Ghid turistic Thailanda – Sectiunea date generale Thailanda contine informatii despre istoria Thailanda, geografia Thailanda, clima Thailanda, cultura Thailanda si economia Thailanda.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Ghiduri din Thailanda

Date generale Thailanda

Date generale Thailanda

Date generale

  • Denumire oficiala: Regatul Thailandei (Kingdom of Thailand)
  • Capitala si principalele orase: Bangkok, Chiang Mai, Hat Yai, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pak Kret.
  • Suprafata si diviziuni teritoriale: 513.115 km2, impartita in 8 mari regiuni, subdivizate in 76 de provincii.
  • Populatia: 69,51 milioane de locuitori (ianuarie 2012). Structura etnica: thai (75%), chinezi (14%), mong, khmeri, lao, malay, indieni.
  • Religia: budism (-95%), islam (5%). In partea de sud a tarii, musulmanii sunt majoritari.
  • Limba oficiala: thai
  • Moneda: baht
  • Prefix telefonic international: +66
  • Ziua nationala: 5 decembrie, ziua de nastere a regelui Bhumibol Adulyadej (n.1927).
  • Forma de guvernamant: monarhie constitutionala

Thailanda, oficial Regatul Thailandei (in limba romana este intalnita și forma „Tailanda”) este o țara in Asia de sud-est, invecinata cu Cambodgia la est, Golful Thailandei și Malaezia la sud, și cu Marea Andaman și Myanmar la vest. Cuvantul Thai inseamna „liber” in limba thailandeza. Este de asemenea numele poporului thailandez. Thailanda mai este cunoscuta și ca Siam, care a fost denumirea oficiala a țarii pana in 23 iunie 1939, data la care a fost schimbata in Thailanda. In 1945 i s-a dat din nou denumirea de Siam, dar la 11 mai 1949 a revenit la denumirea de Thailanda. Unii locuitori, in special minoritatea chineza, continua sa foloseasca denumirea de Siam.

Thailanda este a 51-a tara a lumii, in functie de suprafata (513.000 km2) si a 20-a ca populatie cu aproape 70 de milioane de locuitori. Capitala si cel mai mare oras este Bangkok, care este si centrul politic, comercial si industrial al tarii. Thailanda a cunoscut o crestere economica importanta intre anii 1985 – 1996 si in prezent este o tara proaspat industrializata si un exportator major. Turismul contribuie semnificativ la economia tarii. Exista proximativ 2,2 milioane de imigranti legali sau ilegali in Thailanda, tara atragand si un numar de expatriati din tarile dezvoltate.

Scurt istoric

In 1238, in partea centrala a Thailandei a fost intemeiat regatul Sukhothai, numit de vecini Siam. Bangkok a devenit capitala regatului in 1782, sub dinastia Rama I care domneste si in prezent. In 1932, in urma unei lovituri de stat militare, Siamul s-a transformat din monarhie absoluta in monarhie constitutionala, iar in 1939 denumirea de Siam a fost inlocuita cu cea de Thailanda.

In perioada 1941-1944, Thailanda a dus o politica pro-japoneza. Actualul rege Bhumibol Adulyadej a fost inscaunat in anul 1946. Cu unele intermitente, pana in anul 2008, puterea a fost detinuta de guverne militare. Alegerile generale din 2001 si 2005 au fost castigate de partidul miliardarului Thaksin Shinawatra, care a devenit premier, ulterior inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat (2006). In 2007 a fost adoptata noua Constitutie a tarii, iar la 15 decembrie 2008, intr-o sesiune extraordinara a Camerei Reprezentantilor, a fost aprobat un guvern de coalitie format din 6 partide politice, condus de Partidului Democrat. In anul 2009 si in primavara anului 2010 au avut loc actiuni de protest ale simpatizantilor („Camasile rosii”) fostului premier Thaksin Shinawatra. Alegerile parlamentare din iulie 2011 au fost castigate de opozitie. A fost format un guvern condus de doamna Yingluck Shinawatra, sora fostului premier Thaksin Shinawatra.

↑ Sari sus

Geografie

Thailanda este așezata pe cateva districte geografice, in mare parte corespunzand cu grupurile provinciale. Nordul țarii este muntos cu cel mai inalt punct Doi Inthanon la 2.576 m. Nord-estul este format din Platoul Khorat, marginit la est de raul Mekong. Centrul țarii este dominat de valea raului Chao Phraya care se scurge in Golful Thailandei. Sudul este format din istmul ingust Kra care se largește in Peninsula Malay.

Raurile Chao Phraya si Mekong sunt resursele sustenabile ale zonelor rurale din Thailanda. Recoltele produse la scara industriala depind de aceste rauri si afluentii lor. Golful Thailandei acopera o arie de 320.000 km2 si contribuie din plin la bugetul turismului datoria apelor sale limpezi si putin adanci de-a lungul coastelor din sudul tarii si din zona istmului Kra. Acest golf este si un centru industrial important deoarece aici se afla cel mai mare port al tarii – Sattahip. Marea Andaman este considerata cea mai pretioasa resursa naturala a Thailandei pentru ca aici se afla cele mai cunoscute si luxurioase statiuni din Asia. Phuket, Krabi, Ranong, Phang Nga si Trang precum si insulele magnifice se afla toate de-a lungul tarmurilor Marii Andaman si, in ciuda tsunamiului devastator din 2004, continua sa fie o destinatie preferata a turistilor din intreaga lume.

↑ Sari sus

Clima

Climatul local este tropical (cald si umed) și caracterizat de musoni. Este un muson de sud-vest, ploios, cald și innorat de la mijlocul lui mai pana in septembrie, de asemeni, un muson uscat si rece din nord-est din noiembrie pana la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este intotdeauna cald și umed. Temperatura medie este de 29 de grade Celsius, in tara fiind cald pe tot timpul anului.

↑ Sari sus

Economie

Dupa ce s-a bucurat de cea mai mare creștere mondiala din 1985 pana in 1996 – cu o creștere medie anuala de 9% – creșterea presiunii speculative asupra monedei naționale, bahtul, in 1997 a condus la o criza care a descoperit punctele slabe ale sectorului financiar. Multa vreme la un curs de 25 la dolar in SUA, baht a atins cel mai scazut nivel la 56 per dolar SUA in ianuarie 1998 și descreșterea economica in acel an a fost de 10,2%. Criza s-a extins la criza financiara asiatica.

Thailanda a intrat in procesul de recuperare in 1999, cu o creștere de 4,2% și de 4,4% in 2000, in mare parte datorita exporturilor – care au crescut cu 20% in 2000. Creșterea a fost temperata de o scadere a economiei mondiale in 2001, dar a crescut din nou in urmatorii ani datorita creșterii puternice din China și diferitelor programe de stimulare economica locala, un program promovat de prim-ministrul Thaksin Shinawatra. Cresterea in 2003 s-a estimat la aproximativ 6,3% și s-a prevazut o creștere de 8% și 10% pentru 2004 și 2005.

Turismul a contribuit in mod semnificativ la economia Thailandei și industria a beneficiat de aprecierea monedei și de stabilitatea Thailandei. Numarul de turiști sosiți in 2002 (10,9 milioane) reflecta o creștere cu 7,3% fața de anul precedent (10,1 mil). O treime din hard-disk-urile din lume sunt produse in Thailanda, iar in 2010 producția de camionete a depașit-o pe cea a Japoniei. In afara de a fi cel mai mare exportator de orez, Thailanda mai este numarul 1 mondial in exportul de cauciuc și numarul 2 in exportul de zahar.

Criza economica financiara a afectat economia Thailandei in anul 2009, GDP contractandu-se cu cca. 5 la suta. In anul 2010 economia thailandeza a inregistrat o usoara crestere. Incepand cu anul 2010, guvernul thailandez a implementat un pachet de masuri stimulative, de 44 miliarde USD, pe o perioada de 3 ani. In 2011 exporturile Thailandei au fost afectate de urmarile devastatoare ale cutremurului si fenomenului tsunami din Japonia, precum si de instabilitatea pietelor europene si din SUA. Principalele investitii sunt din China, Coreea de Sud si India. Thailanda este o tara nou industrializata avand ca sectoare de baza industria textila, chimica, electronica si turismul.

↑ Sari sus

Cultura

Muay Thai, sau boxul thailandez, este sportul național in Thailanda și arta marțiala nativa. A devenit popular in toata lumea in anii 90. Stiluri de arte marțiale similare exista și in alte țari din sud-estul Asiei.

Salutul standard in Thailanda este un gest similar cu rugaciunea, numit wai. Tabu-urile includ atingerea capului cuiva sau aratarea cu piciorul, deoarece capul este considerat cea mai inalta parte a corpului, iar piciorul cea mai joasa. A pași peste cineva sau peste mancare este considerat drept o insulta extrema. Carțile sau alte documente sunt respectate ca niște obiecte seculare, de aceea nu este permis sa freci o carte de masa sau s-o faci sa alunece pe masa sau sa o pui pe jos.

Thailanda este o monarhie constituționala și regele este extrem de respectat. Este ilegal sa insulți familia regala sau sa calci pe o imagine a regelui.

Influența budismului se poate observa și in viața de zi cu zi a thailandezilor. Budismul descurajeaza competiția. Prin urmare, thailandezii nu sunt foarte ambițioși, refuzand sa faca schimbari. O munca ușoara, platita mulțumitor este mai buna decat o munca grea, platita bine. Ritmul de lucru crește sau scade in funcție de prezența șefului, autoritatea fiind respectata cand este prezenta, insa adesea ignorata in absența.

Preocuparea budista pentru adevar, sinceritate, bunavoința și politețe exclude tehnici umoristice de genul sarcasm, satira, exagerare și parodie și nu pune prea mare preț pe umorul prostesc, pe umorul negru sau pe glumele despre religie, minoritați defavorizate. Dar este acceptat umorul estetic, caracterizat prin subtilitate, reproșuri sau mustrari blande sau indirecte, care ii ataca uneori pe ascultatori pe nesimțite, insa fara a-i agresa, lasand loc pentru un raspuns și oprindu-se exact la timp pentru a nu le știrbi demnitatea.



Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere