Vizualizezi pagina obiectivului turistic Domul din Florenta, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Florenta, Italia precum: adresa Domul, cum ajung la Domul, program Domul, preturi Domul, poze Domul, localizare pe harta Domul si alte detalii Domul.

  • Locatie: Florenta, Toscana, Italia
  • Adresa: Piazza del Duomo, 1, 50122
  • Website: www.duomofirenze.it
  • Pret: domul €8, cripta €3, campanila adult/copil €6/gratuit
  • Program: Lun-Vin 8:30-19:00; Sam 8:30-17:40; Dum inchis; Domul este inchis pe 1 Ian, de Boboteaza, Joi, Vin si Sam inainte de Pastele Catolic, 24 Iun, 15 Aug, 8 Sep, 1 Noi, Lun si Mar din prima saptamana din Postul Craciunului, de Craciun si pe 26 Dec
  • Transport - autobuz: 1, 6, 17, 14, 22, 23, 36, 37, 71
  • Transport - tramvai: Alamanni

Catedrala Santa Maria del Fiore sau Domul din Florenta a fost construita intre anii 1296–1436, ca o catedrala gotica de Arnolfo di Cambio. Aceasta a inlocuit biserica Santa Reparata, o biserica catedrala cu o istorie care merge inapoi pana la Evul Mediu timpuriu.

Francesco Talenti a condus constructia catedralei din anul 1351, marindu-i dimensiunile sale prin extinderea absidelor si a naosului. Catedrala este una dintre cele mai mari din lume. Filippo Brunelleschi, cel mai important arhitect al Renasterii timpurii, a proiectat caracteristica cea mai izbitoare a catedralei – domul sau enorm.

Constructia bisericii a durat pana in anul 1436, cand a fost sfintita de catre papa Eugene IV. Fatada placata cu marmura a fost adaugata intre anii 1871-1887, in stil neo-gotic, cu modele colorate. Ca un rezultat, fatada catedralei completeaza frumosul design al turnului-clopotnita din secolul al 14-lea. Unele statui care au fost create pentru fatada sunt acum expuse la Museo dell’Opera dell Duomo, un muzeu din apropiere dedicat operelor de arta din catedrala.

Plafonul este acoperit cu fresce. Interiorul catedralei este mai putin colorat iar decoratiunile au fost mentinute la un nivel minim. Cupola domului este decorata cu fresce executate intre anii 1572-1579 de Giorgio Vasari si Frederico Zuccari, cu scene caare prezinta Judecata de Apoi. Felinarul de pe partea de sus a cupolei a fost adaugat mai tarziu, in anul 1461, de catre Michelozzi Michelozzo.

Catedrala din Florenta urmeaza planul unei basilici, cu o nava si doua abside formand o cruce romana. Nava si cele doua abside sunt traversate de arce large acompaniate de pilastri care impart nava in trei arcade patrate. Interiorul gotic este cavernos, dand senzatia de gol. Imensitatea bisericii corespunde parca austerei vieti religioase combatute de Girolamo Savonarola.

Pardoseala catedralei este din marmura colorata cu modele complicate. Cele 44 de vitralii ale catedralei descriu sfintii din Vechiul si Noul Testament (in naos si transepte) si scene din viata lui Hristos si Maria (in ochii tamburului). Lista include cele mai mari nume ale autorilor de arta florentina renascentista: Donatello, Ghiberti, Paolo Uccello, Andrea del Castagno.

Cele trei usi imense din bronz dateaza din 1899 pana in 1903. Acestea sunt decorate cu scene din viata Fecioarei. Mozaicul de deasupra usii a fost realizat de Niccolo Barabino. In partea superioara a fatadei gasim o serie de 12 nise purtand statuile apostolior, in mijlocul carora se afla Fecioara cu Pruncul. Pe aceasta mai deosebim si o serie de statui ale marilor artisti florentini.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Florenta, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Domul?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Cupola lui Bruneleschi (Domul catedralei Santa Maria del Fiore din Florenta),atrage turistii ca un magnet,care ajunsi in Piazza del duomo fac cunostinta cu lacul de cult cu fatade din marmura multicolora.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 4 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.