Vizualizezi pagina obiectivului turistic Cetatea Troesmis din Turcoaia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Turcoaia, Romania precum: adresa Cetatea Troesmis, cum ajung la Cetatea Troesmis, program Cetatea Troesmis, preturi Cetatea Troesmis, poze Cetatea Troesmis, localizare pe harta Cetatea Troesmis si alte detalii Cetatea Troesmis.

  • Locatie: Turcoaia, Tulcea, Romania

Troesmis a fost o cetate getica in nord-vestul Dobrogei de astazi, pe malul Dunarii.

Orasul antic ocupa o suprafata intinsa intre Balta Iglita, dealul Piatra Raioasa si comuna Turcoaia, acoperita azi de ruine.

Situl cuprinde:

-Cetatea de est, din sec. V, si prezinta un plan poligonal cu turnuri in forma de potcoava in interior avand doua bazilici si ruinele zidurilor mai multor edificii;

-Cetatea de vest, din sec. V;

-Asezarea civila, intre cele doua cetati, din perioada sec. II – VII delimitata de 3 valuri cu santuri.

Vestigiile arheologice din complexul istoric includ valuri de aparare, un canal, doua apeducte, un mythraeum. Primele sapaturi la Troemsis s-a facut intre 1864-1865 si in 1939 Rapoartele au ramas nepublicate. In schimb inscriptiile decoperite aici au fost publicate inca de timpuriu in lucrari prestigioase. 33 din monumentele de la Troesmis au fost duse de catre Engelhardt (primul arheolog care a efectuat sapaturi) la Paris, se afla si azi in Muzeul Saint Germain-en-Laye.

Cetatea Troesmis, una din cetatile principale ale getilor, se aflata in nord-vestul Dobrogei, situata pe malul bratului Macin al Dunarii, in dreptul localitatii Turcoaia, la o distanta de 3 km de aceasta. Accesul catre cetate este destul de dificil, pe harta fiind indicate 2 drumuri.

Va recomandam sa intrati catre cetate pe drumul derivat din soseaua Tulcea – Macin (DN22D), un drum de pamant (ca orientare inspre Dunare). Acest drum are aspectul la un moment dat de “canion” (vezi foto ultima dreapta jos). Drumul dinspre Turcoaia se desfasoara de-a lungul malului Bratului Macin, printre balastierele de nisip, vizualizand la aproximativ 3 km de localitate ruinele cetatii. Acestea sunt situate pe un mal inalt de aproximativ 30 m, deci aveti ceva de urcat daca alegeti acest drum. Drumul dinspre Turcoaia are legatura cu intrarea dinspre Soseaua Tulcea – Macin dar este extrem de inaccesibil.

Troesmis a fost de-a lungul intregii perioade antice un important punct strategic, cea mai veche mentiune a sa fiind in Ponticele lui Ovidius. Apoi este mentionat de catre Ptolemeu, ca fiind un lagar al legiunii a V-a Macedonica. Alte mentiuni istorice ale cetatii: “Notitia Digninatum”, “Itinerarium Antonini”, harta “Tabula Peutingeriana”, “Hierosolymitanum”.

In preajma anului 100 e.n. ajunge un centru militar roman, dezvoltandu-se o asezare civila intre Cetatea de Est si cea de Vest unde se stabilesc mestesugari, negustori, etc.

Primele sapaturi au fost facute in 1864-1865, apoi in anul 1939 Emil Coliu a explorat curtina de nord a Cetatii de Vest. Ruinele cetatii nu au fost cercetate pe intreaga lor suprafata, fiind scoase la iveala trei valuri de aparare, un canal, doua apeducte, turnuri in forma de potcoava la colturi, doua bazilici crestine si zidurile mai multor edificii. In partea de vest se afla ruinele unui promontoriu de tip dunarean (Cetatea de Vest).


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Turcoaia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Cetatea Troesmis?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.