Vizualizezi pagina obiectivului turistic Cladirea Flatiron din New York, Statele Unite ale Americii. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la New York, Statele Unite ale Americii precum: adresa Cladirea Flatiron, cum ajung la Cladirea Flatiron, program Cladirea Flatiron, preturi Cladirea Flatiron, poze Cladirea Flatiron, localizare pe harta Cladirea Flatiron si alte detalii Cladirea Flatiron.

  • Locatie: New York, New York State, Statele Unite ale Americii
  • Adresa: Broadway colt cu Fifth Ave & 23rd St
  • Transport - metrou: N/R, 6 catre 23rd St

Cladirea Flatiron este unul din cele mai faimoase repere istorice din New York. Cladirea de 21 de etaje, cunoscuta cel mai bine pentru forma sa triunghiurala, a fost una din primele cladiri inalte si spectaculoase din Manhattan. Cladirea a fost construita intre anii 1901 si 1903, la intersectia strazilor Broadway si Fifth Avenue, una din cele mai importante locatii ale vremurilor.

Cladirea Flatiron a fost proiectata de Daniel Burnham, din Chicago, ca un zgarie-nori din otel, imbracat in teracota alba. Avand o inaltime de 93 de metri, era una din cele mai inalte din New York. Dar nu a fost, asa cum se crede, cea mai inalta cladire din lume, nici macar din New York (aceste titluri apartineau cladirii Park Row, construita in 1899). Insa, forma sa unica si locatia importanta au transformat-o in unul din simbolurile orasului.

Cladirea Flatiron a aparut pe cartile postale ale epocii, mai mult decat orice alta cladire. Chiar si intreaga zona, districtul Flatiron, a fost denumita dupa numele cladirii. Initial, exista si o platforma de observatie la ultimul etaj al cladirii, dar construirea altor cladiri mai inalte in imprejurimi a dus la inchiderea acestei facilitati. Este totusi un obiectiv turistic al New York-ului si una din cele mai fotografiate cladiri din oras.

Construita pentru sediile companiei de constructii Fuller, cladirea zgarie-nori trebuia sa se numeasca Fuller Building. Dar cladirea a fost numita in scurt timp ‘Flatiron’ (fier de calcat), dupa forma sa neobisnuita, cauzata de terenul triunghiular. Chiar daca terenul are o forma de triunghi dreptunghic, iar fierul de calcat are o forma de triunghi isoscel, numele a ramas si cladirea a fost denumita oficial Flatiron Building. In anul 1929, compania Fuller a construit o noua cladire Fuller, mult mai inalta, la intersectia dintre 57th Street si Madison Avenue.

Cladirea Flatiron a mai primit inca o porecla: ‘Nebunia lui Burnham’. Multi oameni din acea vreme credeau ca designul triunghiular al lui Daniel Burnham, combinat cu inaltimea mare a cladirii nu vor rezista vanturilor puternice. Dar Burnham a fost un arhitect experimentat, care isi cunostea meseria iar cladirea sa a rezistat testului timpului.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in New York, Statele Unite ale Americii? Doresti sa te cazezi in apropiere de Cladirea Flatiron?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.