Vizualizezi pagina obiectivului turistic Biserica Taierea Capului Sf Ioan din Arbore, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Arbore, Romania precum: adresa Biserica Taierea Capului Sf Ioan, cum ajung la Biserica Taierea Capului Sf Ioan, program Biserica Taierea Capului Sf Ioan, preturi Biserica Taierea Capului Sf Ioan, poze Biserica Taierea Capului Sf Ioan, localizare pe harta Biserica Taierea Capului Sf Ioan si alte detalii Biserica Taierea Capului Sf Ioan.

  • Locatie: Arbore, Suceava, Romania

Biserica ortodoxa din Arbore a fost inaltata in anul 1502 de catre harmanul Luca Arbore, sub hramul “Taierea Capului Sf. Ioan” (sarbatorit in fiecare an pe 29 august). Luca Arbore a indeplinit o lunga perioada (din 1486) rangul de portar al Sucevei, fiind unul dintre marii boieri ai lui Stefan cel Mare (1457-1504), sfetnicul de seama al lui Bogdan cel Orb (1504-1517) si tutorele politic al lui Stefanită Voda (1517-1528).

Deosebitul edificiu din Arbore a fost construit in anul 1502 si se remarca prin pictura murala exterioara.

Biserica a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice UNESCO in anul 1993, alaturi de alte 6 biserici din N Moldovei (Humor, Patrauti, Probota, Suceava, Moldovita si Voronet).

De o mare valoare este si turnul clopotnita ce dateaza din anul 1867.

Biserica a fost construita pe locul unui schit stravechi si era destinata a servi ca necropola a familiei Arbore. Lucrarile de constructie au inceput la 2 aprilie 1502 si au fost finalizate, in acelasi an, la 29 august, dupa cum atesta pisania.

O inscriptie din naos pictata deasupra usii, in anul 1541 a fost refacuta partial pictura interioara a bisericii. Cu aceasta ocazie, Ana, fiica lui Arbure cel Batran a poruncit mesterului Dragosin, fiul popii Coman din Iasi, sa zugaveasca si peretii exteriori.

Biserica a fost construita din piatra bruta, iar la bolţi s-a folosit caramida. Este lipsita de turle, avand un acoperis in patru ape rotunjit spre rasarit ca urmare a curburii absidei. Sub acoperis se afla o cornisa de de piatra cioplita.

Silueta eleganta a constructiei este accentuata prin prelungirea in exterior, spre vest, a zidurilor laterale (cu circa 2,5 m) legate printr-un arc semicircular si unirea lor la partea superioara prin arcada, obtinandu-se astfel un spatiu semideschis ce apare pentru prima data in arhitectura moldoveneasca.

Hatmanul Luca Arbore si-a inzestrat biserica cu obiectele de cult necesare, dar si cu carti religioase. O icoana pe lemn cu “Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul”, retuşata in secolul al XIX-lea, pare a fi o donatie a ctitorului. Pe langa aceasta s-a mai pastrat un manuscris al “Faptelor Apostolilor” cu o insemnare in limba slavona: Cu bunavoia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, s-a facut acest Praxiu apostolesc in zilele binecredinciosului si de Hristos iubitorului Domn Io Bogdan Voievod, Domn al Tarii Moldovei, prin porunca si cheltuiala robului lui Dumnezeu Luca Arbure parcalabul Sucevei … l-a dat … celei din nou zidite biserici de la curtea sa de la Solca, unde este hramul Taierii cinstitului cap al Inainte mergatorului si botezatorului Ioan, in anul 7015 (1507) luna mai 20".


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Arbore, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Biserica Taierea Capului Sf Ioan?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.