Vizualizezi pagina obiectivului turistic Basilica di San Pietro din Roma, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Roma, Italia precum: adresa Basilica di San Pietro, cum ajung la Basilica di San Pietro, program Basilica di San Pietro, preturi Basilica di San Pietro, poze Basilica di San Pietro, localizare pe harta Basilica di San Pietro si alte detalii Basilica di San Pietro.

 • Locatie: Roma, Lazio, Italia

Basilica Sfantul Petru din Roma

Bazilica Sfantul Petru din Roma este cea mai mare biserica din lume si centrul crestinitatii. Impozanta structura a fost construita pe o perioada de mai mult de o suta de ani, de catre cei mai mari arhitecti italieni ai vremii.

Biserica este construita pe dealul Vaticanului, peste raul Tibru din centrul istoric al Romei. Locatia este deosebit de simbolica: acesta a fost locul unde Sfantul Petru a murit ca un martir si unde a fost inmormantat in anul 64 d.Hr. Sfantul Petru este considerat primul Papa, asa ca Papalitatea si-a construit altarul principal al Bisericii Catolice aici.

La inceputul secolului 4, imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, s-a decis sa construiasca o bazilica pe dealul Vaticanului, pe locul altarului care marca presupusa locatie a mormantului Sfantului Petru. Constructia bazilicii a inceput intre anii 319 si 322. Aceasta a fost sfintita in 326 si finalizata in anul 349. Bazilica avea un naos lung de 85 de metri, cu 4 abside si un atrium spatios, cu o fantana centrala, incadrata de o colonada.

Pe la mijlocul secolul 15, bazilica se afla in ruina si Papa Nicolae al V-lea a ordonat restaurarea si marirea sa, dupa planurile lui Bernardo Rossellino. Dupa moartea lui Nicolae al V-lea, lucrarile s-au oprit si nu s-a mai inregistrat niciun progres pentru jumatate de secol. Apoi Papa Iulian al II-lea a decis sa construiasca o biserica complet noua. El l-a numit pe Donato Bramante drept arhitect principal. Bramante a proiectat o structura, cu un dom inalt pe un plan de cruce greaca (cu toate laturile egale). In anul 1506, Iulian al II-lea a pus prima piatra de temelie a noii bazilici, care urma sa devina cea mai mare din lume.

Dupa moartea lui Bramante, in anul 1514, acesta a fost urmat de un numar de arhitecti, fiecare dintre ei aducand modificari proiectului, cel mai notabil fiind Michelangelo Buonarroti, care a devenit arhitect sef in anul 1547, la varsta de 72 de ani. El a conceput domul impresionant si a facut modificari suplimentare. Dar nici acesta nu avea sa traiasca pana la finalizarea lucrarilor. Domul a fost terminat in anul 1590, de catre Giacomo della Porta. La cererea Papei Paul al V-lea, impozantul edificiu a fost extins dupa planul unei cruci latine al lui Carlo Maderno, care a terminat fatada principala in anul 1614. Biserica a fost resfintita, in sfarsit, de catre Papa Urban al VIII-lea, in anul 1626, la exact 1300 de ani dupa prima sfintire. De atunci Basilica di San Pietro din Roma a constituit centrul crestinismului, atragand pelerini si turisti din toata lumea.

Cladirea in sine este impresionanta, avand un naos lung de 211,5 metri. Domul bazilicii este unul din cele mai mari din lume, masurand 42 de metri in diametru si atingand o inaltime de 132,5 metri. Fatada principala a fost creata de Carlo Maderno, care a modificat usor designul original al lui Michelangelo, prin largirea pronaosului la 114,7 metri. Fatada are o inaltime de 45,5 metri si este incoronata de statui inalte de 5,7 metri ale lui Hristos, Ioan Botezatorul si ale apostolilor, mai putin Sf. Petru. Pe fiecare parte sunt ceasuri uriase, sustinute de ingeri si decorate cu ornamente. Au fost adaugate in secolul 19 si sunt opera lui Giuseppe Valadier. Sub ceasul din stanga se pot vedea clopotele bisericii.

Odata intrati in naos, marimea imensa a bisericii devine evidenta. Bazilica are o suprafata de 15.160 de metri patrati, spatiu suficient pentru a gazdui 60.000 de vizitatori. Opulenta interiorului sta marturie pentru bogatia Bisericii Catolice din secolele 16 si 17. Este decorata cu monumente mari, multe dintre ele create de Gian Lorenzo Bernini, unul din cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor. Una din principalele sale creatii atrage invariabil atentia imediata a vizitatorilor: baldachinul enorm de bronz, situat deasupra altarului papal, la o inaltime de 26 de metri. Aceasta capodopera in stilul baroc a fost luata de pe tavanul Pantheonului.

Cel mai faimos monument din Bazilica Sfantul Petru din Roma este Pieta – o sculptura din marmura a Fecioarei Maria care tine in brate cadavrul fiului sau. A fost creata in anul 1500 de catre Michelangelo, la varsta de doar 25 de ani. Monumentul se afla in prima capela de pe partea dreapta si este singura lucrarea a lui Michelangelo care poarta numele sau. Si-a gravat numele pe panglica care traverseaza pieptul Fecioarei Maria, dupa ce ar fi auzit ca oamenii atribuiau lucrarea altui artist. Sculptura a fost avariata grav in anul 1972, cand un vizitator nebun a lovit-o cu un ciocan. Acum opera este protejata de un perete din sticla antiglont.

Majoritatea picturilor din biserica sunt replici ale picturilor originale, create special pentru bazilica, multe dintre ele fiind acum expuse in Pinacoteca Vaticanului. Umiditatea ridicata din interior a distrus picturile in ulei, pe care s-a depus mucegaiul. Unele au fost inlocuite de mozaicuri, precum ‘Schimbarea la Fata’ un tablou al lui Rafael, care a fost recreat in 1774 ca un mozaic, de catre Stefano Pozzi.

Piesa de capatai a bazilicii este domul maiestuos, care este capodopera lui Michelangelo. Domul, cu diametrul de 42,34 de metri, se sprijina pe patru piloni masivi cu cate cinci fete. In varful pilonilor se afla un tambur cilindric, cu 16 ferestre mari dreptunghiulare, care sprijina bolta. Aici exista o platforma de observatie care ofera o panorama unica asupra Romei. Aveti optiunea de a lua liftul sau de a urca pe scari, a doua dintre ele fiind mai ieftina. La baza domului puteti iesi pe terasa acoperisului, de unde puteti admira domul de aproape. Galeriile din interior va ofera o vedere panoramica asupra interiorului bisericii. Persoanele care doresc sa viziteze bazilica trebuie sa fie imbracate decent, fara pantaloni scurti sau fuste scurte, inclusiv vara.

Adresa:

 • In centrul Vaticanului.

Preturi:

 • Intrarea gratuita in Basilica San Pietro.
 • Cupola
  • Lift: 7.00 €
  • Scari: 6.00 €

Orar:

 • Zilnic: 7:00 – 19:00 (aprilie – septembrie); 7:00 – 18:00 (octombrie – martie).
 • Cupola: 8:00 – 18:00 (aprilie – septembrie) 8:00 – 16:45 (octombrie – martie)
 • Muzeul trezoreriei: 9:00 – 18:15 (aprilie – septembrie) 9:00 – 17:15 (octombrie – martie)

Transport:

 • Metrou: statia Ottaviano – S. Pietro.

Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Roma, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Basilica di San Pietro?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
Silviu Vata

silviu-vata

Cu singuranta trebuie vizitata pentru a intelege de fapt ce reprezinta cea mai mare forma de organizare sociala inventata vreodata in lume. Sa nu uitati, ca parte din aceasta constructie a fost facuta prin demolarea si devastarea altora (pentru reciclarea materialelor) … astia nu erau cu iubeste-ti aproapele si de-astea? … oricum … de bifat macar pentru capodoperele absolut spectaculoase din capela sixtina (apropos … stiati ca usa aia care se inchide “con clave” e de vrajeala … :))

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.