Vizualizezi pagina obiectivului turistic Bazilica Santa Maria della Salute din Venetia, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Venetia, Italia precum: adresa Bazilica Santa Maria della Salute, cum ajung la Bazilica Santa Maria della Salute, program Bazilica Santa Maria della Salute, preturi Bazilica Santa Maria della Salute, poze Bazilica Santa Maria della Salute, localizare pe harta Bazilica Santa Maria della Salute si alte detalii Bazilica Santa Maria della Salute.

  • Locatie: Venetia, Veneto, Italia
  • Adresa: Campo della Salute 1b
  • Website: www.seminariovenezia.it
  • Pret: intrarea in sacristie €3
  • Program: 9am-pranz & 3-5.30pm

Aceasta biserica magnifica este una din cele mai fotografiate cladiri din Venetia. Bazilica Santa Maria della Salute, numita de localnici simplu Salute, este situata pe o fasie ingusta de pamant, intre Marele Canal si Bazinul San Marco.

Biserica a fost propusa de catre Senatul Venetiei ca raspuns la un val teribil de ciuma care ucisese deja o treime din populatia orasului. Senatul a promis sa construiasca o biserica in cinstea Fecioarei Maria, daca aceasta ar scapa orasul de boala. Dupa ce epidemia a disparut, Senatul si-a tinut promisiunea si a inceput constructia.

In acelasi timp, Senatul a decis ca noua biserica sa fie si locul de desfasurare a sarbatorii anuale de Prezentare a Fecioarei, care implica o procesiune din San Marco pana in Salute din sestiere Dorsoduro. Deoarece asta insemna traversarea canalului, locul a fost ales pentru acces facil. Sarbatoarea anuala, cunoscuta ca Festa della Salute, se tine si acum, in fiecare an, pe 21 noiembrie, cand un pod temporar este construit peste Marele Canal.

Pentru constructia bisericii au concurat mai multi designeri, in cele din urma fiind ales Baldassare Longhena. Longhena a desenat o structura masiva, cu cupole mari si volute. Acesta insa, nu va trai sa-si vada opera finalizata, deoarece a murit cu cinci ani inainte de inaugurarea din 1687. Bazilica este de forma octogonala si sta pe o platforma din 100.000 de stalpi din lemn. Este construita din piatra de Istria si dintr-o caramida acoperita cu un praf din marmura, numit marmorino. Desi este in stilul clasic, cladirea contine si elemente bizantine.

Inauntru, altarul inalt in stilul baroc a fost proiectat tot de Longhena si a fost realizat de sculptorul flamand Josse de Corte in anul 1670. Tot in altar se afla si o sculptura bizantina, Madonna si Copilul, din secolul 12 sau 13. In interior mai intalnim si opera ‘Nunta din Cana’ a lui Tintoretto, precum si multe de-ale lui Titian, printre care si o pictura magnifica pe tavan ‘David si Goliat’. Din pacate, o parte din capodopere se afla in spatele altarului si nu pot fi vazute de vizitatori.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Venetia, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Bazilica Santa Maria della Salute?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

BAZILICA SANTA MARIA DELLA SALUTE-VENETIA
Bazilica Salute cu masa sa alba contrasteaza cu celelalte cladiri vecine, este o opera din secolul al XVII lea.
Situata intre Canal Grande si Bazinul San Marco, pe o mica peninsula, biserica Santa Maria della Salute, Biserica Sanatatii sau a Mantuirii, biserica romano-catolica, facand parte din parohia Iezuitilor, se poate admira in toata splendoarea ei de dincolo de Canal, din Piata San Marco. De fapt este vizibila din mai multe puncte ale orasului si atrage ca un magnet.
Salute este o biserica votiva construita dupa eradicarea epidemiei de ciuma din 1630 . Opera arhitectului Baldassare Longhena, constructia bisericii a inceput in 1631 in stil baroc si se va termina in 1681.
Avand forma octogonala, Salute este un edificiu mare cu doua cupole si turnuri care ii dau un farmec aparte. Ca materiale de constructie s-a folosit piatra de Istria si caramida acoperita cu praf de marmura. Cladirea este asezata pe o platforma facuta din 100.000 de piloni din lemn. O scara poligonala din piatra,impozanta si solemna, conduce la usa principala a fatadei centrale, care se deschide in mijloc un portal din lemn de stejar acoperit cu placi de cupru bronzat. Trei fatade laterale corespund celor sase capele care in interior inconjoara in spatiul central al bisericii, fatadele, numeroase statui de ingeri, sfinti si figuri mariale din Vechiul Testament, tote sunt realizate din piatra alba. Cinsprezece carnize concentrice, care subliniaza miscarea cupolei sunt realizate din aceeasi piatra.
La exterior, fatada are pe frontispiciu, deasupra timpanului intrarii, statuia Fecioarei Maria cu pruncul, patroana bisericii, constituie tema iconografica ce domina toata biserica atat la interior cat si la exterior.Restul fatadei este decorat cu statui. La intrare se remarca figurile in piatra ale celor patru evangelisti (Marcu, Luca, Matei, Ioan), Sfantul Teodor, profetii.
Interiorul bisericii este octogonal cu opt capele radiante. Sase capele care se deschid catre mijlocul bisericii, sunt toate dedicate misterului Feciorei cu exceptia unui altar dedicat sf. Anton. O banda de 32 de trandafiri care se gasesc in centrul unui splendid pavaj in marmura policroma constituie un momemt simbolic al rozariului marial. Splendida cromatica a pavajului, desenul geometric si benzile concentrice, sunt puse in evidenta de luminozitatea bisericii.
Cum intri in biserica, pe partea dreapta, vei intalni altarele Mariei (trei altare). Luca Giordano a zugravit in ele viata Fecioarei Maria: ”Prezentarea Fecioarei la templu”, ”Adormirea Maicii Domnului”, ”Nasterea Maicii Domnului”. Pe acestea le am surprins si eu in fotografii. In altarele din partea stanga (al treilea) vom intalni opera lui Tizian “ Pogorarea Duhului Sant”. Restul bisericii l-am vazut in fuga deoarece era ora pauzei de pranz si am fost rugati sa ne incheiem vizita. Daca am sa revin in Venetia, vizita in amanunt am sa o incep de aici. Biserica este decorata cu opere ale pictorilor Tintoretto (sacristie) Caneletto, Turner, Guardi Francesco si cel mai reprezentativ Titian (altare si sacristie, tavan). In altarul mare, atribuit lui Longhena, putem admira Icoana Maicii Domnului Mesopantitisa. Statuia de la altar ”Regina cerului expulzand ciuma” este opera baroca a sculptorului Josse de Corte.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.