Delano Roosevelt, ales presedinte al SUA in 1932, aplica politica dirijista a „New Deal”-ului. Dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, SUA isi proclama neutralitatea, dar sprijina economic, militar si moral statele aflate in lupta cu puterile fasciste. In urma atacului japonez de la Pearl Harbour (1941), SUA intervin in razboi, luptand pe fronturile din Pacific, Africa de Nord si Europa.

Politica postbelica este conditionata de confruntarea dintre cele doua superputeri ale lumii – S.U.A. si U.R.S.S., de cursa inarmarilor si de lupta pentru extinderea sferelor de influenta. S.U.A. sprijina redresarea economica a statelor vest-europene prin lansarea Planului Marshall, initiaza o serie de aliante militare – NATO (1949), ANZUS (1951), SEATO (1954), CENTO (1955) si sprijina nemijlocit fortele anticomuniste angajate in deceniile 5-9 in diverse conflicte locale pe glob: Coreea, Vietnam, Laos, Cambodgia, Cuba, America Latina, Orientul Mijlociu, Afganistan. Dupa destramarea U.R.S.S., S.U.A. raman prima putere economica si militara la sfarsitul secolului XX.

Anul 2001 intra in istorie sub spectrul atentatelor teroriste de la World Trade Center, care au schimbat radical cursul politicii americane. Atentatele au relevat o noua fateta a globalizarii, cea a terorismului indreptat impotriva valorilor lumii democrate.

↑ Sari sus

Geografie

Din punct de vedere geografic, țara se imparte in trei regiuni principale: Munții Stancoși (Rocky Mountains) – la vest, zona de podiș și de munte a Apalasilor – la est, și campiile intinse de prerie (Great Plains) – in partea centrala. In secolul 19, preriile imense au devenit simbolul valorificarii de noi teritorii și al vieții in libertate a coloniștilor. Caracteristice pentru America de Nord sunt și marea diversitate a climei și bogația lumii vegetale.

Relieful Statelor Unite ale Americii este variat, format din munți inalți (ex. Munții Stancoși, Munții Coastei, Munții Cascadelor, Munții Alaskai, Munții Mauna Loa, Munții Mauna Kea, Munții Apalasi etc.) formați prin orogeneza alpina, podișuri (Colorado, Preriilor, Nevada etc.) și campii (Mississippi).

Principala apa curgatoare de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii este Mississippi, cel mai mare fluviu, cu cei mai mulți afluenți.

↑ Sari sus

Clima

Clima este predominant temperata (ex. Temperat Oceanica pe țarmul Oceanului Atlantic, Temperat Continentala in centrul țarii, subtropicala in Florida și California). In Alaska, climatul este rece subpolar, in Nevada temperat și in Hawaii este tropical umed. Temperatura variaza in iulie intre 18 °C in Seattle și 28 °C in New Orleans, iar in ianuarie, intre -10 °C la Minneapolis și 13 °C la Los Angeles. Cantitatea de precipitații variaza de la peste 100 cm pe coasta de est și de Sud, la 50 cm in bazinul fluviului Mississippi și mai puțin de 25 cm in zonele muntoase din Vest. Precipitațiile sunt foarte abundente in apropierea coastei de Vest, in Washington și Oregon 80 cm in zonele joase și 100-150cm in zonele muntoase. Coborand insa spre California, precipitațiile devin tot mai rare, ajungand la o cantitate medie de 25 cm in Los Angeles.

↑ Sari sus

Economie

Datorita condițiilor naturale propice și a sporului demografic (inițial mai ales prin imigrație din Europa – intre 1800 și 1913 sosind in total cca. 50 milioane de oameni), industria s-a dezvoltat intr-un ritm rapid, ceea ce a permis SUA sa ocupe o poziție de frunte pe arena internaționala. Totodata, statul este considerat simbolul economiei libere de piața. Datorita abundenței bogațiilor naturale (carbune, petrol, gaze naturale, hidroenergie), el este mai puțin dependent de importul de energie decat majoritatea celorlaltor state industrializate. Un alt avantaj al sau il constituie culturile agricole: America este privita drept granarul globului, iar o parte importanta a producției agricole este exportata in lumea intreaga.

Conform datelor oferite de Biroul de Statistica a Muncii din cadrul Departamentului Muncii al Statelor Unite, in anul 2008, in economia SUA erau ocupate 134.354.250 de persoane. Țara cunoaște in ultimele decenii o accentuare a polarizarii sociale, fapt care o face sa afișeze inegalitatea veniturilor cea mai mare dintre toate democrațiile industriale avansate, din acest punct de vedere S.U.A fiind comparabila cu state gen Ghana, Nicaragua sau Turkmenistan, fapt economic și social care ataca insași fibra democrației.

↑ Sari sus

Cultura

O fiesta spaniola, un festival cultural al nativilor americani, o procesiune in onoarea sfantului patron al Irlandei, St Patrick, un festival Gullah celebrand cultura afro-americana, festivitatile de Anul Nou Chinezesc – cultura americana este un potpuriu de alte culturi – luand cate putin din fiecare si dezvoltand o cultura a sa. Nu e nevoie sa calatoriti in toata lumea pentru a vedea practici culturale variate. E de ajuns sa vizitati SUA pentru a fi parte din diversitatea culturala de aici – o consecinta naturala a societatii compuse din oameni de etnii diferite. De-a lungul timpului imigranti din Italia, Anglia, Irlanda, Spania, Europa de Est, Africa si Asia au adus cu ei traditiile si obiceiurile proprii care au fost cooptate in diferite masuri pentru a deveni parte a culturii americane.

Artele sunt pline de viata in SUA. Cele mai spectaculoase show-uri, piese de teatru, balet sau evenimente muzicale sunt produse in America. Majoritatea oraselor mari au propriile companii de teatru si balet precum si orchestre simfonice care au spectacole dese. Contributia SUA in domeniul muzicii si filmului este uluitoare si unica in lume. Impactul asupra audientei globale este incredibil – oricine de oriunde danseaza pe piesele americane si vizioneaza filmele de la Hollywood. Nu cred ca exista multe persoane in lumea asta care sa nu fi auzit de Elvis Presley sau Marylin Monroe, Michael Jackson sau Madonna, de Al Pacino sau Angelina Jolie.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere