Vizualizezi pagina obiectivului turistic Cladirea Parlamentului Ungariei din Budapesta, Ungaria. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Budapesta, Ungaria precum: adresa Cladirea Parlamentului Ungariei, cum ajung la Cladirea Parlamentului Ungariei, program Cladirea Parlamentului Ungariei, preturi Cladirea Parlamentului Ungariei, poze Cladirea Parlamentului Ungariei, localizare pe harta Cladirea Parlamentului Ungariei si alte detalii Cladirea Parlamentului Ungariei.

  • Locatie: Budapesta, Pest, Ungaria
  • Adresa: V Kossuth Lajos tér 1-3 Gate X
  • Transport - metrou: M2 Kossuth Lajos tér
  • Telefon: 1 441 4415 1 441 4904
  • Pret: intrarea libera
  • Program: 8am-6pm Lun & Mie-Vin, 8am-4pm Sam, 8am-2pm Dum Mai-Sep, 8am-4pm Lun & Mie-Sam, 8am-2pm Dum Oct-Apr

Cladirea Parlamentului Ungariei este situata pe malul Dunarii, in zona orasului numita Pesta. Construita intr-un moment in care Ungaria era, inca, sub influenta Austriei, structura magnifica este un simbol al independentei Ungariei.

Dupa Compromisul Austro-Ungar din 1867, in care s-a stabilit o monarhie dubla, Ungaria a primit mai multa independenta si si-a creat propria constitutie. De asemenea, s-a initiat si constructia unei cladiri a Parlamentului. Imparatul Franz Joseph si prim-ministrul Kalman Tisza au lansat un concurs oficial pentru acest proiect. Drept castigator a fost ales designul neo-gotic al lui Imre Steindl, inspirat din Houses of Parliament din Londra.

Constructia cladirii a inceput in anul 1885. Atunci cand a fost finalizata, in 1902, era cea mai mare cladire a unui Parlament din lume, cu o lungime de 268 de metri si o latime de 118 metri. Astazi, este a treia astfel de cladire din lume, ca marime. Cladirea este construita in jurul a 10 curti interioare si contine mai mult de 20 de kilometri de scari, precum si 691 de camere. Domul impresionant, vizibil din departare, atinge o inaltime de 96 de metri. Fatada cladirii este magnifica, fiind decorata cu 88 de statui ale conducatorilor maghiari, arcade si numeroase garguie, turle si ornamente gotice.

Interiorul Cladirii Parlamentului Ungariei este la fel de uimitor ca exteriorul, decorat de unii din cei mai buni artisti ai tarii. Aici, stilul neo-gotic este amestecat cu influente renascentiste si chiar bizantine, vizibile, in special in sala scarii, decorata minunat cu coloane corintice din granit, ornamente aurite si o pictura uriasa pe tavan a lui Karoly Lotz.

Alta camera interesanta este Sala Copula, care prezinta statui ale monarhilor maghiari si un tavan complex, asemanator celor din catedrale. Aici sunt expuse coroana si insemnele regelui Stefan. Coroana i-a fost daruita initial Sf. Stefan la incoronarea sa din anul 1000. Sfanta coroana, precum si un sceptru, o sfera si o sabie, au fost expuse initial in Muzeul National, fiind mutate in Cladirea Parlamentului in anul 2000. In muzeu a mai ramas expusa doar mantaua incoronarii.

In 1989, Ungaria a adoptat o noua constitutie bazata pe un legislativ cu o singura camera, Adunarea Nationala. Adunarea ocupa camera inferioara, in timp ce camera superioara, proiectata similar, este folosita drept sala de conferinte. Cetatenii Uniunii Europene pot vizita Cladirea Parlamentului Ungariei gratuit si beneficiaza si de ghiduri in mai multe limbi straine precum: engleza, germana, franceza, italiana si altele.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Budapesta, Ungaria? Doresti sa te cazezi in apropiere de Cladirea Parlamentului Ungariei?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
Badr Hary

badr-hary

O cladire impunatoare, mai ales cand este vazuta de peste Dunare, din Buda. Cele mai importante aspecte ale sale mi s-au parut: intrarea principala, scara mare, sala de sedinte si sala cu cupola.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 8 ani

Bancu Ileana

bancu-ileana

BUDAPESTAPARLAMENTUL
Aflat pe faleza Dunarii si cu intrarea prin Piata Kossut, monumentalul Parlament ungar, a carui constructie a durat 19 ani, se impune cu frumusetea sa neogotica, care abunda in dantelaria elementelor decorative,este opera planurilor lui Imre Steindl care face din el a treia mare cladire dintre parlamentele lumii.
A fost construit pentru ambele camere ale senatului intre anii 1885 si 1904.
Stilul arhitectonic seamana cu cel al Palatului Westminster (sediul actual al Parlamentului englez).
Cladirea impunatoare reflecta aspiratiile spre grandoare si somptuozitate ale tarii.
Aici isi are sediul Adunarea Nationala a Ungariei. Cladirea dispune de 27 porti de intrare, 691 de camere,200 de birouri, 29 de scari interioare. La constructia lui au lucrat 10 000 de muncitori,au fost necesare 40 000 de caramizi,s au montat 500.000 de pietre pretioade si s-au folosit 40 kg de aur.
La superbul decor au contribuit 242 de sculpturi (incluzind si statuile).
Parlamentul maghiar se desfasoara pe o lungime de 260m,este inalt de 96 m, iar latimea sa atinge 123 m.
Cladirea impunatoare reflecta aspiratiile spre grandoare si somptuozitate ale tarii, deschiderea oficiala a avut loc cu 8 ani mai devreme de terminarea definitiva a lucrarilor cu prilejul comemorarii unui mileniu de la constituirea statului maghiar. Poluarea a distrus statuile si ornamentele realizate din calcar alb. Lucrarile de renovare dureaza de ani de zile, in cursul carora calcarul este inlocuit cu piatra mai dura.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.