Vizualizezi pagina obiectivului turistic Catedrala Arhiepiscopala din Targoviste, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Targoviste, Romania precum: adresa Catedrala Arhiepiscopala, cum ajung la Catedrala Arhiepiscopala, program Catedrala Arhiepiscopala, preturi Catedrala Arhiepiscopala, poze Catedrala Arhiepiscopala, localizare pe harta Catedrala Arhiepiscopala si alte detalii Catedrala Arhiepiscopala.

  • Locatie: Targoviste, Dambovita, Romania

Mitropolia din Targoviste a fost unul dintre cele mai impresionante edificii religioase ridicate in Tara Romaneasca in Evul Mediu.

Constructia a fost inceput in timpul domniei lui Radu cel Mare (1495-1505) si finalizata de catre Neagoe Basarab in anul 1520.

A fost sfintita intr-o atmosfera de sarbatoare la data de 17 mai 1520.

Radu Paisie a acoperit lacasul de cult cu plumb si a zugravit-o , urmand ca in secolul XVII domnitorii Matei Basarab si Constantin Brancoveanu sa ii aduca alte adaugiri sau reparatii.

In anul 1821 Mitropolia a cunoscut o grea lovitura, eteristii dezvelindu-i si furandu-i plumbul, lucru ce a cauzat distrugerea boltilor si a picturii.

Un alt episod intunecat este reprezentat de uciderea miseleasca a lui Tudor Vladimirescu chiar in incinta Mitropoliei.

Biserica a fost daramata in anul 1889 si inlocuita cu actuala cladire, care insa nu se apropie de proportiile vechiului lacas de cult.

Constructia noii biserici a durat mai bine de patru decenii, slujba de sfintire fiind realizata de patriarhul Miron Cristea, in anul 1933.

Parcul Mitropoliei mai pastreaza si azi ruinele chiliilor in care a functionat in vremea lui Matei Basarab “schola graeca et latina”. Acesta este situat in centrul orasului. Aici gasim bustul Smarandei Gheorghiu – Maica Smara si bustul lui Tudor Vladimirescu.

In spatele Mitropoliei se gasesc ruinele unui presupus tunel ce lega Mitropolia de Turnul Chindiei.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Targoviste, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Catedrala Arhiepiscopala?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

In centrul orasului orice turist va descoperi catedrala arhiepiscopala,ruinele mitropoliei lui Neagoe Basarab (1518) si parcul.
Constructia lui Neagoe Basarab avea sa fie mitropolia Tarii Romanesti din 1520 pina in 1688 ( si cea mai mare biserica din timpul respectiv), cand este mutata la Bucuresti.In cladirea in care a functionat mitropolia din Tirgoviste , Neagoe Basarab avea sa instaleze o tipografie pentru carti in limba romana.Mai tirziu (biserica avea sa sufere degradari succesive) , dupa restaurare, aici, mitropolitul Antim Ivireanul va tipari carte ortodoxa.
Peste timp, fiind tinta jafurilor biserica se va deteriora, ruinele ei fiind astazi marturie a vremurilor trecute.
Din tezaurul fostei mitropolii se mai pastreaza o icoana de argint aurit cu capul Maicii Domnului si un epitaf din 1828 lucrat in plus rosu cu matase si fir.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Hotel King
Targoviste, Dambovita

Vezi pagina unitatii de cazare Hotel King

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.