Vizualizezi pagina obiectivului turistic Casa Memoriala Ionel Perlea din Ograda, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Ograda, Romania precum: adresa Casa Memoriala Ionel Perlea, cum ajung la Casa Memoriala Ionel Perlea, program Casa Memoriala Ionel Perlea, preturi Casa Memoriala Ionel Perlea, poze Casa Memoriala Ionel Perlea, localizare pe harta Casa Memoriala Ionel Perlea si alte detalii Casa Memoriala Ionel Perlea.

  • Locatie: Ograda, Ialomita, Romania

Casa Memoriala Ionel Perlea (1900-1970) a fost infiintata in anul 1983 si expune artefacte despre viata si opera lui Ionel Perlea. Casa se afla in comuna Ograda, judetul Ialomita, localitate unde se nastea la 13 decembrie 1900 marele dirijor, compozitor si profesor, personalitate si un reper pentru muzica simfonica, un geniu care a adus faima judetului in tara si peste hotare.

Muzicianul isi petrece primii cinci ani din viata in casa din Ograda si in cea din Braila (unde familia detinea o casa mare), alaturi de fratii sai Ana, Alexandru si Victor. Crescut intr-o familie de iubitori ai muzicii, Ionel Perlea, asculta fascinat si cantecele vestitului lautar Budila Chioru din Slobozia. Ramasa vaduva, cand Ionel avea doar cinci ani, Margarethe Haberlein Perlea (nemtoaica) s-a retras la Munchen, la familia parintilor sai, unde copiii ei isi vor petrece adolescenta.

Ionel Perlea urmeaza liceul si Consevatorul din Munchen si, mai tarziu, cel din Leipzig. La varsta de 12 ani, Ionel Perlea compune valsul “Plimbarea la camp”, intitulat mai tarziu “Ograda vals”. Pe timpul studentiei la Academia de Muzica din Munchen realizeaza primele compozitii importante. Dupa incheierea studiilor, in anul 1919, revine in Romania, ia contact cu viata muzicala din Bucuresti, dand si primul concert la Ateneul Roman. Intre anii 1929-1932, Ionel Perlea ocupa postul de dirijor al Operei Romane si al Orchestrei Radio si directorul Operei Romane intre anii 1934-1936, reorganizand aceasta institutie.

In acest timp a condus numeroase concerte ale Filarmonicii si a acompaniat reprezentanti ai solisticii romanesti in ascensiune si nume ale vietii muzicale mondiale ale vremii, ca: Dinu Lipatti, Anton Rubinstein, Wilhelm Kempff; in turneele din Europa si-a castigat recunoasterea internationala. Este in stransa legatura cu diaspora vremii aflata in exil. Devine cumnat cu Mircea Eliade, muzicianul fiind casatorit cu Lisette Cotescu, iar scriitorul cu sora acesteia, Christinel Cotescu.

De-a lungul carierei sale artistice, a aparut la pupitrul unor prestigioase orchestre, la Opera din Roma (1945), Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York (1949). Apoi a fost un sezon cu San Francisco Opera Company, a fost dirijor invitat al Orchestrei Simfonice NBC si director muzical al Grand Opera Festival din San Antonio, Texas, in 1951. In anul 1955 semneaza un contract Connecticut Symphony Orchestra si ramane acolo timp de 10 ani. Functioneaza in perioadele 1952-1959 si 1965-1970 ca profesor de arta dirijorala la Manhattan School of Music din New York.

Suferind un atac vascular cerebral cu paralizia partiala a bratului drept, invata, cu mari eforturi sa dirijeze doar cu mana stanga, reusind o performanta memorabila cu opera “Tosca” de Giacomo Puccini.

Formata din doua corpuri de cladiri, construite in perioade diferite, drept cladiri de locuit, cu stiluri arhitectonice diferite, casa Ionel Perlea a fost ridicata de Victor Perlea, tatal muzicianului in anul 1887, proprietar de pamant si crescator de vite. Dupa nationalizare (1950), cladirile au impartasit soarta multor altor case-conac, devenind pe rand, sediu de CAP, depozite de materiale si cereale, apoi ingrasaminte chimice, fapt care a afectat puternic zidaria. Dupa o perioada de utilizare drept sediu de posta, casele au fost preluate de Muzeul Judetean Ialomita si aici s-a realizat ‘Casa Memoriala Ionel Perlea’, dupa ce a fost restaurata intre anii 1996-1997 si 2011-2013.

Astazi este un monument istoric, admnistrat de Centrul Cultural UNESCO ‘Ionel Perlea’ din Slobozia. Patru incaperi si un hol din corpul A sunt deschise publicului, in care sunt expuse piese personale de mobilier, pianul, discuri, fotografii, partiturile si scrisorile lui Ionel Perlea. In urma turneului pe care l-a intreprins in Romania, in anul 1969, dirijorul si compozitorul Ionel Perlea, care locuia la New York, SUA, si-a vizitat locurile copilariei si casa natala.

La 29 iulie 1970 moare la New York, dupa 20 de ani de la instalarea sa ca dirijor la Connecticut Symphony Orchestra. Bunicii muzicianului au inaltat in Ograda biserica, frecventata si astazi, cu hramul Sfantului Gheorghe, precum si scoala veche. Centrul Cultural UNESCO din Slobozia, ce poarta numele muzicianului, organizeaza un renumit Festival si Concurs National de Interpretare a Liedului "Ionel Perlea”, la inceput de luna mai.

Oaspetii festivalului (muzicieni romani si straini de renume) trec cu piosenie pragul casei, alaturi de tinerii discipoli. In sala de concerte a casei, se petrec anual evenimente importante: lansari de carte sau film, auditii muzicale, seminarii; bilantul anual al faptelor menite sa omagieze memoria genialului muzician al secolului 20, Ionel Perlea. In fata Centrului Cultural UNESCO ‘Ionel Perlea’ se afla o statuie a marelui muzician, realizata de sculptorii Aleaxandru Deacu-Ialomita si Traian Postelnicu.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Ograda, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Casa Memoriala Ionel Perlea?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.