Vizualizezi pagina obiectivului turistic Catedrala Episcopala din Slobozia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Slobozia, Romania precum: adresa Catedrala Episcopala, cum ajung la Catedrala Episcopala, program Catedrala Episcopala, preturi Catedrala Episcopala, poze Catedrala Episcopala, localizare pe harta Catedrala Episcopala si alte detalii Catedrala Episcopala.

  • Locatie: Slobozia, Ialomita, Romania

Catedrala Episcopala din Slobozia se afla in Parcul Tineretului din oras. La data de 15 iulie 1992 se punea piatra de temelie a catedralei de catre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane de la acea vreme, Prea Fericitul Parinte Teoctist. Acelasi patriarh avea sa savarseasca si slujba de sfintire in data de 25 martie 2004.

Firmele ‘Hermes’ si ‘Constrif’, ambele din Slobozia, au executat lucrarile de constructie a catedralei dupa planurile arhitectului Florea Voicu, la initiativa omului de afaceri local Ilie Alexandru, care a suportat cheltuielile de constructie pana in anul 1996 (cand erau finalizate temelia si zidaria constructiei pana la aproximativ patru metri). Clerul si credinciosii, cu sprijinul statului, au suportat restul lucrarilor, in timpul pastoririi episcopilor PS Nifon Mihaita (1994-1999) si Damaschin Coravu (martie 2000-aprilie 2009).

Parcul Tineretului din Slobozia ofera un cadru natural pitoresc, care face vizibil lacasul de cult de pe drumul european E85. Catedrala din Slobozia are hramul Inaltarea Domnului si este construita sub forma de cruce latina; are o lungime de 40 metri, o latime de 30 metri si este inalta de 38 metri fiind prima si cea mai mare constructie ecleziastica din tara finalizata dupa 1989 si a treia ca marime din tara.

Mihail Florea a executat pictura murala in stil neobizantin romanesc, ce reprezinta scene biblice si se desfasoara pe o suprafata de 6000 metri patrati. Clerici si credinciosi din Grecia au donat odoarele de pe Sfanta Masa si candelabrele catedralei. Lucrari in mozaic, precum galeria de sfinti din pridvorul lacasului si medalionul cu icoana Inaltarii Domnului de pe frontispiciu, intregesc frumusetea acestui edificiu.

Auriul mozaicului de la coloanele pridvorului se scalda in lumina soarelui de pe Baragan, facand mii de reflexii, in rest edificiul avand culoarea puritatii. Clopotnita, aspectata la dimensiuni si culoare cu catedrala, se afla in partea ocidentala a locatiei, in Bulevardul Chimiei. O frumoasa alee, marginita de fantani arteziene, iti poarta pasii spre absida altarului. Pe langa moastele Sfantului Apostol Andrei, ale sfintilor Epictet si Astion de la Halmiris, pe care catedrala le-a primit la sfintire, aceasta mai pastreaza moastele sfintilor mucenici de la Niculitel: Zotikos, Atalos, Filipos si Kamasis, precum si particele din moastele sfintilor Emilian si Dasie din Durostor si ale Sfantului Ierarh Martir Teodosie al II-lea, mitropolitul Moldovei, de la Manastirea Brazi.

In fata catedralei se desfasoara promenada, care este punct final al procesiunilor anuale organizate de Episcopia Sloboziei si Calarasilor cu moaste ale sfintilor. La capatul promenadei se afla monumentul inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.

Catedrala Inaltarea Domnului poate fi vizitata zilnic. Paraclisul aflat la demisol, cu hramul Sfantul Alexandru Romanul (sfintit pe 6 decembrie 2003), gazduieste slujbele din timpul saptamanii iar biserica catedralei, duminica. Catedrala Episcopala din Slobozia a devenit un simbol al orasului si loc de odihna vesnica a PS Damaschin Coravu.

Catedrala din Slobozia se afla situata in Parcul Tineretului. Se poate ajunge la ea prin Bulevardul Chimiei pe sub turnul clopotnitei sau prin centrul orasului, pe strada Dobrogeanu Gherea, adiacenta Centrului cultural Ionel Perlea, pe partea stanga. Strada care duce la catedrala are ca punct final Monumentul eroilor, suficient de vizibil. Din centrul orasului, din Piata Revolutiei, mergeti fie pe partea dreapta, pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea, fie pe partea stanga, pe Bulevardul Chimiei, spre varianta. Din drumul european E85 accesul se face pe Bulevardul Chimiei.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Slobozia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Catedrala Episcopala?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.