Vizualizezi pagina obiectivului turistic Basilica di Santa Chiara din Assisi, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Assisi, Italia precum: adresa Basilica di Santa Chiara, cum ajung la Basilica di Santa Chiara, program Basilica di Santa Chiara, preturi Basilica di Santa Chiara, poze Basilica di Santa Chiara, localizare pe harta Basilica di Santa Chiara si alte detalii Basilica di Santa Chiara.

 • Locatie: Assisi, Umbria, Italia
 • Adresa: Piazza Santa Chiara
 • Telefon: 075 81 22 82
 • Program: 6am-pranz & 2-7pm vara; pana la 6pm iarna

Bazilica Santa Chiara este un important loc de cult din centrul istoric al orasului Assisi, costruita pe locul unei biserici mai vechi cu hramul Sf.Gheorghe. Bazilica a fost construita in stil gotic, din piatra alba si roz, extrasa din carierele de pe muntele Subasio (Apenini, Umbria), intre anii 1255-1265, in memoria Sfintei Clara, fondatoare a Ordinului clariselor. Proiectul a apartinut arhitectului Filippo da Campello.

Bazilica Santa Chiara contine opere valoroase de arta din secolul al 14-lea. Fatada exterioara este impartita in trei sectiuni orizontale; in mijlocul fatadei se afla o fereastra imensa in forma de rozeta. Contraforturi arcuite sustin lateral biserica. La primul nivel se afla portalul de acces iar la nivelul trei frontonul triunghiular cu o fereastra circulata in mijloc. Portalul este surmontat de un medalion in semicerc in care se afla doi lei in repaus.

Mormantul Sf Clara s-a aflat intre anii 1257-1265 in biserica veche San Giorgio, care pana in anul 1230 a pastrat ramasitele pamantesti ale Sfantului Francisc. Cripta care adaposteste acum mormantul Sfintei Clara a fost construita abia in anul 1850.

Langa usa laterala se afla o capela decorata cu casete roz pe fundal alb (adaugata la inceputul secolului al 14-lea) si transeptul. Absida are forma poligonala cu trei fereste mari arcuite. Turnul-clopotnita are baza patrata, se afla in spatele bazilicii, lateral stanga, se inalta pe sapte nivele. La nivelul 5 si 6 are ferestre iar la nivelul 7 se termina cu o piramida triunghiulara.

Interiorul bisericii are un plan in forma de cruce latina, cu o singura nava. Naosul este impartit in patru compartimente de arcade sprijinite pe coloane, grinzi, cu tavane boltite, absida. Capelele laterale poligonale au fost adaugate in secolul al 14-lea. Simplitatea interiorului a fost conceputa pentru a gazdui ciclul de picturi murale si fresce, care descriu povesti din viata sfintei Clara de Assisi. Pe peretele din stanga se afla Capela Sf Agnes de Assisi.

Pe peretii transeptului din stanga sunt vizibile:

 • Povestiri din Vechiul Testament (sfarsitul secolului al 13-lea) – fresca, de un pictor anonim din Umbria
 • Nasterea lui Isus (mijlocul secolului al 14-lea) – fresca
 • Madonna cu Pruncul Isus (aprox 1265) – tempera pe panou

Altarul mare este protejat de o pergola din secolul al 13-lea, sustinuta de 12 coloane cu capiteluri in stil gotic din marmura, delimitata de o poarta de fier forjat. Deasupra altarului este suspendat:

 • Crucifixul – Isus Christos Rastignit– pictura pe lemn cu Sfantul Francisc, Sfanta Clare si stareta Benedetta (anul 1260 – Maestro de St Clare)
 • Sfanta Clare de Assisi si povesti din viata sa (1283) – tempera pe panou – Maestro de St Clare
 • Madonna cu Hristos Copil si Sfanta Clara de Assisi – Maestro de St Clare
 • Sf Agnes din Roma si Sf Agnes de Assisi
 • Sf Margareta si Sfanta Ecaterina
 • Sfanta Lucia si Sfanta Cecilia

Pe peretii transeptului din dreapta puteti vedea:

 • Dreapta, Sfanta Clara de Assisi si povesti din viata sa (1283) – tempera pe panou, atribuite Maestro de St Clare
 • In partea de jos si stanga fresce (primul trimestru al secolului al 14-lea), executate in maniera expresionista de Maestro de Santa Chiara, care descrie:
  • Moartea si Inmormantare Sf Clara de Assisi
  • Povestiri din Noul Testament

Partea de jos a peretelui din dreapta duce la Capela Sf Gheorghe, ce a apartinut bisericii initiale, un spatiu dreptunghiular acoperit cu o bolta impartita printr-un perete de sticla cu vitralii in doua medii: Capela Sacrament si Oratoriul Crucifixului

In Capela Sacramentului (de taina), in special, poate fi vazut pe peretele din stanga:

 • Madonna cu Hristos Copilului intronat cu Sfintii (aprox 1340 ) – fresca de Puccio Capanna
 • Patimile si Invierea lui Isus Hristos (aprox 1330 ) – fresce din Umbria atribuite unui adept de Pietro Lorenzetti, ilustrand:
  • Isus Hristos dat jos de pe cruce
  • Isus Hristos pus in mormant
  • Invierea
  • Fresce de Pace Bartlo (Buna Vestire, Sfantul Gheorghe, Nasterea si Adoratia Magilor)

Pe peretele din spatele altarului sunt fragmente de decor din sec 13 si altele din sec 14, in care putem recunoaste Santa Caterina si un sfant, Vietile Sfintilor Clare, Francis si Agnes. Urmeaza Oratoriul (Capela) Crucifixului si Cripta Sf. Clara. In asida, in spatele marelui altar, se afla orga construita in anul 1935.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Assisi, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Basilica di Santa Chiara?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Simbol al catolicismului din Italia,Basilica Santa Chiara,este situata pe o colina in centrul vechi al orasului Asissi.Basilica tezaurizeaza opere de arta religioasa(statui,picturi,fresce) ale artistilor italieni din secolul al 14 lea.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 5 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.