Vizualizezi pagina obiectivului turistic Castelul Apaffi din Rona de Sus, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Rona de Sus, Romania precum: adresa Castelul Apaffi, cum ajung la Castelul Apaffi, program Castelul Apaffi, preturi Castelul Apaffi, poze Castelul Apaffi, localizare pe harta Castelul Apaffi si alte detalii Castelul Apaffi.

  • Locatie: Rona de Sus, Maramures, Romania

Castelul Apaffi a fost construit in satul Costiui din comuna maramureseana Rona de Sus. De-a lungul timpului a avut diverse intrebuintari: castel de vanatoare, inchisoare si mai ales, resedinta familiilor care au detinut minele de sare de la Costiui, in prezent adapostind o scoala.

Situat sub creasta unui deal impadurit, Castelul Apaffi pare desprins dintr-o imagine veche ce infatiseaza un conac parasit, strajuit de o poarta veche.

La finele secolului al XVII-lea, castelul a devenit proprietatea voievodului Apaffy, care a renuntat ulterior la domeniu in favoarea regelui Ungariei. Istoria familiilor nobiliare care s-au perindat prin castel e strans legata de cea a minelor de sare din Costiui. Aproape in fiecare proprietar a lasat in urma o galerie cu numele sau.

Satenii spun ca pe locul acestui castel a fost construit un altul din piatra, care ar fi servit drept castel de vanatoare, cu ziduri de aparare si gradini. In actualul camin cultural locuia personalul castelului. In curte era amplasata o fantana adanca de 20 m, iar sub constructia castelului se zice ca a fost amenajat un cavou misterios.

Istoria atesta faptul ca prin anul 1800, in Costiui circula trenul care ducea sare, ce ajungea in Sighet, unde era macinata, dupa care se incarca pe vapoare si era transportata pe Tisa, pe atunci navigabila, pana in Ungaria. De aici, sarea de Costiui ajungea peste tot in lume.

La intrarea in castel exista o sala unde se spune ca era candva un fel de sala de rugaciune, o capela pentru cei care intrau apoi in galerii. Galeriile subterane de sub castel au trezit interesul multor turisti care au vizitat castelul, dar in anul 1986 accesul in galerii a fost zidit de catre ingrijitorii castelului pentru a evita accidentele, intrucat acestea erau major surpate.

Castelul Apaffi de azi este situat in apropierea bisericii romano catolice, suferind multe transformari de-a lungul timpului, doar subsolul si o singura camera fiind originale.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Rona de Sus, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Castelul Apaffi?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.