Vizualizezi pagina obiectivului turistic Biserica Invierea Domnului din Suceava, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Suceava, Romania precum: adresa Biserica Invierea Domnului, cum ajung la Biserica Invierea Domnului, program Biserica Invierea Domnului, preturi Biserica Invierea Domnului, poze Biserica Invierea Domnului, localizare pe harta Biserica Invierea Domnului si alte detalii Biserica Invierea Domnului.

  • Locatie: Suceava, Suceava, Romania

Biserica Invierea Domnului din Suceava este o biserica ortodoxa construita in anul 1551 ce a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004. Biserica este cunoscuta si sub denumirile de Biserica Vascresenia sau Biserica Elena Doamna.

A fost construita in anul 1551, fiind ctitorita de catre Doamna Elena Rares, sotia voievodului Petru Rares. Deasupra usii de la intrare se afla o inscriptie in limba slavona cu urmatorul cuprins: “Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, acest lacas sfant inchinat Invierii Domnului a fost inceput si terminat de Elena, Doamna lui Petru Voievod, fiica lui Ioan Despot Tar, pentru mantuirea sufletului Domnului ei Petru Voievod si pentru sine, in anul 7059 (1551) luna ianuarie, 15 zile”.

In anul 1780, dupa anexarea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic, Biserica Invierea Domnului a fost cedata de catre imparatul Iosif al II-lea comunitatii romano-catolice din Suceava ca urmare a cererii repetate a credinciosilor catolici de a li se pune la dispozitie o biserica unde sa se poata ruga.

S-au efectuat unele modificari specifice cultului catolic: in coltul de la altar s-a adaugat o sacristie – incapere speciala pentru pastrarea obiectelor de cult; in pronaos s-a construit un cafas larg sprijinit pe coloane pentru adapostirea orgii; s-au largit si inaltat in mod considerabil ferestrele de la altar si cele de la naos, indepartandu-se fostele cadre de piatra sculptata; s-a redus numarul celor patru ferestre din pronaos la cate una pe fiecare perete, celelalte doua fiind acoperite cu tencuiala; deasupra Sfintei Mese din altar s-a construit un baldachin pe patru coloane; portalul de la intrare cu linii gotice in arc frant a fost inlocuit cu o usa simpla, in cadre dreptunghiulare; a fost demolat peretele despartitor dintre pronaos si naos.

Intre anii 1836-1837 credinciosii romano-catolici si-au construit o biserica proprie, Biserica Invierea Domnului trecand in folosinta comunitatii greco-catolice rutene din orasul Suceava. In anul 1936, biserica a revenit credinciosilor ortodocsi carora le-a apartinut initial, ca urmare a procesului intentat de marele istoric Nicolae Iorga si de mitropolitul Bucovinei, Visarion Puiu.

Desi a suferit o serie de modificari de-a lungul timpului, Biserica Invierea Domnului a pastrat totusi planul initial intact, incadrandu-se tipului de biserica de targ (copiind aproape exact planul bisericii lui Stefan cel Mare de la Piatra Neamt).


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Suceava, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Biserica Invierea Domnului?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.