Vizualizezi pagina obiectivului turistic Cetatea Gurghiului din Gurghiu, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Gurghiu, Romania precum: adresa Cetatea Gurghiului, cum ajung la Cetatea Gurghiului, program Cetatea Gurghiului, preturi Cetatea Gurghiului, poze Cetatea Gurghiului, localizare pe harta Cetatea Gurghiului si alte detalii Cetatea Gurghiului.

  • Locatie: Gurghiu, Mures, Romania

Construita ca orice alta cetate pe coasta unui deal, pentru a domina zona si pentru a o supraveghea, Cetatea Gurghiu se pare ca dateaza din perioada feudala, cand ungurii au patruns in Transilvania. Dar, la fel ca si celebra cetate sighisoareana, conform unor izvoare literare, si aceasta a fost ridicata pe ruinele unui fost castru roman.

Unele surse sustin faptul ca fortareata romana, numita “Capora”, ar fi facut parte din lantul de castre romane din regiunea muntilor Caliman si Gurghiu, avand rolul de a apara Dacia rasariteana.

Dupa retragerea romanilor din Dacia, atat edificiul de pe valea Gurghiului, cat si cele de la Brancovenesti si Calugareni, ar fi devenit nişte ruine.

Cetatea a servit adesea ca resedinta favorita a principiilor Transilvaniei. De aici s-au emis documente importante servind uneori ca loc de adunare a Dietei Transilvaniei.

Situarea geografica in imediata proximitate a unor domenii de vanatoare importante (păduri de cerbi, mistreţi respectiv urşi precum şi micro-climatul favorabil montan cu proprietati curative datorita aerului de munte, a facut din Gurghiu un constant loc de peregrinaj mai ales a magnatiilor medievali maghiari si habsburgici.

La nord de cetate se afla un castel in stil baroc, avand elemente renascentiste, care are mai multe faze de constructie. Castelul in forma sa actuala dateaza din secolul al XVII-lea.

In prezent se pastreaza drumul de acces medieval spre cetate, zidul sud – estic care in unele portiuni are o inaltime de aproximativ 15 m, fundatiile a doua bastioane care ajung la o inaltime de aproximativ 4 – 5 m. In vestul cetatii se pastreaza un sant de aparare care desparte capatul cetatii de curtea mare a fortificatiei, zidurile de incinta cu inaltimea de 8 m, doua contraforturi.

Alte obiective turistice din zona sunt: Castelul Bronemissza, Stejeretul de la Mociar, Parcul Dendrologic, Poiana Narciselor etc.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Gurghiu, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Cetatea Gurghiului?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.