Vizualizezi pagina obiectivului turistic Dealul Gellert din Budapesta, Ungaria. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Budapesta, Ungaria precum: adresa Dealul Gellert, cum ajung la Dealul Gellert, program Dealul Gellert, preturi Dealul Gellert, poze Dealul Gellert, localizare pe harta Dealul Gellert si alte detalii Dealul Gellert.

  • Locatie: Budapesta, Pest, Ungaria
  • Adresa: Dealul Gellért

Dealul Gellert se ridica maiestuos asupra raului Dunarea, oferind vizitatorilor o vedere panoramica asupra orasului Budapesta. Unele din cele mai interesante obiective turistice de pe deal includ o biserica in pestera si doua monumente mari. Dealul inalt de 140 de metri este numit dupa episcopul Gellért Sagredo, cunoscut pentru misiunea sa de a raspandi crestinismul prin Ungaria. Legenda spune ca, dupa moartea Sfantului Stefan, primul rege crestin al Ungariei, insurgentii pagani maghiari l-au inchis pe Gellert intr-un butoi pe care l-au rostogolit de pe deal.

In varful dealului Gellert se afla Citadela, o structura construita de habsburgi intre anii 1850 si 1854 pentru a controla orasul mai bine, dupa suprimarea Razboiului Ungar de Independenta. Aceasta fortareata avea o lungime originala de 200 de metri, cu ziduri inalte de 6 metri si groase de 3 metri. Dupa ce habsburgii au parasit Budapesta, ca urmare a Compromisului Austro-Ungar din 1867, dreptul de proprietate asupra fortaretei a revenit orasului. Au fost daramate parti din ziduri ca un simbol al victoriei asupra austriecilor. Dar, citadela a mai fost folosita, ulterior, pentru a adaposti soldatii unguri. Citadela a jucat un rol si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici stabilindu-si sediul regimentul german SS. Astazi, vechea cazarma a fost convertita intr-un hotel turistic si structura serveste ca un loc de unde vizitatorii pot beneficia de privelisti minunate asupra orasului si asupra raului Dunarea.

Monumentul Libertatii este un monument ridicat pe varful dealului in anul 1947 care, initial, aducea un omagiu soldatilor sovietici care eu eliberat orasul de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Monumentul a fost proiectat de sculptorul maghiar Kisfaludi Strobl. O statuie a unei femei, pe un piedestal inalt, se afla la 14 metri in aer. Pe partea sa dreapta se afla o reprezentatie alegorica a ‘Progresului’, iar statuia de pe stanga reprezinta ‘Raul’. Dupa caderea comunismului, statuia unui soldat sovietic care era plasata, initial, in fata monumentului, a fost mutata in Parcul Memento de la periferia orasului.

Daca urcati dealul incepand de la Hotelul Gellert veti vedea o biserica rupestra pe partea dreapta. Biserica a fost fondata in anul 1926. A fost folosita de ordinul Pauline pana in 1951, cand biserica a fost inchisa de comunisti. S-a redeschis in anul 1989. Langa intrarea in biserica se afla o statuie a Sfantului Stefan.

Pe cealalta parte a dealului, langa Podul Elisabeta, este o statuie mare din bronz a episcopului Gellert, martirul care a dat numele dealului. Monumentul a fost construit in 1904 pe locul in care, se presupune ca, Gellert a fost ucis, in secolul 11. Puteti urca pe dealul Gellert pornind de pe podul Elisabeta sau puteti alege calea mai abrupta, pornind de la Hotelul Gellert. De asemenea, puteti lua un autobuz sau un taxi.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Budapesta, Ungaria? Doresti sa te cazezi in apropiere de Dealul Gellert?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

MUNTELE LUI GELLERT SI IMREJURIMILE SALE, BUDAPESTA
De la o inaltime de 140 m deasuprea Dunarii, Muntele lui Gellert reprezinta un loc favorit pentru turisti. De aici se ofera o panorama minunata a orasului Budapesta. Inca inaintea stapinirii romane aici se afla o localitate in partea sudica a muntelui, care atunci se numea ”Muntele Batrin”. In anul 1046 , episcopul Gellert venit din Polonia cu rol de misionar (propavaduirea evangheliei), avea sa fie aruncat intr un butoi.In timpul evului mediu oamenii au crezut muntele e locul”simbetei vrajitoarelor”. In timpul stapinirii otomane in pusta ungara, turcii au construit in virful munteleui o cetate(fortareata) pentru a putea supraveghea mai bine Buda. Dupa inabusirea luptelor maghiarilor pentru libertate din anii 1848-1849, habsburgii au construit pe locul fortaretei otomane,o citadela (fortareata mica)
Monumentul Eliberarii.
In 1949 Z.K.Strobl a realizat un grup statuar de 36m, in fata citadelei de pe muntele Gellert , care domina Budapesta spre toate zarile .In centru se afla o silueta feminina de 14 m ,care tine in mina deasupra capului o ramura de palmier, ca semn al biruintei si pacii,simbolizind libertatea. Pe ambele parti, statuia Libertatii este completata cu figuri secundare alegorice.
Baile termale Rudas
Inca din evul mediu,izvoarele termale de la poalele muntelui Gellert, au fost captate si exploatate.Otomanii in timpul dominatiei lor din Cimpia Panonica, aveau sa restaureze baile termale de la poalele muntelui. Atunci s a construit bazinul octogonal si hala cu opt stilpi si cupola. Baia de aburi si piscina au fost construite la restaurarea bailor in anii 1951-1952. Asezamintul este cunoscut sub numele de “Baia Turceasca”.
Baile termale si hotelul Gellert.
In 1918 a fost predat la cheie complexul hotelier (un palat elegant) si termal de lux. Piscina cu injectare de aer si baia de valuri artificiale au fost construite in 1927. La dispozitia clientilor si turistilor se afla servicii medicale de specialitate si tratamente.
Statuia Sfintului Gellert
Statuia Sfintului Gellert a fost ridicata in anul 1904 in cinstea evanghelizatorului ,la locul unde el a suferit martiriul.Monumentul are o inaltime de 40 m, amplasat pe coasta muntelui. Impreuna cu cascada ce se revarsa dedesubt,stauia iluminata ofera un spectacol nocturn fascinant.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Bancu Ileana

bancu-ileana

CITADELA – construita de habsburgi ,fortareata are rol strategic (in vremuri a fost numita Bastilia Budapestei) fiind dotata cu tehnica militara,gurile de tun parca ameninta Dunerea.Aflindu se la cota cea mai inalta (140m) Citadela ofera o priveliste deosebita a capitalei ungare. Aflat acolo sus vei exclama „Ce priveliste frumoasa!”
Vizibila din orice loc al Budapestei statuia Libertatii isi inalta silueta feminina peste zari in fata Citadelei, aminteste eliberarea Ungariei de sub jugul nazist.
De aici, de pe colina, urca spre cer focuri de arificii de ziua nationala a Ungariei.
Habsburgii au donat-o municipalitatii la sfirsitul secolului al XIX lea.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 8 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.