Vizualizezi pagina obiectivului turistic Colosseumul din Roma, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Roma, Italia precum: adresa Colosseumul, cum ajung la Colosseumul, program Colosseumul, preturi Colosseumul, poze Colosseumul, localizare pe harta Colosseumul si alte detalii Colosseumul.

  • Locatie: Roma, Lazio, Italia
  • Adresa: Piazza del Colosseo
  • Transport - metrou: Colosseo
  • Website: www.pierreci.it
  • Telefon: 06 399 67 700
  • Pret: adult/redus/copil inclusiv Forumul Roman & Palatine €12/7.50/gratuit, ghid audio €5.50
  • Program: 8.30am-cu o ora inainte de apus

Colosseumul, sau Amfiteatrul Flavian, este cea mai mare structura mostenita de noi de la antichitatea romana si a oferit modelul pentru arenele sportive pana in vremurile moderne; stadioanele de fotbal din ziua de azi au, in pricipiu, aceeasi forma ca acest monument creat de arhitectii imparatilor Flavian, Vespasian si Titus. Motivul imparatilor de a ridica Colosseumul era acela de a satisface apetitul populatie romane pentru circenses (jocuri) si, nu este nici un dubiu ca, si-au atins scopul.

O cruce de bronz din arena comemoreaza martirii crestini care, se presupune ca, au murit aici in perioada Imperiului Roman. Exista dubii, totusi, daca, intr-adevar, aici au murit multi crestini. Structura Colosseumului este atat de bine conservata incat creaza si acum o impresie puternica asupra formei originale, dar poarta semne evidente ale deteriorarii si distrugerii suferite de-a lungul secolelor – din cauza incendiului, cutremurului, neglijarii si delapidarii din timpul Imperiului Crestin (cand jocurile au fost abandonate), din cauza transformarii sale intr-o fortareata pentru familia Frangipane, a furtului de marmura, travertin si caramida pentru constructia palatelor si din cauza traficului modern.

Constructia Colosseumului a fost inceputa de Vespasian in anul 72 d.Hr. pe locul statuii colosale a lui Nero (de aici si numele de Colosseum), care se afla in incinta Domus Aurea a lui Nero. Fiul lui Vespasian, Titus, a extins structura adaugandu-i al patrulea etaj si a fost inaugurat in anul 80 cu o serie de jocuri splendide. Colosseumul era oval ca forma, desi pare a fi aproape circular, avand 186 de metri lungime, 156 de metri latime, cu o arena de 78 × 46 de metri pe care se organizau spectacole de teatru, festivaluri, circ sau jocuri. Avea o inaltime de 57 de metri si putea gazdui 50.000 de spectatori – Curtea Imperiala si inalti oficiali pe nivelul de jos, familiile aristocrate din Roma pe etajul al doilea, populatia pe etajele trei si patru. Pe exterior se afla pilastri construiti din travertin – de ordin doric la parter, ionic pe urmatorul nivel si corintian pe nivelul trei.

Structura interioara a fost realizata cu o indemanare imensa, randurile de scaune si pasajele interne si scarile fiind aranjate in asa fel incat cei 50.000 de spectatori puteau ajunge la locul lor sau parasi arena in doar cateva minute. La etajul superior se aflau, initial, 240 de stalpi care sustineau un acoperis deasupra audientei. Din pacate, decorul somptuos al interiorului a fost distrus in totalitate. Sub arena se gaseau vestiarele si sali de antrenament pentru gladiatori, custi pentru fiare salbatice si spatii de depozitare; zidurile acestora sunt acum vizibile, dupa prabusirea podelei arenei.

Partea de sud a Colosseumului a fost daramata in anul 847, in urma unui cutremur . Parti ale cladirii, printre care si fatada de marmura, au fost folosite pentru a construi monumente noi, precum Basilica Sf. Petru.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Roma, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Colosseumul?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
Badr Hary

badr-hary

Casa gladiatorilor romani, Colosseumul este vechi de aproape 2000 de ani. Construit din beton si cenusa vulcanica, Colosseumul ar trebui sa mai reziste inca 2000 de ani; asta daca nu cumva vreun cutremur isi va spune cuvantul, asa cum a facut cu perelte sudic al constructiei.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 8 ani

Bancu Ileana

bancu-ileana

• Colosseum-Roma
Colosseum este o arena din Roma care evoca perioada imperiala si geniul in constructii al romanilor. Acest imens amfiteatru ale carui ruine impunatoare permit tuturor sa admire antica lor splendoare, a fost construit la initiativa lui Vespasian, care a apartinut familiei Flavi, in anul 72 dupa Hristos, si a fost terminat de fiul sau Tito, in anul 80, ocupand locul lacului artificial al Domus Aures de pe domeniul lui Nero. Pentru constructia ei au fost folositi ca lucratori numai prizonieri evrei. Adevaratul sau nume este Amfiteatrul Flavio, i-a fost dat in unanimitate numele de Colosseum ,pentru dimensiunile sale si pentru vecinatatea sa cu Colosul lui Nero.
Colosseumul avea functiunea unui stadion din epoca noastra, dar spectacolele preferate ale romanilor erau luptele cu gladiatori (lupte de circ), care au fost inventate in ultimii ani ai republicii care excitau si alimentau spiritul de razboi al romanilor care i-au facut stapanii lumii.
Ceea ce a dat originea profesiei de gladiatori si care erau instruiti sa lupte, sa ucida oameni si fiare salbatice au marit oroarea spectacolelor. Se spune ca aici au fost ucise peste 5000 de animale salbatice (ursi,lei,leoparzi,elefanti) la spectacolul inaugural care a durat 100 de zile. Prizonierii de razboi, sclavii sau crminalii, gladiatorii luptau pentru viata lor sau numai pentru glorie. Dupa ce vanatoarea animalelor se termina, arena era umpluta repede cu apa pentru luptele navale. Ultima manifestatie care s-a derulat in arena a avut loc in anul 523, cand luptele umane au fost interzise, numai masacrale animale au fost autorizate.
Colosseumul, cu forma sa eliptica, masura in diamentru 187 m si in latime 155 m. Inaltimea inelului extern ajungea la 50 m de la sol. Era destinat in intregime, conform unor calcule complexe,adapostirii a 52000 de spectatori. La exterior coroana avea trei randuri de arcade ornate de coloane dorice,ionice si corintice si un al patrulea etaj ornat cu pilastri corintici. Complexul compus din 80 de intrari, rampe ovale si scari, de culoare si alei pentru a asigura trecerea miilor de spectatori,atesta un sens de organizare foarte foarte riguros. Se pot vedea constructii subterane rezervate gladiatorilor si animalelor salbatice.
Patru arcuri corespundeau la patru raze care marcau patru intrari,dintre care sa conservat numai intrarea de onoare destinata imparatului. In centrul padio-ului, care se chema Suggesto, se afla logia imperiala, restul era ocupat de senatori si de alte personale de la curte.Urmau apoi locurile cavalerilor si ale tribunilor civili si militari.Cei casatoriti aveau locurile lor. Locuri speciale aveau tinerii insotiti de tutorii lor, familiile cu servitorii lor, femeile, plebea.
Colosseumul in mod normal era descoperit,dar pentru a fi aparat impotriva evenimentelor admosferice era acoperit cu o imensa velario (panza, copertina) manevrata de doua echipe de marinari detasate de la flota din Ravena si Capo Miseno. Aceste doua echipe luau parte si la luptele navale care se prezentau in amfiteatru.Cand Colosseumul se afla in plinatatea gloriei sale, trebuia cu siguranta prezentat un spectacol minunat care sa puna in valoare maretia romana. Dar astazi dupa atatea secole, el prezinta orgoliul si maretia Romei vizitatorilor sai.
Totodata istoria amfiteatrului nu a fost privata de abandon si degradare. La sfarsitul imperiului Roman,a fost marcat de doua cutremure (in 442 si 508) care au provocat mari distrugeri Colosseumului. Totodata amfiteatrul continua sa exercite functia sa proprie si in timpul lui Teodorico,capetenia romano-barbarilor goti,care in anul 523 a autorizat spectacolul ” venationes”, traditionala vanatoare de animale salbatice. De atunci inainte a avut parte de un abandon total care a facut din Colosseum victima nepasarii. A fost folosit pe post de cimitir, fortareata si dupa cutremurul din 1439 a servit drept cariera de materiale de constructii. Marmura care il acoperea aproape in intregime a fost reutilizata la edificiile din perioada infloritoare a Renasterii,biserici si palate. Profunda degradare a Colosseumului a fost oprita de papa Benedetto XIV (1740-1758), care, pentru a salva ceea ce a mai ramas, a vrut sa consacre vechiul amfiteatru devotiunii Via Crucis, ridicand o cruce pe terenul pe care legenda l-a legat de numele a mii de martiri. Nu se gaseste in realitate in istorie niciun document care sa noteze masacre in masa de crestini de asemenea nici ca s-au facut executii capitale la care monumentul a fost martor, nu au lipsit nici acelea de venerare a lui Hristos.
In ultimile decenii Colosseumul a cunoscut o atentie deosebita multumita restaurarilor, lucrarilor de consolidare si crearea unei zone pietonale in jurul monumentului.
Astazi a ramas osatura stralucitoare a constructiei care sa aduca aminte de maretia Cetatii eterne de altadata.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproximativ 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.