Vizualizezi pagina obiectivului turistic Basilica Cisterna din Istanbul, Turcia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Istanbul, Turcia precum: adresa Basilica Cisterna, cum ajung la Basilica Cisterna, program Basilica Cisterna, preturi Basilica Cisterna, poze Basilica Cisterna, localizare pe harta Basilica Cisterna si alte detalii Basilica Cisterna.

  • Locatie: Istanbul, Turcia
  • Adresa: Yerebatan Caddesi 13
  • Transport - tramvai: Sultanahmet
  • Website: www.yerebatan.com
  • Pret: TL10
  • Program: 9am-6.30pm

Cea mai mare si cea mai magnifica cisterna acoperita din Istanbul este accesibila printr-o cladire mica situata la 150 de metri vest de piata Hagia Sofia. Acoperisul acestei paduri de coloane este facut din caramida si are o bolta incrucisata. Numele cisternei vine de la o basilica ce era, odata, situata in apropiere.

Basilica Cisterna a fost construita in timpul domniei lui Iustinian I (527-565) pentru a alimenta cu apa palatele din imprejurimi. Cele 336 de coloane ale sale sunt aranjate pe 12 randuri de cate 28 fiecare. Cisterna masoara 140 de metri lungime si 70 de metri latime. Coloanele prezinta capiteluri la varf, unele din ele simple, dar majoritatea in stil corintic. Nivelul de apa din cisterna se schimba de la sezon la sezon. Apa era distribuita prin conductele din peretele estic, situate la niveluri diferite.

Terenul a fost curatat in timpul unei restaurari majore in anul 1987. In urma indepartarii namolului gros de 1 metru, au fost scoase la iveala pavajul original din caramida si doua sculpturi de capete Meduza, din marmura, situate la baza a doua dintre coloane. A fost construita si o pasarela cu ajutorul careia vizitatorii se pot plimba prin cisterna.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Istanbul, Turcia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Basilica Cisterna?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Bazilica cisterna-Istanbul

Modesta cladire ca dimensiuni de la suprafata ascunde dedesubturi nebanuite.Are doua cai de acces : pentru intrare in edificiu si pentru iesire.Cobori in subteran stapanit de o vadita curiozitate.Aici descoperi parca o lume scufundata nicidecum construita asa.Te intampina un spectacol de lumini reflectate in marmura coloanelor romane cu capiteluri corintice si intuneric,care dau parca o doza de mister.Drumul este luminat de candele.In apa pesti de diverse culori inoata in voie vegheati de Meduze.
Coloanele sprijina boltile tavanului dispuse in cruce si arcade Localizat pe drumul dintre Muzeul Sfanta Sofia si Cagaloglu,rezervorul de apa mai este cunoscut si sub numele de Palatul Subteran.
Ansamblul este alcatuit din cateva sute de rezervoare de apa antice ,care mai dainuiesc si azi sub orasul Istanbul.Construite de Imparatul Constantin I,rezervoarele de apa au fost renovate si extinse de Imparatul Justinian.Rezervorul s a numit Bazilica datorita vecinatatii bazilicii Illius.Apa din cisterna venea de la Centrul de Distribuire a Apei Egrikapi prin apeductele Bozdogan si Malova.
Palatul scufundat reprezinta al doilea rezervor de apa ca marime din cele 60 de rezervoare de apa cate au fost construite in Istanbul in epoca bizantina.Insuficienta rezurselor de apa potabila din Cetatea Bizantului,era compensata cu apa din izvorele din padurea Belgrad,aflata la 25 km de cetate.In timpul invaziile dusmane apele erau otavite sau canalele de aductiune distruse ,incat a necesitat construirea de rezervoare care erau alimentte in timpuri mai linistite.Palatul cisterna a fost construit in anul 532,in cateva luni,ceea ce a constituit in epoca un record,pentru depozitarea apei aduse cu canalul valencian.Cisterna a fost utilizata pana in secolul al XVI lea.In perioada otomana acesta a fost nefolosit.In secolul al XIX lea acesta a fost restaurant.Multe din elementele de rezistenta si décor proveneau din edificiile romane praduite de otomani.Palatul scufundat are urmatoarele dimensiuni:lungime 140 m,latime 70 m,inaltime 8 m.”Padurea” de coloane din marmura,336 la numar,este dispusa la 4 m una de celalta,12 coloane pe latime si 28 pe lungime.In parte din spate a palatului se intalnesc coloanele cu capete de meduza.Suprafata rezervorului este de 10.000 metri patrati si o capacitate de 80.000 metri cubi de apa.Cisterna a fost deschisa publicului in anul1987 dupa restaurare.Pe apele sale s au facut chiar si plimbari cu barca.In admosfera mistica a palatului se organizeaza concerte de muzica clasica in perfect acord cu decorul.Intr un colt ,langa iesire se afla o cafenea ,iar in dreapta usii de intrare se afla o machete a Constantinopolului si un punct commercial.Iesirea da intr un minimarket cu suveniruri.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 7 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.