Vizualizezi pagina obiectivului turistic Biserica Ortodoxa din Cristian, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Cristian, Romania precum: adresa Biserica Ortodoxa, cum ajung la Biserica Ortodoxa, program Biserica Ortodoxa, preturi Biserica Ortodoxa, poze Biserica Ortodoxa, localizare pe harta Biserica Ortodoxa si alte detalii Biserica Ortodoxa.

  • Locatie: Cristian, Brasov, Romania

In anul 1732, in plina perioada de absolutism austriac, deloc favorabil romanilor, printr-o politica de asuprire nationala, comunitatea romaneasca din Cristian, ajutata de legendarul capitan scheian Ilie Birt, ridica o biserica din lemn.

Ulterior, in anul 1795, este inlocuita cu o constructie din piatra, la staruintele vechiului dascal, devenit intre timp preot, Stoica Popovici, sub ctitoria negustorului brasovean Nicolae Ciurcu si a sotiei sale, Despa.

Biserica de zid, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, este tarnosita de episcopul Gherasim Adamovici. Fara a avea anvergura edificiului sasesc similar, biserica este construita dupa un plan simplu, intalnit frecvent la asezamintele religioase ortodoxe din tara Barsei.

Biserica este situata in cartierul romanesc, pe un teren in forma de L, ce include si cimitirul. A fost retrasa de la strada, constituindu-se dintr-o singura nava, despartita in: altar, naos, pronaos si cerdac, deasupra penultimului fiind dispus un podisor care deschide accesul spre turn.

Structura portanta este realizata din zidarie de caramida, cu o grosime apreciabila, asezata pe fundatie si soclu de piatra.

Turnul-clopotnita are ziduri groase. Fatadele se ordoneaza clasic, in spiritul popular romanesc.

Pe zidul vestic al podisorului se pastreaza o inscriptie, in limba romana, cu litere chirilice, care atesta zugravirea ei in anul 1821, pe cheltuiala preotului. “In zilele Imparatului Franciscus si a arhiereului nostru Vasile Moga s-au zugravit biserica Cristianului cu toata cheltuiala parintelui Stoica Popovici: 1821, octomvrie 24”. Acelasi preot Stoica si sotia sa, Bucura sunt zugraviti in pronaos.

Pictura acopera integral peretii interiori si a fost realizata in tonuri de: rosu, galben si albastru, pentru a sublinia ideea unitatii de neam, de limba si credinta a romanilor si chiar ca un simbol al unirii nationale.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Cristian, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Biserica Ortodoxa?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Residence Ambient
Brasov, Brasov

Vezi pagina unitatii de cazare Residence Ambient

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.