Vizualizezi pagina obiectivului turistic Biserica Domneasca din Busteni, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Busteni, Romania precum: adresa Biserica Domneasca, cum ajung la Biserica Domneasca, program Biserica Domneasca, preturi Biserica Domneasca, poze Biserica Domneasca, localizare pe harta Biserica Domneasca si alte detalii Biserica Domneasca.

  • Locatie: Busteni, Prahova, Romania
  • Adresa: Bd Libertatii, Busteni

Biserica Domneasca din Busteni este un lacas de cult ortodox, care se afla situat pe Bulevardul Libertatii, in apropierea Casei de Cultura. A fost construita din piatra de cariera fasonata de catre meseriasi italieni condusi de Pietro Dreossi, dupa planurile arhitectului I.M. Socolescu. in anul 1889. Biserica este in stil muntenesc, cu doua turle masive, ocupand o suprafata de 125 mp, in plan trilobat, cu o singura nava.

Biserica este ctitoria regelui Carol I si a reginei Elisabeta, care sunt reprodusi in marime naturala pe peretele care da in pronaos, de catre pictorul Eyk. Familia Regala a inaltat lacasul de cult in memoria Principesei Maria, fiica lor. De altfel, biserica a fost sfintata la 8 septembrie 1889, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

Biserica are pridvorul (tinda) inchis cu geamuri. Portalul bisericii este din lemn masiv de stejar sculptat, incadrat de stalpi modelati in piatra. Pronaosul are ferestre cu vitralii. Naosul, incununat de bolta turlei mari, din care coboara un frumos candelabru cu 24 de lumini (orele unei zile), are doua abside laterale. Ceea ce o face unica este o catapeteasma din lemn aurit sculptat, lucrata de mesteri vienezi, in Austria, decorata cu icoanele celor 12 Apostoli executate de Ghe. Tattarescu si discipolii sai. Ferestrele navei centrale sunt si ele decorate cu vitralii care intregesc unicitatea lacasului de cult. Pictura initiala a apartinut danezului Agnes Exner. In anul 1934, Biserica Domneasca a fost repictata in ulei de pictorul Gheorghe Belizarie. De mare tinuta artistica este si mobilierul (scaunul episcopal si jilturile domnesti) sculptat din lemn de stejar aurit.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Busteni, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Biserica Domneasca?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
romeo j

romeo-j

Peste drum de Gara Busteni este situata acesta biserica a carei istorie am aflat-o odata cu vizita efectuata.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 6 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Hotel Riviera
Sinaia, Prahova

Vezi pagina unitatii de cazare Hotel Riviera

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.