Ghid turistic Suedia – Sectiunea date generale Suedia contine informatii despre istoria Suedia, geografia Suedia, clima Suedia, cultura Suedia si economia Suedia.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Suedia

Date generale Suedia

Date generale

 • Denumire oficiala: Suedia (Sverige in suedeza) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige).
 • Capitala si principalele orase: Stockholm (capitala), Göteborg; Malmo; Uppsala; Linkoping, Norrkoping; Jonkoping, Helsingborg; Östersund
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 449.964 km². Suedia este impartita in 21 de comitate (län). In fiecare comitat exista un birou administrativ (länsstyrelse) numit de guvern si un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat in comune (kommuner).
 • Populatia: 9,471,174 de locuitori (estimare la 30 septembrie 2011)
 • Limba oficiala: suedeza
 • Ziua nationala: 6 iunie – Ziua Drapelului Suedez, celebrata din 1916, devenita zi nationala, din 1983.
 • Religie: evanghelici luterani (82%), romano-catolici, ortodocsi, baptisti, musulmani, evrei
 • Moneda nationala: Coroana suedeza (SEK), Krona = 100 öre
 • Prefix telefonic international: + 46
 • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala

Suedia (suedeza Sverige) sau Regatul Suediei este un stat in Europa de Nord, situat in partea estica a peninsulei Scandinave, la țarmurile Marii Baltice (Golful Botnic). Cuprinde și numeroase insule din Marea Baltica (Gotland, Öland ș.a.). Are frontiera comuna cu Norvegia la nord-vest (1619 km de lungime), Finlanda (586 km) la nord-est, Marea Nordului impreuna cu stramtorile daneze la sud-vest și Marea Baltica la est. Are o suprafața de 449.964 km². Capitala Suediei este Stockholm.

Scurt istoric

Dupa ce in secolele IX si X, in Suedia a inflorit cultura vikinga, in 1397 cele 3 tari scandinave Norvegia, Danemarca si Suedia au fost unite sub un singur rege (Uniunea de la Kalmar). Statul suedez modern este fondat in 1523, prin destramarea Uniunii de la Kalmar si alegerea primului rege al Suediei, Gustav Vasa. Expansiune teritoriala din secolul XVII conduce la formarea Imperiului Suediei. Finlanda, ca si alte teritorii din afara Peninsulei Scandinave, sunt insa pierdute treptat in secolele XVIII si XIX. In urma razboaielor napoleoniene, Norvegia este cedata Suediei, iar tentativa de pastrare a suveranitatii se soldeaza cu campania militara a Regelui Suediei impotriva Norvegiei (1814), incheiata prin constituirea uniunii personale care va dura pana in 1905. Acesta a fost ultimul razboi in care a fost angrenata Suedia. Din 1814, a fost adoptata politica de nealiniere pe timp de pace si de neutralitate in timp de razboi, in vigoare si astazi. Suedia a ramas o tara neutra in timpul celor doua razboaie mondiale. A continuat sa fie nealiniata in timpul Razboiului Rece si nu este, in prezent, membra a nici unei aliante militare.

↑ Sari sus

Geografie

Relief predominant de platou și de campie, cu urmatoarele particularitați: in vestul și nord-vestul țarii se intind Alpii Scandinavi care ating altitudinea maxima prin vf. Kebnekajse: (alt. 2111 m). Alte varfuri: Sarek (alt. 2090 m), Sulitjelma (alt. 1914 m). Spre est munții sunt marginiți de un podiș, care coboara in trepte spre litoralul cu fiorduri al Marii Baltice, unde se afla Golful Botnic. In partea sudica a țarii se intind campii care inconjoara o mica regiune deluroasa, podișul Smaland (alt. 377 m) și campia valurita Skania, cu soluri fertile și peisaje asemanatoare Danemarcei invencinate. Exista foarte multe lacuri de origine tectono-glaciara, mai ales in campia central-sudica a țarii. Din cele circa 96.000 de lacuri, mai mari sunt Vänern (5585 km²), Vättern (1899 km²) și Mälaren (1140 km²). Zonele mlaștinoase acopera peste 10% din suprafața țarii.

Capitala Suediei, este situata de o parte și de alta a stramtorii Norrström, care leaga lacul Mälaren de Marea Baltica și pe cateva insule ale lacului Mälaren, legatura intre cartierele-insule facandu-se prin intermediul a nu mai puțin de 50 de poduri. Lacul Mälaren a fost candva un golf al Marii Baltice care patrundea adanc in interiorul țarii. Mișcarile de ridicare care au antrenat peninsula au inalțat pamanturile desparțind apele golfului de cele ale Balticii, formand lacul Malaren. Intre lac și mare se formeaza un cordon litoral care nu mai permite accesul corabiilor spre interior și obliga crearea unui punct de tranzit pe uscat. Așa a aparut orașul Stockholm la zona de contact dintre mare și uscat cu un dublu rol: economic (asigurand tranzitul marfurilor pe continent) și strategic (constituind un obstacol in calea piraților care urmareau și pradau corabiile negustorești). Legatura lacului cu marea a fost refacuta artificial, necesitatea canalului Norrström fiind vitala.

Hidrografia este reprezentata de numeroase rauri in general scurte (Ume 465 km, Lule 450 km), dar cu debite bogate și un potențial hidroenergetic ridicat (mai ales cele din Norrland) și de cele circa 96.000 lacuri, unele de mari dimensiuni. O parte din lacuri și rauri sunt legate intre ele prin canale navigabile, mai cunoscut fiind canalul Göta, care traverseaza partea de sud a Suediei și face legatura intre lacuri si rauri pe o distanța de 560 de kilometri, de la Göteborg la Stockholm.

↑ Sari sus

Clima

Clima este mai aspra in regiunile nordice (traversate de Cercul Polar), unde are caracter continental, și mai blanda in partea sudica, unde influența marina este puternica, iar precipitațiile depașesc 500 mm/an (temperat-maritima). Curentul Golfului, curentul cald al Golfului din Atlantic, imprima Suediei un climat mai bland decat cel al altor regiuni situate tot in indepartatul nord.

Stockholm, capitala țarii, se situeaza aproape la aceeași latitudine ca și sudul Groenlandei, dar in iulie beneficiaza de o temperatura medie de +18° C, cu maxime de peste +28 – +30° C anual. Iarna, temperatura medie se situeaza ușor sub zero, iar caderile de zapada sunt moderate. Mai spre nord insa, Suedia are ierni lungi si friguroase, cu caderi abundente de zapada. Stratul de zapada poate sa se mențina, in anumite locuri, precum in rezervația Abisko din nord-vestul țarii, pana la 10 luni pe an, la inalțimi de peste 500 m netopindu-se niciodata.

La nord de cercul polar (in län-ul Norrbotten și in nordul län-ului Västerbotten), soarele nu apune in lunile iunie și iulie. Mai la sud, in aceleași luni, deși soarele se situeaza pentru cateva zeci de minute sub linia orizontului, este suficienta lumina la orice ora pentru a depune activitați diurne fara iluminat adițional (așa-numitele nopți albe). In Stockholm, in luna iunie, noaptea dureaza cateva ore.

↑ Sari sus

Economie

Suedia are o economie bazata pe industrie și servicii. Dispune de insemnate zacaminte de minereuri de fier, șisturi bituminoase, cupru, zinc, wolfram, uraniu, aur, argint. La inceputul secolului XX, Suedia era o țara preponderent agrara si una dintre cele mai sarace națiuni europene. Bogatele sale resurse interne (minereu de fier, material lemnos si putere hidraulica), au permis o industrializare rapida, care a transformat Suedia intr-un modern stat al bunastarii. Suedia este o țara industrial-agrara dezvoltata, cu o puternica industrie extractiva, siderurgica, a metalurgiei neferoase, iar construcțiile navale au o mare dezvoltare (la Malmo si Goteborg). Cea mai importanta ramura industriala este construcția de mașini (autovehicule, motoare diesel, aeronave, ambarcațiuni, echipamente electrice) cu centrele principale la: Stockholm, Goteborg, Vasteras). Suedia ocupa locul 4 pe glob in industria mobilei, locul 5 in producția de cherestea și locul 7 la placi aglomerate și fibrolemnoase. Stockholmul reprezinta un important centru industrial și comercial al Suediei (industrie constructoare de mașini, electrotehnica, șantiere navale, industrie poligrafica, chimica, usoara, pielarie și alimentara). Una dintre cele mai favorabile dezvoltari au cunoscut sectoarele de inalta tehnologie, precum telecomunicațiile și industria farmaceutica, orientate catre export.

Regatul Suediei se numara printre cele mai competitive tari din lume. In Raportul Competitivitatii, publicat in 2011 de World Economic Forum, Suedia se situeaza pe locul al treilea in lume, dupa Elvetia si Singapore. Suedia este, in prezent, unul dintre putinele exemple de succes in plan european, prin stabilitate politica, performante economice si situatie buna a finantelor publice. Suedia a fost prima tara UE care a depasit criza economica si financiara, beneficiind si de efectul protector al masurilor de consolidare adoptate in urma crizei puternice cu care s-a confruntat in anii 1992-1993 (incluzand un plafon al cheltuielilor, un nivel maxim al inflatiei si un surplus bugetar de 2% din PIB, anual), criza fiind intampinata de pe o pozitie fiscala solida. In 2010, Suedia a avut cea mai mare crestere economica din UE.

 • Produsul Intern Brut: 4,6 (trimestrul al treilea 2011)
 • Inflatie: 2,3%(decembrie 2011)
 • Somaj: 7,1% (decembrie 2011)
 • Principalele ramuri industriale: industriile forestiera, miniera, productia de inalta tehnologie, telecomunicatii
 • Principalii parteneri comerciali: Germania, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Regatul Tarilor de Jos, SUA

↑ Sari sus

Cultura

In ciuda faptului ca relieful Suediei nu este tocmai propice dezvoltarii culturii (o parte considerabila din populatie traieste in zone indepartate unde chiar si procurarea unei carti poate fi dificila), o cultura bine-definita suedeza a reusit sa evolueze. Literatura pare sa fie o expresie proeminenta a acestei culturi, scriitori ca August Strindberg, Astrid Lindgren sau Vilhelm Moberg fiind cunoscuti pe plan international. In afara de literatura, teatrul, dansul si cinematografia sunt foarte dezvoltate.

Teatrul Dramatic Regal, care a produs artisti ca Ingrid Bergman si Greta Garbo si a fost condus intr-o perioada de Ingmar Bergman, este principala institutie de teatru, in timp ce Opera Regala din Stockholm reprezinta acelasi lucru in domeniul muzicii. Trupe si grupuri mici din tara organizeaza orice tip de spectacol, de la teatru pentru copii pana la balet si opera sau dansuri populare.

Obiectele de artizanat traditionale suedeze, desi au fost influentate de tendintele internationale intr-o oarecare masura, au un stil distinctiv evidentiat in primul rand in domeniul sticlariei, ceramicii, mobilierului si textilelor. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt obiectele de sticlarie produse de Kosta Boda si Orrefors precum si mobilierul produs de catre compania IKEA.Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere