Vizualizezi pagina obiectivului turistic Biserica Domneasca Mare din Targoviste, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Targoviste, Romania precum: adresa Biserica Domneasca Mare, cum ajung la Biserica Domneasca Mare, program Biserica Domneasca Mare, preturi Biserica Domneasca Mare, poze Biserica Domneasca Mare, localizare pe harta Biserica Domneasca Mare si alte detalii Biserica Domneasca Mare.

  • Locatie: Targoviste, Dambovita, Romania

Biserica Mare Domneasca din Targoviste face parte din complexul muzeistic Curtea Domneasca si a fost construita in anul 1584 langa Casa Domneasca, cu care a comunicat printr-un spatiu de legatura (un coridor deasupra intrarii in naos). Biserica este ctitoria lui Petru Cercel (1583-1585) si are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Din punct de vedere arhitectural, biserica are forma de cruce greaca inscrisa, dreptunghiul in care se inscrie conturul exterior masurand 14 metri latime pe 30 de metri lungime. Pe spatii restranse se mai pastreaza pictura originala de la sfarsit de secol 16 si inceput de secol 17. Intre anii 1696-1698, Biserica Domneasca Mare a fost zugravita si repictata din initiativa domnitorului Constantin Brancoveanu, continand cea mai ampla galerie de portrete de domnitori munteni, pastrata si reprezentata de tablourile votive din pronaosul bisericii, de un mare interes artistic si documentar.

Peretele vestic al pronaosului este decorat cu portretele domnitorilor Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu si Petru Cercel (in postura de ctitori, tinand macheta bisericii), Mihai Viteazu (purtand coroana pe cap), Radu Serban, Constantin Carnul, Serban Cantacuzino si Radu Mihnea.

De-a lungul timpului biserica a suferit deteriorari provocate de incendii si cutremure. In urma cutremurului din 1803 si a incendiului din acelasi an, fosta curte domneasca devine o ruina. Biserica Domneasca va fi renovata temeinic intre anii 1907-1910, sub coordonarea lui N. Ghica-Budesti. Lucrarile nu au tinut insa cont de aspectul initial, modificandu-se turlele, fatadele si acoperisul. Ultimele actiuni de restaurare au avut loc in 1961.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Targoviste, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Biserica Domneasca Mare?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Hotel King
Targoviste, Dambovita

Vezi pagina unitatii de cazare Hotel King

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.