Vizualizezi pagina obiectivului turistic Biserica Matthias din Budapesta, Ungaria. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Budapesta, Ungaria precum: adresa Biserica Matthias, cum ajung la Biserica Matthias, program Biserica Matthias, preturi Biserica Matthias, poze Biserica Matthias, localizare pe harta Biserica Matthias si alte detalii Biserica Matthias.

  • Locatie: Budapesta, Pest, Ungaria
  • Adresa: I Szentháromság tér 2
  • Transport - autobuz: 16, 16/a or 116
  • Website: www.matyas-templom.hu
  • Telefon: 1 355 5657
  • Pret: adult/copil/familie 700/480/1200Ft, ghid audio 400Ft
  • Program: 9am-5pm Lun-Sam, 1-5pm Dum

Biserica Matthias este una din cele mai importante biserici ale Budapestei. Multi dintre regii Ungariei au fost incoronati aici si biserica este locatia unor morminte importante si a unor comori ecleziastice. Cunoscuta oficial ca Biserica Maicii Domnului (Nagyboldogasszony templom), Biserica Matthias are o istorie complicata, la fel ca multe alte lacasuri de cult ale orasului.

Biserica Matthias din Budapesta a fost construita in anul 1255 in Piata Sfanta Treime si a fost prima biserica parohiala din Buda. De-a lungul timpului structura originala s-a schimbat de multe ori, fiind renovata si restaurata conform cu stilul arhitectural popular in acea perioada. Biserica isi ia numele de la regele Matthias, care a condus intre 1458 si 1490, un bine-cunoscut patron al artelor venerat pentru reconstructia statului ungar dupa ani intregi de anarhie feudala.

In 1541, cand turcii au capturat Buda, Biserica Maicii Domnului a devenit o moschee. Regimul de atunci a trimis multe din comorile ecleziastice ale bisericii la Bratislava si, incredibil, au varuit peretii plini de fresce minunate. Biserica a fost devastata in timpul eliberarii Budapestei de turci, in 1686. Noii ocupanti, iezuitii, au facut incercari de a restaura biserica in stilul baroc, popular al acelei perioade. Multi considera aceste incercari drept un esec. La sfarsitul secolului 19, arhitectul Frigyes Schulek a reusit sa-i readuca bisericii splendoarea sa originala. Schulek, cel care a construit si Bastionul Pescarilor din apropiere, a pastrat planurile originale din secolul 13 si a descoperit un numar de elemente gotice pierdute de secole. De asemenea, a adaugat tiglele cu model de romburi si garguiele, care pot fi admirate si acum de vizitatori. Reconstructia a fost finalizata in anul 1896.

Pe exteriorul cladirii a ramas foarte putin din biserica originala: doar fundatiile, coloanele si cativa pereti mai dateaza din secolul 13. Turnul cel mic este cunoscut sub numele de Turnul Bela, dupa fondatorul bisericii, regela Bela al IV-lea, sub a carui domnie a fost construita biserica. Acoperisul sau este decorat cu tigle Maiolica colorate. Portalul principal este decorat cu basoreliefuri create de Lajos Lantai. Deasupra portalului este o fereastra mare neo-gotica, o replica exacta a ferestrei originale. Turnul inalt de numeste Turnul Matthias si a fost construit in secolul 15, sub domnia lui Matei Corvin. Vizitatorii intra in biserica prin portalul Maria, care este decorat cu relief gotic rafinat, reconstruit cu greu de catre Frigyes din bucati originale.

Interiorul bisericii Matthias este decorat magnific cu modele colorate si motive gasite pe fragmentele originale de piatra. Frescele de pe pereti au fost create de doi dintre cei mai importanti pictori ai epocii: Bertalan Székely si Károly Lotz. Tot ei sunt ‘responsabili’ si de magnificile ferestre cu vitralii. Unul din punctele de atractie din interior este reprezentat de altarul principal, decorat cu triptic neo-gotic. In Capela Loreto, de sub turnul sudic, se afla statuia baroca a Madonnei, o copie dupa originalul din satul italian Loreto.

Cel mai important monument din biserica este sarcofagul dublu al regelui Bela al III-lea si al sotiei acestuia Anne de Châtillon, situat in Capela Sfintei Treimi. Acest rege din secolul 12 a fost inmormantat initial in Székesfehérvár; in 1848 arheologii i-au gasit ramasitele in ruinele catedralei si le-au transportat la Biserica Matthias in 1860. Biserica detine, de asemenea, cateva relicve si comori, printre care Potirul Matthias si o replica a Coroanei Regale a Ungariei (originalul este expus in Cladirea Parlamentului).


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Budapesta, Ungaria? Doresti sa te cazezi in apropiere de Biserica Matthias?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Biserica Matei-Budapesta
Biserica Matei are hramul Maicii Domnului. A fost construita ca biserica principala a Cetatii,dupa care a slujit ca biserica maghiara de incoronare.A fost transformata in moschee in timpul stapinirii otomane in Ungaria,apoi reconstruita in stil neogotic pe baza proiectelor lui Frigyes Schulek, intre anii 1874 si 1896. Este un loc permanent de desfasurare a concertelor simfonice,de cor,de orga,iar partea inferioara a bisericii poate fi vizitata ca muzeu.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.