Vizualizezi pagina obiectivului turistic Catedrala Sf Vitus din Praga, Cehia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Praga, Cehia precum: adresa Catedrala Sf Vitus, cum ajung la Catedrala Sf Vitus, program Catedrala Sf Vitus, preturi Catedrala Sf Vitus, poze Catedrala Sf Vitus, localizare pe harta Catedrala Sf Vitus si alte detalii Catedrala Sf Vitus.

  • Locatie: Praga, Cehia
  • Adresa: III. nádvoří, Pražský hrad
  • Transport - metrou: Malostranská
  • Website: www.katedralasvatehovita.cz
  • Telefon: 257 531 622
  • Pret: intrarea este inclusa cu biletul pentru Castelul Praga
  • Program: 9am-6pm Lun-Sam & pranz-5pm Dum Apr-Oct, 9am-4pm Lun-Sam & pranz-4pm Dum Noi-Mar

Cea mai mare si cea mai importanta biserica din Cehia, magnifica Catedrala Sf Vitus din Praga se afla in incinta Castelului Praga si reprezinta unul din cele mai bune exemple de arhitectura gotica din Europa de Est.

Denumita oficial Catedrala Sfintilor Vitus, Wenceslas si Adalbert, aceasta domina peisajul din Praga si este scaunul arhiepiscopului orasului si locul de incoronare a familiei regale Cehe. De altfel, doar 2% din cehi isi practica religia, asa ca aceasta structura uimitoare este, practic, nefolosita pentru servicii religioase. Este, totusi, unul din obiectivele turistice importante din Praga.

In anul 929, o biserica a fost construita pe locul unui templu pagan dedicat zeului fertilitatii Svetovid. Biserica in stil romanic a fost comandata de ducele Wenceslas I si a purtat hramul Sfantului Vitus. In 1060, atunci cand a fost fondata Episcopia de Praga, biserica a fost convertita intr-o bazilica cu trei naosuri si doua turle. Constructia catedralei de astazi a inceput in anul 1344. In acel an, Praga a devenit Arhiepiscopie si regele Ioan cel Orb a hotarat construirea unei biserici mai mari, demna de noul statut. Regele a murit doi ani mai tarziu dar succesorul sau, regele Carol al IV-lea, a sprijinit proiectul si l-a numit pe maestrul francez mason Mathieu d’Arras la comanda.

D’Arras, insa, a lasat majoritatea lucrarilor neterminate atunci cand a murit, pe neasteptate, in anul 1352. A fost urmat de Peter Parler, un sculptor tanar din Svabia, o regiune din sudul Germaniei. Parler a urmat designul lui D’Arras dar a adus si o influenta proprie. Rezultatul a fost un stil gotic neobisnuit (Sondergotik), cu accente care erau net diferite de alte capodopere gotice. Cand Parler a murit erau finalizate altarul magnific, Capela Wenceslas si Portalul de Aur. Fiii lui si-au asumat continuarea proiectului si in anul 1399 au finalizat turnul cu ceas si transeptul. Ritmul constructiei a incetinit si s-a oprit de tot, odata cu izbucnirea razboaielor husite din 1419. Turnul a fost distrus partial in timpul incendiului din anul 1541, dar a fost reconstruit curand dupa. In 1770, arhitectul italiano-austriac Nicolaus Pacassi a adaugat un dom baroc in varful turnului.

Catedrala a fost lasata neterminata pana in anul 1844, cand s-a format o societate de persoane interesate in finalizarea constructiei, care avea nevoie si de reparatii ample acum. In 1873 a inceput constructia fatadei vestice sub comanda lui Josef Mocker. In 1899, acesta a fost inlocuit cu Kamil Hilbert, care a supervizat terminarea lucrarilor pana in anul 1929.

Inainte ca fatada vestica sa fie terminata, principala intrare in catedrala era reprezentata de Portalul de Aur (Zlatá brána). Familia regala a Boemiei a intrat pe acest portal in ziua incoronarii. Mozaicul colorat de deasupra a fost creat in secolul 14 de artizani venetieni si descrie Judecata de Apoi. Turnul cu ceas, cel mai inalt turn al catedralei, atinge o inaltime de 96,5 metri si poate fi vazut din orice punct al orasului. Partea cea mai interesanta a turnului este varful sau. In timp ce partea de jos si restul catedralei au un stil gotic, varful turnului este realizat in stil renascentisc si este acoperit cu o cupola in stil baroc. Vizitatorii pot urca 297 de trepte pentru a ajunge in varf, unde pot admira cel mai mare clopot al unei biserici din Europa de Est. Mai mult decat atat, cei care urca aici beneficiaza de privelisti magnifice asupra orasului. Fatada vestica a Catedralei Sf Vitus a fost construita intre anii 1873 si 1929 intr-un stil neo-gotic. Fereastra mare de deasupra intrarii principale a fost proiectata de catre František Kysela. Vitraliile au fost adaugate in 1927 si descriu scene biblice.

Datorita pozitiei sale inghesuite din cea de-a treia curte a Castelului Praga, catedrala este dificil de admirat, dar odata intrat in naos (cel mai mare din tara) dimensiunea impresionanta a cladirii devine evidenta. Ferestrele mari cu vitralii, care permit patrunderea luminii naturale in naos, dateaza din secolul 20. Unele sunt chiar capodopere, precum fereastra Chiril si Metodiu, creata de Alfons Mucha in stil Art Nouveau.

Altarul, construit de Peter Parler, este unul din punctele culminante ale Catedralei Sf Vitus. Tavanul extrem de inalt este sustinut de contraforturi mari. In mijlocul altarului se afla un mausoleu regal ce contine mormintele fastuoase proiectate de sculptorul flamand Alexander Colyn, intre anii 1571 si 1589, pentru Ferdinand I si sotia sa. Alt monument impresionant din altar este mormantul martirului ceh Ioan de Nepomuk. Acesta a fost proiectat in anul 1736 de catre arhitectul austriac Joseph Emanuel von Erlach, care a folosit doua tone de argint pentru a crea acest spectaculos monument.

Cea mai magnifica dintre capelele catedralei este Capela Sf Wenceslas, dedicata sfantului patron al Republicii Cehe. Capela, situata langa Portalul de Aur, este una din cele mai frumoase parti ale bisericii. Construita in secolul 14 peste mormantul Sfantului Wenceslas, capela este decorata cu mai mult de 1.300 de pietre semi-pretioase. Frescele de pe pereti arata scene din Biblie si povestesc viata Sf Wenceslas. Wenceslas este cunoscut in tarile anglo-saxone din colindul de Craciun ‘Regele cel Bun Wenceslas’. In realitate acesta nu a fost un rege, ci un duce si, probabil, nu a fost nici prea bun. O parte a nobilimii i s-a opus si a trecut de partea fratelui sau Boleslav, care l-a omorat pe Wenceslas in anul 935. Deoarece Boleslav era pagan, crestinii s-au grabit sa-l venereze pe Wenceslas ca pe un martir si un sfant.

In Cripta Regala se afla ramasitele familiei regale a Boemiei, inclusiv ale regilor Carol al IV-lea, Vaclav I si Rudolf al II-lea.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Praga, Cehia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Catedrala Sf Vitus?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

PRAGA- HRADUL,CATEDRALA SAINT –GUY( SF.VITUS)
Bijuteria Castelului Praga este catedrala gotica Saint-Guy, Saint-Venceslas et Saint Albert,fondata de Carol al IV lea in secolul al XIV lea si terminate la sfirsitul anului 1920. In anul 1925, pe amplasamentul acestui important edificiu, sfintul Venceslas,construieste rotonda Saint-Guy,viitorul loc al mormantului sau. Apoi, resedinta episcopilor a fost construita in apropierea micutului edificiu al rotondei preromane, care in 1060 se prevedea a fi inlocuita de o noua bazilica cu trei naousuri si doua coruri. In 1344 Carol al IV lea avea sa construiasca o noua catedrala gotica pentru un oras in plina expasiune,devenind apoi sediul sediul episcopului: o catrdrala demna de sfintul Venceslas,protectorul tarii.
Prima piatra a fost pusa in 1344 in luna noiembrie si noul edificiu se va inspira din arhitectura catedralelor franceze . Opera a fost continuata de autenticul parinte al goticului european,arhitectul si sculptorul Petr Parler. In 1420 constructia a fost intrerupta de razboiaele husite.In 1872 , dupa incendii si devastari,lucrarile vor fi reluate.In 1929, la mii de ani dupa moartea sfintului Venceslas, catedrala va fi in sfarsit terminata,cu elanul sau impetuos si contafortii tipici celui mai pur stil gotic.
INTERIORUL CATEDRALEI
Catedrala St.Guy, care masoara 124m lungime, 33m inlatimesi 60m in partea ei cea mai larga, cu doua naosuri si laterale celui central, prezinta un interior auster si armonios.
Marile vitralii filtreaza lumina.Aici se pot admira o succesiune de capele mai vechi si mai noi. Naosul central este surmontat de o bolta cu coaste ,veritabila inovatie pentru Europa secolului al XIV lea data de geniul lui P.Parler. Catre vest vitaliile in forma de rozeta reprezinta scene ale Creatiei.
In centrul naosului se gaseste amplasata o statuie a Sf.Albert care are didicata si o capela construita in exteriorul fatadei vestice a catedralei. Catedrala St.Guy adaposteste si mormintul Sf.Ion Nepomucen, in argint, splendida opera de arta a lui J.E.Fischer (1733-1737). Monumentul funerar este incadrat de un splendid baldachin si este dominat de figura sfintului ingenunchiat tinind un crucifix. In partea nordica putem maiestuoasa tribuna Renascentista si care are deasupra sa orga. In partea sudica lumina patrunde prin splendide ferestre neogotice ale caror vitralii reprezinta scene biblice ale” Judecatii de apoi” ( 1939-pictor M. Svabinsky).O serie de statui din lemn ale sfintilor patroni ai Boemiei: Albert, Ioan Nepomucen, Ludmila, Norbert, Procope, Sigismund, Venceslas si Guy decoreaza interiorul catedralei.
Marea absida, luminata de patru ferestre cu vitralii, adaposteste impozantul mausoleu regal (familia regelui Ferdinand I ). Deasupra acestuia se gaseste cripta regala. Capela SF.Venceslas –in plan central este cea mai mare si cea mai rafinata dintre toate.Frescele reprezinta ‘Pasiunea lui ChristosCapela ale un caracter eminamente sacru pentru ca pastreaza osemintele printului Venceslas, patronul Boemiei. O poarta pretioasa da inspre o scara care conduce in sala incoronarii.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 7 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.