Vizualizezi pagina obiectivului turistic Cetatea Dabaca din Dabaca, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Dabaca, Romania precum: adresa Cetatea Dabaca, cum ajung la Cetatea Dabaca, program Cetatea Dabaca, preturi Cetatea Dabaca, poze Cetatea Dabaca, localizare pe harta Cetatea Dabaca si alte detalii Cetatea Dabaca.

  • Locatie: Dabaca, Cluj, Romania

Cetatea Dabaca, denumita si Cetatea comitatului, este o fosta cetate regala si resedinta comitatului Dabaca. Este situata in actuala localitate cu acelasi nume din judetul Cluj, fiind un obiectiv istoric deosebit prin rolul important ce l-a jucat in istoria Transilvaniei.

Cetatea a fost cercetata de arheologi in repetate randuri, cele mai relevante descoperiri fiind realizate in anul 1837, de K. Hodor, urmate in 1942 de sondajul arheologic al lui K. Crettier si, nu in ultimul rand, cecetarea arheologica amanuntita initiata in anul 1964 de echipa lui Constantin Daicoviciu.

Cercetarile arheologice au atestat faptul ca prima cetate a fost ridicata in secolul IX, pe locul undei cetati dacice. Alte teorii sustin ca Cetatea Dabaca a fost ridicata partial peste o veche asezare datata secolele VIII-IX, fiind inconjurata de santuri si valuri de pamant. De asemena, aici ar fi existat un turn patrulater, un zid de legatura al partii estice si vestice ale primei incinte, zid de 3,2 m grosime, ambele fiind distruse in timpul invaziei mongole.

Cetatea a fost ridicata in mai multe etape, evoluand in timp, pana in anul 1146, cand a fost mentionata documentar, drept resedinta a comitatului Dabaca. In anul 1241 a fost distrusa de invazia tatarilor, rolul ei fiind preluat de cetatea Martinuzzi din Gherla.

Alte documente au pomenit Cetatea Dabaca, in special in anul 1243, printr-un act de donatie, cand regele Bela al IV-lea al Ungariei donazeaza 3 sate care apartineau cetatii: Fateleke, Bachunateleke si Chegeteleke, catre comitii Theonoticus si Hermann, in semn de multumire pentru serviciile lor.

In anul 1271, cetatea este daruita banului Micud, ca rasplata pentru faptele sale de vitejie, donatie atestata in anul 1279 de catre Ladislau al IV-lea.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Dabaca, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Cetatea Dabaca?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.