Vizualizezi pagina obiectivului turistic Biserica Sfanta Irina din Istanbul, Turcia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Istanbul, Turcia precum: adresa Biserica Sfanta Irina, cum ajung la Biserica Sfanta Irina, program Biserica Sfanta Irina, preturi Biserica Sfanta Irina, poze Biserica Sfanta Irina, localizare pe harta Biserica Sfanta Irina si alte detalii Biserica Sfanta Irina.

  • Locatie: Istanbul, Turcia
  • Adresa: Palatul Topkapi
  • Transport - tramvai: Sultanahmet

Biserica Sfanta Irina, cea mai mare biserica ortodoxa din Istanbul dupa Sf Sofia, se afla in gradina exterioara a palatului Topkapi, in interiorul zidurilor Palatului Imperial. Lacasul de cult dateaza din primii ani ai secolul al 4-lea si a fost construit la ordinul Imparatului Constantin, pe ruinele unui templu din epoca romana.

Biserica construita de Constantin cel Mare a ars din temelii in timpul revoltei de la Niceea. Imparatul Iustinian a ordonat restaurarea bisericii Sf Irina impreuna cu biserica Sf Sofia in anul 532. Primul edificiu al bisericii Sf Irina avea planul unei bazilici cu acoperis din lemn cu trei nefuri. Edificiul actual a fost construit dupa cutremurul din 738. Din acest motiv podeaua bisericii are planul unei bazilici in timp ce suprastructura are un plan in forma de cruce in stil grecesc.

Biserica Sfanta Irina este singurul exemplu de biserica bizantina in care este regasit atriumul original. Biserica reflecta toate caracteristicile arhitecturii din perioada domniei Imparatului Iustinian I. Dimensiunile bisericii sunt de 100 m x 32 m. Este acoperita cu o cupola cu diametrul de 15 m, ridicata la o inaltime de 35 m si sprijinita pe 4 piloni mari. In centrul cupolei exista 20 de ferestre, 14 dintre ele fiind inchise cu caramida.

Edificiul este alcatuit dintr-o zona principala, nartex si un atrium. Absida bisericii are 3 fatade exterioare iar pe fiecare fatada exista o fereastra. Cu toate ca bisericile construite in timpul domniei lmparatului Iustinian I aveau decoratiuni si ornamente bogate, aceasta biserica este singurul vestigiu de arta iconoclastica unde exista un singur motiv in forma de cruce pe semicupola absidei, placata cu aur. Pana in zilele noastre nu au mai supravietuit decit cateva fresce.

In vremea domniei sultanului Ahmet al III-lea (1703-1730), biserica a fost transformata in muzeu de arme. Biserica Sfanta Irina a fost in intregime reparata de catre Field Marshall, Ahmed Fethi Pasa, in anul 1846 si a devenit primul mare Muzeu National. Aceasta a fost “muzeu militar” in perioada anilor 1908-1978.

Astazi, biserica-muzeu este folosita mai mult pentru sustinerea de concerte simfonice, datorita acusticii ei deosebite. Incepand cu anul 1980, cele mai multe dintre concertele din cadrul Festivalului International de Muzica din Istanbul au fost tinute in aceasta biserica.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Istanbul, Turcia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Biserica Sfanta Irina?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.