Cu o constructie care a durat in jur de 50 de ani, Bazilica Sfantul Stefan din Budapesta este cea mai mare biserica a orasului. Aceasta poarta hramul Sfantului Stefan, primul rege crestin al Ungariei. Mana sa dreapta, cea mai importanta relicva a tarii, este pastrata intr-un altar din una din capelele bisericii.
Constructia bazilicii a inceput in anul 1851. Primul arhitect care a lucrat la proiect a fost Jozsef Hild, ale carui idei legate de structura reflectau stilul clasic. In 1867, Hild a incetat din viata si proiectul a fost preluat de Miklos Ybl, care a adus o influenta neo-renascentista bazilicii. Constructia a fost incetinita in anul 1868, atunci cand o cupola s-a prabusit (din cauza utilizarii unor materiale slabe calitativ si al unui defect de constructie) si in 1891, atunci cand a decedad si al doilea arhitect, Miklos Ybl. Aspectul interior al bazilicii si finalizarea lucrarilor au fost realizate de un al treilea arhitect Jozsef Krausz. Biserica a fost, in sfarsit, sfintita in anul 1905, iar pe 8 decembrie 1906 imparatul Franz Joseph a asezat ultima piatra.
Desi biserica nu era menita initial sa fie o bazilica, localnicii au inceput s-o numeasca asa datorita dimensiunilor mari. Numele poate fi folosit oficial deoarece Papa Pius al XI-lea i-a conferit titlul de ‘basilica minor’ in anul 1931. Apoi, in 1993, biserica a primit si numele de catedrala atunci cand Arhiepiscopia din Esztergom a devenit Arhiepiscopia din Esztergom-Budapesta.
Bazilica Sfantul Stefan are un plan al podelei in forma de cruce greaca. Centrul sau este incoronat de o cupola maiestuoasa, care atinge o inaltime de 96 de metri, exact inaltimea Cladirii Parlamentului Ungariei. Aceasta inaltime are legatura cu anul 896, anul stabilirii primelor triburi maghiare in bazinul Carpatic, care au pus bazele formarii Ungariei de astazi. Pueti lua un lift sau puteti urca cele 302 scari care duc la terasa din jurul domului, de unde va puteti bucura de o vedere panoramica a Budapestei. In turnul din dreapta se afla cel mai mare clopot de biserica din tara, clopot care cantareste 9.144 de kilograme.
Arhitectul Jozsef Krausz a apelat la unii din cei mai priceputi sculptori si pictori ai Ungariei pentru a decora interiorul bazilicii. Interiorul bogat ornamentat prezinta in jur de 50 de tipuri diferite de marmura, capele decorate elaborat si multe sculpturi, printre care si un bust al sfantului patron al bisericii. Pentru plasarea statuii in altar a fost nevoie de o permisiune papala speciala.
Capela Sfintei Drepte, o capela construita special, gazduieste cea mai importanta relicva a Ungariei, mana dreapta a Sfantului Stefan. Mana mumificata este tinuta intr-un altar si este plimbata pe strazi in fiecare an, pe data de 20 august, la aniversarea mortii Sf. Stefan.
Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.
Planifici o calatorie in Budapesta, Ungaria? Doresti sa te cazezi in apropiere de Basilica Sfantul Stefan?
Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.
Cerere oferta sejur Cerere oferta cazareRezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.
PortalTurism.com este un site cuprinzator creat pentru a oferi informatii calatorilor inainte de a pleca la drum. Aici gasiti cele mai bune oferte de sejururi, circuite, croaziere, cazare la hotel sau pensiuni atat in tara cat si in strainatate, bilete de avion, curse autocar, ghiduri turistice, calendar de evenimente, lista detaliata cu obiective turistice, restaurante, baruri, magazine, stiri din turism si multe altele.
Fie ca sunteti interesati de muzee, arheologie, plaje, drumetii montane, activitati sportive, locuri sacre, istorie, arhitectura, evenimente si festivaluri, frumuseti naturale, turism balnear sau croaziere relaxante, PortalTurism.com este ghidul dumneavoastra! Vacanta ta e aici!
2021 © Portalturism.com. Toate drepturile rezervate. Despre noi | Promovare afacere | Harta website | Termeni & conditii | Contact
Impartaseste-ne parerea ta