Vizualizezi pagina obiectivului turistic Acropole din Atena, Grecia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Atena, Grecia precum: adresa Acropole, cum ajung la Acropole, program Acropole, preturi Acropole, poze Acropole, localizare pe harta Acropole si alte detalii Acropole.

  • Locatie: Atena, Attica, Grecia
  • Adresa: Akropoli
  • Transport - metrou: Akropoli
  • Website: www.culture.gr
  • Telefon: 210 321 0219
  • Pret: bilet intrare €12 valabil 4 zile & include intrare la Agora Antica & Romana, Keramikos, Templul lui Zeus & Teatrul lui Dionysos
  • Program: 8am-7pm Apr-Oct, 8am-5pm Nov-Mar

O stanca mare de calcar, care se ridica din campia Attica, a reprezentat locul ideal pentru Acropole – cetatea fortificata a Atenei. La inceput a servit atat ca cetate a regilor Atenei cat si ca locul celor mai vechi altare ale orasului; ulterior a fost rezervat doar pentru zeitatile Atenei. Acest centru religios al Atenei antice, care si-a conturat forma clasica in timpul lui Pericle, reflecta valorile umane ale culturii si gandirii grecesti care si-au pastrat forta pana in zilele noastre.

In ciuda distrugerilor provocate de secolele care au trecut – cea mai notabila fiind explozia devastatoare din anul 1687 cand o grenada venetiana a aruncat in aer o magazie de praf de pusca turceasca ce era adapostita de Partenon, facand din templul de 2.0000 de ani o ruina – ramasitele transmit in continuare ceva din splendoarea vremurilor lui Pericle.

In timpul indepartarii structurilor post-clasice si a lucrarilor ample de restaurare din secolul 19 si inceputul secolului 20 au iesit la lumina ruinele cladirilor clasice din secolul 5 i.Hr. Acest proces a inceput in anul 1836, imediat dupa eliberarea de sub dominatia turca, cu restaurarea (de catre Ludwig Ross, un arheolog german din personalul Regelui Otto) Templului Atenei Nike, care fusese incorporat intr-un bastion turcesc, si a culminat cu reconstructia coloanelor de pe partea nordica a Partenonului in anii 1920.

Dar secolul 20 a adus si mai multa distrugere complexului Acropole decat suferise acesta in precedentele doua milenii si jumatate. Fumul si poluarea create de populatie si de traficul constant al unui oras modern, daunele cauzate de aterizarea si decolarea avioanelor (care au interdictie acum de a zbura pe deasupra Acropole) si cei peste 3 milioane de vizitatori care urca pe Acropole in fiecare an au deteriorat suprafata pietrelor si a marmurei de pe monumente, in timp ce marmura in sine a suferit schimbari chimice si sculpturile clasice se exfoliaza (de exemplu, friza vestica a Partenonului) – toate acestea intr-un ritm alarmant si pe o scara tulburatoare.

In consecinta, UNESCO a infiintat un program de salva Acropole. Primii pasi au constat in construirea unei pasarele din lemn prin Propilee si excluderea publicului din structurile care flacheaza Propileea si din interiorul Partenonului. Cariatidele au fost inlaturate din Erechtheion si plasate in Muzeul Acropole unde sunt protejate impotriva deteriorarii. Cat de mult vor contribui aceste masuri si altele care se vor mai lua la conservarea acestui monument incomparabil de antichitate este in continuare o intrebare deschisa.

Dealul Acropole masoara 320 de metri de la est la vest si 156 de metri de la nord la sud si are o inaltime maxima de 156 de metri. Coboara abrupt catre nord, est si sud, asa ca, inca din vremuri timpurii, calea de acces a fost numai prin vest. In perioada miceniana zidurile “ciclopice” din jurul citadelei au urmat indeaproape conturul dealului. In zidul nordic erau doua porti mici care duceau in jos inspre izvorul Klepsydra si pesterile de pe partea nordica a stancii. Pe locul ulteriorului Templu Vechi al Atenei se afla un palat regal si erau case de locuit la est de Erechtheion.

Perioada arhaica (secolele 7 si 6 i.Hr.) este reprezentata de ruinele a aproximativ 10 cladiri si parti din doua temple. Toate cladirile din perioada arhaica au fost distruse de persani in 480 i.Hr. In timpul reconstructiei, ce a inceput imediat dupa, Temistocle a folosit coloane si alte fragmente din cladirile distruse, care inca pot fi vazute si azi pe zidul nordic. Mai tarziu, in 467 i.Hr. partea sudica a fortificatiilor a fost modificata de Kimon care a construit zidul drept care exista si acum. Intre zidul de nord al lui Temistocle si cel de sud al lui Kimon, suprafata de teren a fost construita cu ruinele cladirilor si sculpturilor care au fost distruse sau avariate de catre persani. In urma excavarilor de “moloz persan” din anii 1885-1886 au iesit la lumina numeroase piese de sculptura si fragmente arhitecturale care sunt acum printre comorile Muzeului Acropole.

In zona extinsa a cetatii lui Kimon, Pericle a realizat marele program de constructie si reconstructie: in 447-438 i.Hr Partenonul; in 437-432 i.Hr. Propileea; in 432-421 i.Hr. Templul Atenei Nike; in 421-406 Erechtheionul. Singurele ruine ce dateaza dintr-o perioada ulterioara sunt cele ale unui templu circular dedicat Romei si lui Augustus (perioada imperiala timpurie) situate la capatul estic al Partenonului.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Atena, Grecia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Acropole?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
Silviu Vata

silviu-vata

nu recomand a se vizita in toiul verii. veti fi mai preocupati de cum sa va hidratati si sa va feriti de soare decat sa consumati istoria civilizatiei.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 6 ani

Bancu Ileana

bancu-ileana

Acropola-Atena

Ascensiunea la Acropole, cu capodopere arhitecturale datând din secolul al 5-lea î.Hr., se face prin intratrea Propylea monumentala pentru a admira magnificul Parthenon și statuile gratioaselor cariatide de la Templul lui Erechthion. Muzeul are exemple splendide de arta ale Greciei antice. Apoi, in afară se afla monumentul lui Lysicrates, un turn cilindric din secolul al 4-lea i.Hr. . De aici, se poate face o scurtă plimbare de-a lungul strazii Dionisiu Areopagitou la versantul sudic al Acropole unde se afla site-ul Teatrului Dionysos. Construit în secolul al 6-lea î.Hr., este una dintre cele mai vechi teatre din lume și locul în care s-au jucat mai întâi marile lucrări de Eschil, Sofocle, Euripide și Aristofan. La intrarea in Acropole, se afla teatrul Odeon al lui Irod Atticus din secolul 2 î.Hr., care este încă folosit pentru concerte si spectacole. Un loc minunat pentru preparate din bucătăria grecească în zonă este Taverna Xynos.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 4 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.