Vizualizezi pagina obiectivului turistic Castrul Roman de la Gilau din Gilau, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Gilau, Romania precum: adresa Castrul Roman de la Gilau, cum ajung la Castrul Roman de la Gilau, program Castrul Roman de la Gilau, preturi Castrul Roman de la Gilau, poze Castrul Roman de la Gilau, localizare pe harta Castrul Roman de la Gilau si alte detalii Castrul Roman de la Gilau.

  • Locatie: Gilau, Cluj, Romania

Castrul roman de la Gilau este situat in sudul comunei clujene cu acelasi nume, fiind un vechi castru ridicat pentru apararea orasului roman Napoca, situat la circa 25 km est. Azi pot fi vizitate doar ruinele castrului, acesta fiind construit in timpul imparatului Traian (53-117 d.Hr.).

Construit din pamant si lemn de o cohorta, este primul castru din Transilvania unde arheologii au identificat cu claritate succesiunea intre castrul de pamant si lemn si castrul de piatra ce i-a urmat.

Castrul masoara 138 × 221 m si este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborate de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania din anul 2004.

Unitatea militara ala Siliana, mutata in actuala zona a comunei Gilau, tocmai din Panonia, a marit castrul si l-a intarit cu lucrari de piatra (turn cu curtina in care s-a descoperit o diploma militara din 21 iulie 164).

De asemenea, s-au descoperit portile: principalis dextra, principalis sinistra, decumana principia, praetoriul, bastioanele N-V si S-V.

Alte cercetari arheologice au scos la suprafata vestigii ce atesta locuirea daco-romana din secolul al III-lea d.Hr.: cesti dacice, borcane, castroane, catarame, aplice, pandative de harnasament etc. O piesa deosebita descoperita aici este si tezaurul monetar realizat din 1.170 denari romani din sec. II-III d.Hr., cu piese de la imparatul Marc Aureliu (121-180 d.Hr.) pana la imparatul Filip Arabul (198-249 d.Hr.), ascuns de invazia carpilor de la jumatatea sec. al III-lea d.Hr.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Gilau, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Castrul Roman de la Gilau?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Pensiunea Diadis
Cluj Napoca, Cluj

Vezi pagina unitatii de cazare Pensiunea Diadis

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.