Vizualizezi pagina obiectivului turistic Castelul Praga din Praga, Cehia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Praga, Cehia precum: adresa Castelul Praga, cum ajung la Castelul Praga, program Castelul Praga, preturi Castelul Praga, poze Castelul Praga, localizare pe harta Castelul Praga si alte detalii Castelul Praga.

  • Locatie: Praga, Cehia
  • Pret: adult/copil 150/80Kč, intrarea libera 4-6pm Lun
  • Program: 9am-5pm Apr-Oct, 9am-4pm Noi-Mar

In ciuda a multe razboaie si incendii, Castelul Praga s-a dezvoltat intr-un complex arhitectural unic. Acest complex contine Catedrala Gotica Sf Vitus, o manastire, mai multe turnuri si aripi de palate.

Inca din secolul 9, in acest loc a fost construit un castel. In secolele 12 si 13 castelul a fost fortificat si extins. In jurul castelului a inceput sa creasca o mica comunitate. Cartierul, numit acum Mala Strana, a obtinut drepturile de oras in anul 1257. In secolul 14, sub domnia regelui Carol al IV-lea, intreg castelul a fost renovat si extins. Alte extinderi au fost realizate de Casa de Habsburg, care a si redecorat mari parti din castel in stilurile baroc si neoclasic. Dupa Primul Razboi Mondial, castelul a devenit sediul guvernului Cehoslovaciei iar astazi, presedintele Republicii Cehe inca locuieste aici.

Castelul seamana cu un mic oras in oras. Contine nu mai putin de 3 curti si mai multe strazi. O poarta de intrare ornamentata, din Piata Castelului, duce la prima curte, unde puteti urmari parada garzilor castelului in timpul Schimbarii Garzii. Poarta de intrare este decorata cu sculpturi mari. Un portal baroc impunator, Poarta Matthias, face legatura dintre prima curte si cea de-a doua, unde se gaseste Capela Sfintei Cruci si o fantana centrala. In aripa de palat de pe partea stanga se afla un muzeu ce contine o colectie de picturi renascentiste si baroce. O arcada din alta aripa, care gazduieste birourile presedintelui Cehiei, duce in a treia si cea mai mare curte, dominata de Catedrala Sf Vitus. Curtea este decorata cu o replica a statuii din secolul 14 a Sfantului Gheorghe si un obelisc de granit inalt de 17 metri. Curtea se deschide catre Piata Sf Gheorghe, unde veti gasi atractii precum Bazilica Sf Gheorghe sau Palatul Regal. O strada duce mai departe catre celalalt capat al complexului, spre Palatul Lobkowicz si mereu aglomerata Strada de Aur (Golden Lane).

Dupa ce castelul a ajuns la stadiul de fortareata, in jurul anului 1100, capeteniile Boemiei s-au mutat in Palatul Regal, cunoscut ca Palatul Vechi. Au fost construite etaje gotice si romanice pe ramasitele primului etaj, ce data din secolul 9. Cea mai remarcabila sala din palat este maiestuoasa Sala Vladislav, construita intre 1493 si 1502 de catre Benedict Ried. Sala este una din cele mai frumoase sali din Evul Mediu, cu a sa bolta mareata, si are o latime de 16 metri si o inaltime de 14.

Bazilica Sf Gheorghe a fost construita in secolul 12, cand a inlocuit o biserica mai veche, din secolul 10. Fatada a fost adaugata in secolul 17. Inauntrul bisericii romanice veti gasi mormintele lui Ludmila (860 – 921) – primul martir crestin ceh si al ducelui Vratislav I al Boemiei (915 – 921) – mormantul sau din lemn pictat poate fi gasit langa cor. Adiacent cu bazilica este manastirea Sf Gheorghe, construita original in secolul 10. In secolul 18, cand imparatul habsburg Iosif al II-lea a desfiintat manastirile, ea a fost folosita drept cazarma. Cladirea gazduieste acum un muzeu cu o colectie de picturi baroce si statui din Galeria Nationala, incluzand opere ale maestrilor cehi Petr Brandl si Karel Škréta.

Un loc popular din cadrul Castelului Praga este Golden Lane, o strada mica, pitoreasca, cu case colorate, din lemn. O legenda spune ca aici traiau alchimistii care incercau sa transforme metalul in aur, dar, de fapt, alchimistii au trait in alta parte a complexului. De fapt, pe aceasta strada au trait aurarii, in secolul 17, lucru care a determinat denumirea de Strada de Aur.

In jurul castelului fortificat au fost construite mai multe turnuri rotunde. Cel mai cunoscut este Turnul Daliborka, construit in secolul 15, ca parte a fortificatiilor ridicate in timpul domniei lui Vladislav al II-lea Jagiellonian. Turnul a fost folosit ca temnita si a fost numit dupa primul sau prizonier, Dalibor de Kozojedy, un cavaler al Boemiei. Conform legendei, acesta a invatat sa cante la vioara in timpul detentiei si oamenii ii aduceau mancare. Turnul sumbru este deschis vizitatorilor si accesibil din Golden Lane.

Alt turn faimos este Turnul de Pulbere (a nu fi confundat cu Turnul de Pulbere din Centrul Vechi), construit initial in 1496 si reconstruit dupa ce a fost distrus de un incendiu in 1541. Turnul a fost atelierul lui Tomáš Jaroš, care a confectionat un clopot mare pentru Catedrala Sf Vitus in timp ce lucra aici. Ulterior, turnul a devenit atelierul alchimistilor care l-au convins pe imparatul Rudolf al II-lea ca ei pot transforma plumbul in aur. Mai exista inca doua turnuri in Castelul Praga, mai putin cunoscute: Turnul Alb, cu fata spre Gradina Regala, si Turnul Negru, care pazeste intrarea estica in castel.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Praga, Cehia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Castelul Praga?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
Badr Hary

badr-hary

Turlele emblematice pe care le vedeti apartin catedralei din interior. Arhitectura si vitraliile sunt impresionante.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 7 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.