Vizualizezi pagina obiectivului turistic Biserica de Lemn din Ieud Deal din Ieud, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Ieud, Romania precum: adresa Biserica de Lemn din Ieud Deal, cum ajung la Biserica de Lemn din Ieud Deal, program Biserica de Lemn din Ieud Deal, preturi Biserica de Lemn din Ieud Deal, poze Biserica de Lemn din Ieud Deal, localizare pe harta Biserica de Lemn din Ieud Deal si alte detalii Biserica de Lemn din Ieud Deal.

  • Locatie: Ieud, Maramures, Romania

Bisericile de lemn din Maramures au fost inaltate cu tehnica si originalitatea unor opere de arta. De aceea au fost introduse in patrimoniul mondial UNESCO.

Realizate cu maiestrie de priceputi ai neamului, bisericile din lemn, austere in exterior, dar primitoare in interior datorita picturii colorate, parca opresc timpul. Linistea impusa de aceste edificii ne duc cu gandul la vremurile apuse in care legile sacre erau pastrate cu sfintenie.

Biserica veche din deal de la Ieud a fost construita de familia nobila locala Balea, la inceputul secolului al XVII-lea. Biserica este cu un secol mai veche decat biserica de lemn din ses, a doua biserica de lemn din sat si una dintre cele mai vechi pastrate in Maramures.

Monument istoric valoros, biserica de aici detine un ansamblu pictural de inalta calitate.

Exista mai multe opinii in ceea ce priveste datarea acestei biserici. Istoricii o incadreaza in diverse perioade, insa este considerata cea mai veche biserica din Maramures. Anul 1364 ar putea fi anul constructie, dupa cum sustin unii istorici, insa in timp au fost descoperite diverse metode inovatoare de a data monumente istorice, astfel, prin metoda dendrocronologica, cercetatorul islandez Oladur Eggertsson a datat biserica de lemn din Ieud Deal din al doilea deceniu al secolului al XVII-lea.

Butea bisericii este ridicata din barne de molid, legate cu cheotori netede in dinte ascuns. Talpile si portalele, mai expuse la umezeala, sunt facute din lemn de stejar.

Pictura murala a bisericii cuprinde si inscriptii chirilice aflate sub ferestrele de jos, de o mare valoare, indeosebi cea a crasnicului spre nord si a diacului spre sud. Textele contin indemnuri teologice catre credinciosi, deosebit de interesante in contextul framantarilor religioase din acea epoca in Maramures.

Sub fereastra crasnicului, peretele de nord in nava: “Inpotriva sf[intei] … sau zugravit pravoslavnica besereca acestie sa [nu fie] cum cinstitilor, si intru H[risto]S [sf/fra/iub]iti, preoti si dascali si mireani aceasta d[u]mnazaesca … sa nu cumva hulum inpotriva cine sti mai bene sa indireptaze pre noi mult e[s]t[e] jitie a sfintilor pe[rinti]”

Sub fereastra diacului, peretele de sud in nava: “… care era intru inceputu, care amu auzitu, care vazutu cu ochii nostri la ceea ce si mainile noastre au pipaitu … aratat s’am vazutu si marturisit cu samnulu a tuturora sf[i]ntilor.”


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Ieud, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Biserica de Lemn din Ieud Deal?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.