Ghid turistic Ungaria – Sectiunea date generale Ungaria contine informatii despre istoria Ungaria, geografia Ungaria, clima Ungaria, cultura Ungaria si economia Ungaria.

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Date generale Ungaria

Date generale Ungaria

Date generale

 • Denumire oficiala: Ungaria (Magyarország)
 • Capitala si principalele orase: Budapesta (capitala), Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr
 • Suprafata si diviziuni teritoriale: 93.028 km2 (locul 109 in lume), impartita in 19 regiuni, 23 de regiuni urbane si capitala.
 • Populatie: 9.962.000 locuitori (decembrie 2011), locul 84 in lume; 92,3% sunt maghiari, 1,9 % sunt romi si 5,8% alte nationalitati;
 • Limba oficiala: maghiara.
 • Ziua nationala, se sarbatoreste la 20 august, reprezentand “Ziua Sfantului Stefan”, fondatorul statului ungar. De asemenea, conform Constitutiei, sunt considerate sarbatori nationale si zilele de 15 martie (comemorarea revolutiei de la 1848) si 23 octombrie (aniversarea Revolutiei ungare de la 1956).
 • Religie: doua treimi dintre ungari sunt romano-catolici, peste 20% sunt calvinisti, existand si comunitati luterane si de alte religii.
 • Moneda nationala: forintul (HUF) ; 1 HUF = 100 fillér.
 • Prefix telefonic international: +36.
 • Forma de guvernamant: republica (conform art. B, alin. 2 din Constitutia Ungariei, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012).

Ungaria (in maghiara Magyarország) este un stat situat in Centrul Europei, in Arcul Carpatic, la o distanța egala de Oceanul Atlantic, Munții Ural, respectiv de Marea Mediterana și Marea Nordului. Pe teritoriul ei este situata aproape toata suprafața Campiei Panonice, din care face parte Parcul Național Hortobágy, inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Se invecineaza cu Serbia la sud, Croația și Slovenia la sud-vest, Austria la vest, Slovacia la nord și Romania si Ucraina la est.

Ungaria este o republica parlamentara. Capitala țarii, Budapesta, este și cel mai mare oraș al ei și al șaptelea oraș din UE dupa populație (1,7 milioane locuitori). In 2010, orașul Pécs a fost ales Capitala Europeana a Culturii. Țara face parte din NATO, iar din mai 2004 este membra a Uniunii Europene. Ungaria s-a numarat printre inițiatorii Grupului de la Visegrád (V4), o organizație de cooperare economica formata din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Scurt istoric

Ungaria s-a format ca regat crestin in anul 1000. In perioada Evului Mediu a fost parte a Imperiului Habsburgic si ulterior a imperiului dualist Austro-Ungar. Ungaria a devenit republica independenta la 16 noiembrie 1918, dupa dizolvarea Imperiului Austro-ungar. A semnat Tratatul de Pace de la Versailles, care a consfintit destramarea Imperiului Austro-ungar la 4 iunie 1920. In 1947 s-a instalat regimul comunist, care a fost la putere pana in 1989. In 1990, in Ungaria s-au organizat primele alegeri libere si a inceput sa dezvolte o economie de piata. A devenit membra a NATO in 1999 si a UE in 2004.

↑ Sari sus

Geografie

Ungaria prezinta trei tipuri de topografie: Marea Campie joasa care se intinde in est, centru si sud-est si Campia Mica in nord-vest; zona muntoasa in nord si regiunea deluroasa Transdanubia din vest si sud-vest. Principalele rauri sunt Dunarea, Tisa si Drava. Peste 1000 de lacuri impanzesc tara, cel mai cunoscut fiind Balaton. Cel mai inalt munte este Muntele Kékes, situat in Muntii Matra, cu o inaltime de 1,015 metri. Terenurile din jurul muntelui sunt alcatuite din paduri dese de o frumusete naturala mare si formatiuni de roca ce merita vizitate.

Numeroasele lacuri, zone umede si rauri atrag pasari migratoare din toata lumea. Ungaria are 5 parcuri naturale foarte frecventate si mai multe de o mie de zone protejate pentru a asigura protectia mediului, faunei si florei. Aici se gasesc animale ca iepure salbatic, cerb, mistret, vidra, pisica salbatica, liliac si altele.
Doar 14% din Ungaria este impadurita, in principal cu fag, stejar si brad.

↑ Sari sus

Clima

Ungaria este situata in bazinul carpatic, ceea ce in confera un climat uscat moderat continental. Iernile sunt reci, in timp ce verile sunt calduroase, chiar caniculare. Temperaturile din Budapesta, depasesc 28 grade Celsius in iulie si coboara sub -4 grade Celsius in ianuarie. In iulie exista o medie de 10 ore de soare in fiecare zi. Intr-un an, tara primeste in medie peste 2000 de ore de soare, mai mult decat majoritatea tarilor europene. Precipitatiile sunt mai frecvente in zona de vest a tarii.

↑ Sari sus

Economie

Economia ungara a fost afectata puternic de criza economica si financiara in 2008 si 2009, reusind sa revina la crestere economica in 2010 (1,2%). Guvernul ungar a implementat mai multe planuri de redresare economica, cu scopul de a mentine deficitul bugetar in limitele convenite cu UE si FMI si de a reduce datoria publica.

 • Produsul Intern Brut: a crescut cu 1, 8% in 2011 fata de 2010.
 • Inflatie: 3,7%(2011)
 • Somaj: 10,8% (2011)
 • Principalele ramuri industriale: minerit, industrie metalurgica, materiale de constructii, textile, produse chimice, industrie constructoare de masini.
 • Principalii parteneri comerciali: Germania, Rusia, China, Austria, Olanda, Polonia etc.

↑ Sari sus

Cultura

Cultura si arhitectura maghiara prezinta influente de baroc, gotic si art nouveau. Tara are unele din cele mai frumoase traditii populare din Europa, producand broderii, ceramica, obiecte sculptate din lemn sau os si picturi. Contributiile muzicale sunt la fel de importante, de la rapsodiile lui Franz Liszt si operele lui Ferenc Erkel pana la muzica populara si tiganeasca. Literatura a fost modelata de evenimentele monumentale din istoria natiunii, care au dat nastere la ode si poeme de independenta.

Fotbalul este sportul cel mai indragit si sahul este de asemenea popular. Asigurati-va ca nu ratati Festivalul Vinului si Sampaniei din Budapesta organizat in a doua saptamana din septembrieRecenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere