Vizualizezi pagina obiectivului turistic Centrul Vechi din Praga, Cehia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Praga, Cehia precum: adresa Centrul Vechi, cum ajung la Centrul Vechi, program Centrul Vechi, preturi Centrul Vechi, poze Centrul Vechi, localizare pe harta Centrul Vechi si alte detalii Centrul Vechi.

  • Locatie: Praga, Cehia
  • Adresa: Staroměstské náměstí 1
  • Transport - metrou: Staroměstská
  • Website: www.prazskeveze.cz
  • Telefon: 12444
  • Pret: tur cu ghid adult/copil 105/85Kč
  • Program: 11am-6pm Lun, 9am-6pm Mar-Dum

Piata Centrului Vechi din Praga si cartierul care o inconjoara formeaza inima orasului. Piata plina de viata este decorata cu cladiri magnifice in stiluri arhitectonice diferite, de la gotic la baroc.

In secolul 14, orasul construit in jurul Castelului Praga s-a extins spre malul drept al raului Vltava. Istoria pietei din centrul vechi dateaza si mai de demult: inca din anul 1091 aici exista o piata. Piata si strazile din jur sunt zone pietonale si, in timpul verii, turistii se relaxeaza si beau bere la una din nenumaratele terase, inconjurati de cladiri medievale remarcabile. Intreaga piata este marginita de un numar de case colorate, palate si biserici. Unele din cele mai proeminente cladiri sunt Primaria Veche (faimoasa pentru ceasul sau astronomic), Biserica Tyn, Palatul Kinsky si Biserica Sf Nicolae.

Partea sudica a pietei este compusa dintr-o serie de cladiri frumoase, cu fatade colorate, baroce sau renascentiste. Cele mai notabile sunt ‘Casa Storch’, o cladire renascentista cu o pictura ce-l reprezinta pe Sf Wenceslas si ‘La masa de piatra’ – un frumos exemplu de arhitectura baroca. Alte cladiri poarta nume precum: ‘La Unicornul de Aur’, ‘La Berbecul de Piatra’, ‘La Vulpea Rosie’, sau ‘La Steaua Albastra’. Numele cladirilor erau derivate adesea din semne sau placute. Casa ‘La Berbecul de Piatra’, spre exemplu, este numita dupa o sculptura in piatra care infatiseaza o tanara fecioara cu un berbec. Aceste nume aveau un scop practic: in trecut casele nu erau numerotate si erau identificate dupa numele lor.

In coltul nord-estic al pietei se afla Monumentul Jan Hus. Acesta a fost ridicat in 1915 pentru a marca a 500-a aniversare a mortii reformatorului pe rug. Jan Hus, nascut in 1369, a fost, pe langa un reformator, si un nationalist ceh fervent. Dar in 1415 a fost declarat eretic. Monumentul descrie persecutia nationalistilor cehi si reafirmarea acestora, 200 de ani mai tarziu, avand sculptura impozanta a lui Jan Hus in centru.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Praga, Cehia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Centrul Vechi?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Hradcany este cartierul ce sa dezvoltat in jurul Castelui Praga si a fost ridicat la rang de oras de catre marele burgrave Hynek Berka de Duba in 1320.In anul 1541 un incediu a distrus cea mai mare parte a caselor de aici. A urmat un mare efort arhitectural.S au construit noi palate,biserici si manastiri.In 1598 Hradcany devine oras regal.Edificiile baroce din secolele al XVII lea si al XVIII lea au dat aspectul final al orasului. Bogatia arhitectuarala a Hradcany si a numeroaselor panorame oferite orasului Praga au facut din el locul predilect al tuturor turistilor.
PIATA
Piata Hradcany este inchisa de Castel si arhiepiscopie(reconstruita de arhitectul Jan Josef Wirch la comanda arhiepiscopului Antonin Prichovsky)
CASTELUL
Am intrat in curtea castelui pe poartea dinspre pavilionul de vara , a gradinilor meridionale si a gradinilor regale .
Din cele mai vechi timpuri Castelui Praga este sediul printilor si regilor cehi,iar incepind din 1918 si al presedintilor Republicii Cehe.
L am vizitat in 2 zile pentru ca biletul(350 coroane) mi a permis asta .
In zilele noastre Castelul este privat de functia sa defensiva si ni se prezinta ca un veritabil orasel.
Fondatorul principatului ceh,Premislovec Borivoj si a stabilit sediul pe colinele de pe malul sting al Vltavei in anul 880 unde a construit primul castel princiar .Resedinta ducilor de Boemia se gaseste pe aceasta colina.
P.Borivoj va fonda prima biserica consacrata Fecioarei Maria in noua piata –fort pragheza(sfirsitul secolului al IX lea).
Daca am crede legenda originea fondarii catelului ar fi viziunea profetica a princesei Libuse ,care a prezis ca pe aceasta panta inverzita(colina de pe malul sting) de pe malul Vltavei se va vedea intr o zi un oras bogat si puternic.
In anul 920 ducele Vladislav I a construit o biserica dedicata Sf.Gheorghe in stil romanic.
Aceasta a fost marita si transformata in bazilica iar intreg asezamintul a devenit in timp manastire.Piata bisericii a fost la origini piata pricipala a castelui .Din 1975,la primul etaj manastirea adaposteste o sectie Galeriei Nationale din Praga.
In secolul al X lea castelul avea aproape dimensiunile actuale.
Asediat si distrus in mai multe rinduri,castelul a facut obiectul multor lucrari de reconstructie.Incepind din secolul al XII lea suveranii cehi se vor instala aici iar edificiile de linga castel se vor multiplica.
Un alt palat regal a fost construit linga castel de catre Sobeslav I,(prima parte a secolului al XII lea) , care a fost marit si modernizat sub domnia lui Otakar.
Suveranii care au urmat la cirma regatului au dat mai putina importanta lucrailor de intretinere a cladirilor castelui regal si palatului regal.
Carol al IV lea ajuns pe tronul regatului in secolul al XIV lea va da castelului o splendoarea necunoscuta pina atunci.Va construi un palat regal si o noua catedrala demna de un conducator al orasului.Fiul sau,Venceslas,va mari opera sa.Au urmat o serie de suverani care s au dedicat mai mult razboiului decit infrumusetarii capitalei regatului.
Ladislas al II lea Jagellon la inceputul secolului alXVI lea s a ocupat din nou de castel adaugindui primele fortificatii.
In 1541 un incediu a devastat castelul care a necesitat o reamenajare radicala su lucrari de marire si infrumusetare.Iubitori ai artei Maximilian al II lea si Rudolf al II lea ,au imbogatit catelul cu numeroase colectii de arta si au adus la curtea lor oameni de stiinta ai timpului ca Kepler si Brahe.Incepind cu domnia lui Ferdinand al II lea ,la inceputul secolului al XVII lea barocul a intrat impetuos in castel si gradini.In 1673 se va pune piatra de temelie catedralei baroce.Aspectul definitiv al castelului( mijlocul secolului al XVIII lea) a fost dat sub domnia Mariei Tereza de Austria.
ULITA DE AUR
“Ulita de aur “-strada alchimistilor vremii-este o pitoreasca si romantica straduta in partea de vest a curtii regale si in spatele manastirii Sf.Gheorghe.
La data vizitei mele ‘ Ulita de aur” era inchisa publicului pentru lucrari de restaurare.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 6 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.