Vizualizezi pagina obiectivului turistic Bazilica San Marco din Venetia, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Venetia, Italia precum: adresa Bazilica San Marco, cum ajung la Bazilica San Marco, program Bazilica San Marco, preturi Bazilica San Marco, poze Bazilica San Marco, localizare pe harta Bazilica San Marco si alte detalii Bazilica San Marco.

Bazilica San Marco din Venetia

Bazilica San Marco din Venetia, construita in secolul 11, este cea mai faimoasa si cel mai usor de recunoscut dintre toate bisericile din Venetia. Biserica originala San Marco era situata in interiorul complexului Palatul Dogilor si a fost construita in anul 828, pentru a gazdui moastele Sfantului Marcu Evanghelistul, despre care se presupune ca au fost furate de catre comerciantii venetieni din Alexandria, Egipt, cu cativa ani mai devreme.

Biserica a fost distrusa de incendiu in anul 976, in timpul unei revolte. A fost reconstruita de doua ori, ultima data in 1063. La acea vreme, puterea Republicii Venetiene crescuse dramatic, iar noua bazilica, sfintita in 1094, urma sa simbolizeze cresterea bogatiei si puterii republicii. Acea bazilica este cea pe care o vedem astazi. A fost capela privata a Dogilor pana in anul 1807, cand a devenit catedrala orasului.

Considerata unul din cele mai bune exemple de arhitectura bizantina din lume, Bazilica San Marco este cunoscuta pentru desginul opulent si pentru mozaicurile interioare aurite si este supranumita Chiesa d’Oro (Biserica de Aur). Designul sau este un amestec de stiluri arhitectonice estice si vestice.

Exteriorul bazilicii este destul de bogat ornamentat si a fost impodobit mai mereu de-a lungul secolelor. Istoricii spun ca, de cate ori se intorceau vasele venetiene din Orient, aduceau cate ceva pentru bazilica, fie o friza, o coloana, sau altceva de la o cladire antica din alta parte. Din punct de vedere tehnic, exteriorul este impartit in trei parti: cea inferioara, cea superioara si domurile. Partea inferioara este formata din cinci portaluri arcuite (cel din mijloc putin mai mare), inconjurate de coloane din marmura. Usi mari din bronz duc spre pronaos. Deasupra portalurilor laterale intalnim mozaicuri ilustrand povestile moastelor Sf Marcu; cel de pe partea stanga este cel mai vechi si descrie Bazilica San Marco asa cum arata la mijlocul secolului 12. Mozaicurile din arcadele de la nivelul superior descriu episoade din viata lui Isus; cel de deasupra portalului central este mozaicul aurit cunoscut ca ‘Judecata de Apoi’.

Deasupra ferestrei mari din centru se afla Leul Inaripat, simbolul Venetiei, iar pe balconul central sunt statui ale cailor greci, montate in 1254. Caii erau initial expusi in Hipodromul din Constantinopol, dar acum sunt in Muzeul Bazilicii. Cei de pe fatada sunt, de fapt, replici.

Interiorul are forma unei cruci grecesti si fiecare latura are un naos central cu un altar lateral. Interiorul este mai spectaculos decat exteriorul cladirii. Podelele magnifice din marmura sunt aranjate intr-un model geometric cu figuri de animale intercalate. Aproape 8.000 de metri patrati de mozaicuri aurite acopera peretii si tavanul. Cele terminate in secolul 12 descriu scene din Noul Testament, in timp ce mozaicurile pictate in secolul urmator se concentreaza pe Vechiul Testament. De asemenea, peretii sunt impodobiti cu scene cu Fecioara Maria, Sfantul Petru, Sfantul Clement, Sfantul Ioan Evanghelistul si, bineinteles, Sfantul Marcu.

Baldachinul de deasupra altarului inalt este cunoscut drept Pala d’Oro. Este un panou aurit decorat cu pietre pretioase, asezat pe coloane decorate cu reliefuri din secolul 11. Mesterii aurari bizantini au fost angajati la sfarsitul secolului 10 pentru a termina lucrarea la aceasta portiune a bazilicii, care este acum protejata de sticla. Tesoro, sau trezoreria, este situata la dreapta altarului principal si contine multe din obiectele luate din Constantinopol, precum si alte relicve adunate de biserica de-a lungul anilor.

Adresa:

 • Piata San Marco

Orar:

 • Noiembrie – Paste:
  • Biserica: 9:45 si 17:00. Duminica si de sarbatori legale: 14:00 – 16:00
  • Muzeul St. Marco: 9:45 si 16:45
  • Pala D’Oro: 9:45 si 16:00. Duminica si de sarbatori legale: 14:00-16:00
  • Comoara: 9:45 si 16:00. Duminica si de sarbatori legale: 14:00-16:00
  • Clopotnita: 9:30 si 15:45
 • Paste – Noiembrie:
  • Biserica: 9:45 si 17:00. Duminica si de sarbatori legale: 14:00 – 17:00
  • Muzeul San Marco: 9:45 si 16:45
  • Pala D’Oro: 9:45 si 17:00. Duminica si de sarbatori legale: 14:00-17:00
  • Trezoreria: 9:45 si 17:00. Duminica si de sarbatori legale: 14:00-17:00
  • Clopotnita: 9:00 si 19:00 (Intre luna iulie si septembrie: 9:00 – 21:00 iar in noiembrie 9:30 si 15:45)

Preturi:

 • Biserica: gratuit
 • Muzeul St. Marco: 4 €, 2 € redus pentru grupuri mai mari de 15 persoane
 • Pala D’Oro: 2 €, 1 € redus pentru grupuri mai mari de 15 persoane
 • Trezoreria: 3 €, 1.5 € redus pentru grupuri mai mari de 15 persoane
 • Clopotnita: 8 €, 4 € redus pentru grupuri mai mari de 15 persoane

Transport:

 • Vaporetto: 1, 2, 51

Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Venetia, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Bazilica San Marco?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

• Basilica San Marco-Venetia
Cine isi doreste sa vada Venetia, cred ca nu o face numai pentru romantismul plimbarii cu gondola pe Canal Grande ci pentru toate simbolurile arhitectonice emblematice din Piata San Marco.
San Marco este o biserica foarte bogata in istorie, un amestec fantastic si multiform de stiluri diverse, marturie deschiderii Venetiei catre Orient, caracterul sau de oras-pod intre cultura orientala si occidentala. Structura sa care nu cunoaste precedent in istoria peninsulei italice, este datorata probabil proiectului unui architect grec ramas necunoscut. Planul este in forma de cruce greceasca, cu patru cupole laterale si una centrala. Fiecare brat al crucii reprezinta un domn. In anul 1063, in timpul dogelui de Contarini, se va incepe constructia bazilicii in forma actuala. Incepand din anul 829 sub dogele Giustiniano Partecipazio, pe amplasamentul bazilicii actuale avea sa inceapa constructia unui templu destinat moastelor Sf. Marcu, furate de negustorii venetieni, cu un an in urama de la mahomedanii din Alexandria Egiptului. Templul consacrat in 832 avand probail structura traditionala templelor paleo-crestine, el este compus din trei culoare fiecare impartit in trei, doua dintre ele cu absida au cripte si unul un pridvor cu fresce. Templul era semnul realizarii unei preziceri si a incununarii unui vis comun tuturor venetienilor. Dupa traditie, intr adevar evanghelistul Sf. Marcu soseste pe insula lagunei si ii vine in vis Ingerul care ii spune ’Aici, tu vei avea pace, Marcu, evanghelistul meu ”Constructia bazilicii a fost deci implinirea unei datorii spirituale, si in acelasi timp un motiv de bucurie, si de identificare colectiva cu destinul Venetiei. Din pacate Bazilica a fost distrusa in anul 976 se un incediu, dar a fost reconstruita repede alaturi. Dupa aceea, constructia bazilicii actuale, care o inlocuieste pe a doua va coincide cu momentul cel mai prosper al Republicii si cu dorinta venetienilor de a si exprima toata grandoarea in capela ducala. Capela ducala, a fost ocul celebrarii ritualului tuturor evenimentelor celor mai importante ale istoriei Republicii pana in 1807 cand ea devine in sfarsit catedrala Venetiei, incorporate in basilica San Marco.
Arhitectura si decoratiile numeroase si bogate, care ii dau celebritatea, povestind istoria sa, folosind expresivitatea unei creativitati fericite si multiforme.
De secole, arta si generatiile de artisti, necunoscuti si celebri care au intervenit facand modificari si adaugiri la edificiu, pana in secolul al XVI lea au lasat marturii in stilurile cele mai variate, bizantin sau roman, gotic sau al Renasterii. Rezultatul de un echilibru perfect ca frumusetea unui cantec coral sugestiv in care rafinamentele artei cele mai pure se unesc cu bucuria expresiilor cele mai naïve ale fanteziei populare. Materiale déjà utilizate pentru basilica precedenta, coloane, frize, capiteluri, au fost incastrate in peretii noii bazilici. Marmure de toate tipurile si din toate culorile, provenind din tari indepartate, au fost transpuse in 500 de coloane in toate stilurile, basoreliefuri romane, capiteluri gotice, romane si bizantine, toate marturia cuceririlor, descoperirilor si creatiilor care se gasesc in San Marco locul lor ca si spatiile interioare ale bisericii au fost pagini dintr un jurnal colectiv. Fatada bisericii care da in magnifica piata San Marco, este formata din doua etaje de arcade, cinci inferioare mai avansate si cinci superioare. Grupurile de coloane din marmura pestrita separa arcadele inferioare care inchid cinci portaluri. Pe fiecare dintre ele se remarca basoreliefuri care povestesc episoade din istoria sfanta sau elemente descriptive din viata cotidiana. Se poate nota, Poarta sf. Alipio, cu figuratiile din Epifanie, Isus Christos si Apostolii, nuntile din Cana si al treilea portal pe care sunt reprezentate principalele meserii existente in Venetia.
Cele cinci arcade superioare decorate cu mozaicuri si surmontate de o decoratiune gotica flamboianta, compusa din statui, frunze si sageti, sevesc drept panza de fond unei terase inguste. Arcada principala, cea mai larga, este inchisa printr un vitraliu grandios, de unde se filtreaza lumina in interiorul bazilicii care serveste drept panza de fond la patru celebrii cai din bronz aurit. Acest magnific exemplu al artei greco-alexandrine, cu autor necunoscut, a fost prada de razboi in batalia victorioasa a cuceririi Constantinopolului in 1204. In varful sagetii care domina arcada centrala, stauia sf.Marcu catre care urca ingerii este opera lui Nicolo Lamberti. Mai jos, pe fond bleu presarat cu stele de aur, se detaseaza celebrul leu al Sf.Marcu, emblema Venetiei, care se gaseste si pe turnul orologiului aflat in apropiere. Cele cinci faimoase cupole ale San Marco se termina cu lanterne in stil oriental pe care stralucesc cruci cu bratele incrucisate, Arhitectura bazilicii seamana cu cea a Bisericii Sf. Apostoli din Constantinopol. la cupola de deasupra sanctuarului, la cupola centrala si la cea din apropierea intrarii principale.
Poarta care permite accesul in basilica anunta déjà prin grandoarea frumusetii mozaicurile care decoreaza deopotriva interiorul si exteriorul bisericii. Mozaicurile reprezinta istorii biblice de la Geneaza (Creatie) pana la Fuga din Egipt, executia artizanilor venetieni in secolul al XIII –lea. Interiorul este reprezentat in trei nave transversale si trei longitudinale. Interiorul bisericii sugestiv si grandios este o veritabila suita de cupole si arcuri, corul se afla deasupra unei cripte, un scrin care pastreaza comori pretioase. Pentru a nu prezenta decat una singura, putem vorbi de Altarul (peretele) de aur care se afla in fundalul altarului principal care adaposteste moastele sf. Marcu. Iconostasul altarului este una din cele mai pretioase opera in aur din lume, este presarat cu pietre pretioase si email. El se compune din diferite parti care s au elaborate intre secolele al X-lea si al XIV-lea. Dar ceea ce face din San Marco basilica de aur si in primul rand fastuos este acoperamantul (baldachinul) asezat pe coloane decorate cu basoreliefuri. Acest extraordinat exemplu de arta anonima a avut probabil inceputurile in jurul anului 1070, cand absida a fost decorate cu figurile celor patru evaghelisti. Aceasta arta de origine bizantina va gasi in Venetia un teren bogat de expresie datorita artizanilor sticlari, cu o remarcabila dezvoltare in epoca. Splendidele culori ale sticlei acoperite cu foita de aur dobandesc lumina si o puternica expresivitate. Mozaicuri infatisand scene din vechiul testament le vom gasi in nartex si o serie de scene reprezentand Geneza (domul din dreapta) Domul central ne prezinta scene din Noul Testament-Inaltarea la cer a lui Hristos Pantocrator. Cupolele sunt decorate si ele cu scene biblice(asteptarea Mantuitorului si venirea lui, iar Fecioara Maria poarta brau (cingatoare), profeti si apostoli) Alte mozaicuri reprezinta istoria sf. Marcu. Povestile biblice reprezentate pe poarta exterioara sunt o anticipatie a temelor sacre dezvoltate in interior si constituie un element de continuitate in ciuda varietatii de stiluri ale bazilicii. Dupa ce vezi asemenea minunatii nu stiu daca pe moment esti in stare sa mai emiti judecati de valoare pa baza de comparatie. Nu stiu sa spun daca totusi se compara cu ceva din ceea ce am vazut pana atunci.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.