Vizualizezi pagina obiectivului turistic Cazanele Dunarii din Drobeta-Turnu Severin, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Drobeta-Turnu Severin, Romania precum: adresa Cazanele Dunarii, cum ajung la Cazanele Dunarii, program Cazanele Dunarii, preturi Cazanele Dunarii, poze Cazanele Dunarii, localizare pe harta Cazanele Dunarii si alte detalii Cazanele Dunarii.

  • Locatie: Drobeta-Turnu Severin, Mehedinti, Romania

Cazanele reprezinta o portiune din defileul Dunarii, situata intre Dubova si Ogradena, formata din Cazanele Mari (4 km lungime) si Cazanele Mici (5 km lungime), unde Dunarea este fortata sa treaca printre munti, unde latimea se ingusteaza intre 180-250 m.

Zona este declarata monument unic al naturii in Europa (aici poate fi gasita “laleaua cazanelor”).

Clima este blinda, iar vegetatia de tip mediteranean. Inaintea construirii barajului de la Portile de Fier, latimea minima a fluviului era de 150 m. Intrucit debitul de apa trebuie sa treaca prin aceasta “spartura” adancimea apei atinge in unele locuri 100 m, iar curentii din adancuri sant extrem de puternici, la suprafata apa dand aparenta de fierbere.

Barajul a mai incetinit din viteza curentului, care depasea 5 m/s (18 km/h). De o parte si de alta a Dunarii trec drumuri, prin multe tuneluri pe malul sirbesc, sapate in stinca pe malul romanesc, cu portiuni deseori deosebit de inguste.

In zona cazanelor, la intrarea in golful riului Mraconia, pe un pisc de munte, se sapa in piatra un chip al lui Decebal, impresionant, iar pe malul Dunarii, in apropiere se reconstruieste Schitul Mraconia (“Minastirea de sub ape”).

Tot aici se afla inscriptia sapata in stinca “Tabula Traiana” care consemneaza inceputul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40km).

Intr-o perioada secetoasa (in jurul anilor 1835), nivelul apelor Dunarii fiind scazut, se vedeau iesind din apa 20 de piloni ai fostului pod, la distanta de 51 metrii, lungimea podului fusese de 1134,9 metrii. Ceva mai incolo s-au darimat doi piloni dinspre partea romaneasca pentru ca stinjeneau navigatia.

Podul avea la capete turnuri de fortificatie si era pazit de doua castre: Drobeta pe malul dacic si Parce pe malul opus. Pina la construirea barajului, pe linga capitania portului Orsova functiona o echipa de pilotaj, singura autorizata sa conduca navigatia pe zonele periculoase ale Dunarii.

Cum se ajunge in Cazane:

1. cu autoturismul, de la Orsova (aproximativ 20 km de Drobeta Turnu-Severin) se merge pe drumul spre Moldova Noua. Trecem prin Ieselnita, Dubova. In total, aproape 25 km.

2. cu vaporul din Orsova.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Drobeta-Turnu Severin, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Cazanele Dunarii?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
romeo j

romeo-j

Un loc de vis, care iti taie rasuflarea, o imbinare de istorie cu geografie si arta (Chipul lui Decebal). Pacat de drumul de la Orsova pana acolo este sub orice critica si se mai cheama si drum national….

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 4 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.

Oferte turistice Drobeta-Turnu Severin