Vizualizezi pagina obiectivului turistic Cetatea de Scaun a Sucevei din Suceava, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Suceava, Romania precum: adresa Cetatea de Scaun a Sucevei, cum ajung la Cetatea de Scaun a Sucevei, program Cetatea de Scaun a Sucevei, preturi Cetatea de Scaun a Sucevei, poze Cetatea de Scaun a Sucevei, localizare pe harta Cetatea de Scaun a Sucevei si alte detalii Cetatea de Scaun a Sucevei.

  • Locatie: Suceava, Suceava, Romania

Cetatea de Scaun a Sucevei, cetatea medievala, se afla in partea estica a orasului Suceava, pe un platou inalt fata de valea raului cu acelasi nume. Expasiunea imperiului otoman a dus la construirea unui sistem de fortificatii cu scop de aparare, intarite cu ziduri de piatra, cu santuri adanci, in intreaga Moldova. Acest sistem a cuprins: cetati de importanta strategica, manastiri cu ziduri inalte si curti domnesti.

Cetatea de scaun a Sucevei a fost construita la porunca lui Petru I Musat, la sfarsitul secolului al 14-lea. Cetatea are in colturi si la mijlocul zidurilor din piatra nefasonata, groase de 2 metri, bastioane si turnuri de aparare. In timpul domniei sale, Stefan cel Mare avea sa-i construiasca sistemul de fortificatii, constituit din doua randuri de ziduri prevazute cu turnuri si creneluri, care inconjoara, ca un inel, castelul musatin. De asemenea, el a largit si santul de aparare. Porta de intrare in cetate a fost mutata pe partea de nord-est, in dreptul podului de acces in cetate, care este suspendat pe doi piloni si are o parte fixa si una mobila.

Cetatea Sucevei are in componenta sa nucleul, fortul construit de Petru I Musat, incinta exterioara, santul de aparare si zidul dinspre inamic al santului (contraescarpa). Componenta castelului musatin este urmatoarea: la nivelul superior camera domnitorului, camera doamnei, baia domneasca, depozitul de alimente, un paraclis si o inchisoare. La nivelul inferior se aflau pivnite cu bolti ample. Pe latura rasariteana, la interior, se afla camerele garzilor.

In decursul timpului cetatea a fost afectata de alunecari de teren (fiind construita pe un pinten de deal), a suferit incendieri si ruinari in urma bombardamentelor de tun si a cutremurelor. Dupa moartea lui Stefan cel Mare (1504), cetatea a fost lasata sa se degradeze, de starea ei nu s-a mai ocupat decat Vasile Lupu (1634-1653). Dupa un secol, zidurile cetatii si incaperile de locuit au fost refacute. In 1675, atunci cand Moldova a fost ocupata de turci, acestia au ordonat daramarea cetatii. Cutremurul din anul 1684 duce la ruina o parte din cetate.

La inceputul secolului al 20-lea se fac lucrari de restaurare ale Cetatii de scaun a Sucevei, restaurari succesive avand loc pana in anul 2005. Stadiile restaurarilor sunt marcate in diverse culori in functie de perioada in care au fost efectuate. In 2004 s-au comemorat 500 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Stefan cel Mare, aplicandu-se pe peretii bastionului de la intrare o placa comemorativa din marmura. Din anul 2005, cetatea gazduieste diferite expozitii de pictura. Complexul de constructii al cetatii (astazi in ruine) si Platoul din fata cetatii au fost declarate, in anul 2004, monumente istorice.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Suceava, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
romeo j

romeo-j

o portie mare de istorie…pacat in 2020 nu ammaiputut pleca …mai nicaieri…

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum 11 luni

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.