Vizualizezi pagina obiectivului turistic Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt din Agapia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Agapia, Romania precum: adresa Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt, cum ajung la Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt, program Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt, preturi Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt, poze Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt, localizare pe harta Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt si alte detalii Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt.

  • Locatie: Agapia, Neamt, Romania

Curtea Domneasca de la Piatra Neamt este situata pe un platou care domina centrul orasului. Ansamblul curtii a fost atestat documentar pentru prima data la data de 20 aprilie 1491, intr-un document prin care Stefan cel Mare a facut o danie Manastirii Tazlau, care consta in trei sate: Zanestii, Stolnicii si Faurii.

Insa, istoricii afirma ca ansamblul curtii domnesti data dinaintea acestei date, intrucat unul dintre sate a fost daruit inca din anul 1468. Astfel, putem considera ca inceputurile Curtii Domnesti de la Piatra Neamt dateaza din perioada 1468 – 1475.

In urma cercetarilor arheologice din anii 1954 – 1955, constructiile ansamblului nu erau de mari dimensiuni. Timpul si-a pus amprenta asupra edificiului, din care s-au mai pastrat urme ale pivnitelor casei domnesti (langa actuala cladire a Colegiului “Petru Rares”), precum si fragmente din sudul zidului de incinta.

Sapaturile arheologice au scos la iveala coltul de nord-vest al pivnitelor palatului si o incapere de acces, un coridor lung si patru galerii.

Incaperea era acoperita cu o bolta semicirculara din caramida si comunica cu coridorul printr-o usa cu stalpi de piatra cioplita. Coridorul era acoperit cu o bolta de caramida si blocheti de tuf calcaros. Pivnita este impartita in travee prin patru arcade de piatra sprijinite pe stalpi.

Construirea actualului colegiu “Petru Rares” si construirea strazii Stefan cel Mare au distrus ceea ce mai ramasese din Curtea Domneasca. In prezent s-a mai pastrat o biserica cu hramul "Sfantul Ioan Botezatorul, construita intre anii 1497-1498.

Complexul Muzeal Judetean Neamt adaposteste in prezent colectia muzeala “Curtea Domneasca” inca


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Agapia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Ansamblul Curtii Domnesti din Piatra Neamt?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
romeo j

romeo-j

Ansamblul cu prinde mai multe obiective turistice bine grupate, muzeul etnografic, cel de arta neolitica, Turnul lui Stefan cel Mare, Biserica Sf. Nicolae (daca nu gresesc hramul) si se poate vizita facil.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 3 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.