Vizualizezi pagina obiectivului turistic Domul din Pisa, Italia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Pisa, Italia precum: adresa Domul, cum ajung la Domul, program Domul, preturi Domul, poze Domul, localizare pe harta Domul si alte detalii Domul.

  • Locatie: Pisa, Toscana, Italia
  • Adresa: Centro Piazza dei Miracoli
  • Pret: Mar-Oct €2, Nov-Feb gratuit
  • Program: 10:00-20:00 Lun-Sam Apr-Sep, 10:00-19:00 Lun-Sam Oct, 10:00-13:00 & 14:00-17:00 Lun-Sam Noi-Feb, 10:00-19:00 Lun-Sam Mar; de la 13:00 Dum tot anul

Catedrala Santa Maria Assunta sau Domul din Pisa a fost ctitorita in anul 1063. Este o biserica cu cinci nave, cu un transept cu trei nave. Arhitectural este formata din trei bazilici (corpul central si doua transepte). Domul din Pisa este biserica principala si resedinta arhiepiscopala.

Constructia ei a fost inceputa in anul 1063, de catre arhitectul Busketo, care a dat nastere stilului romanic Pisan. Decorul bogat include blocuri de marmura multicolore, mozaicuri si numeroase obiecte de bronz din prada de razboi, inclusiv Griffon folosit ca acroteriu pe partea de est a acoperisului. Arcadele cu profil ascutit fac referire la influenta musulmana.

Usile de pe fatada principala sunt din bronz, din secolul al 17-lea, usile originale fiind distruse in incendiul din 1595. Singura usa de la inceputurile bisericii care a fost salvata este asa-numita Porta di San Ranieri, situata vizavi de clopot. Ea a fost executata in anul 1180 de catre Bonanno Pisano. Peretii sunt captusiti cu placi de marmura alba si neagra, are un plafon casetat si fresce aurite.

Interiorul a fost redecorat in mare masura dupa incendiul din anul 1595, care a distrus cea mai mare parte a lucrarilor medievale. S-au adaugat apoi, la altarele laterale, picturile de mari dimensiuni de pe pereti si de pe culoarele dintre banci. Impresionant este mozaicul absidei executat in anul 1302 -Isus Hristos flancat de Fecioara Maria si Sfantul Ioan Evanghelistul – atribuit lui Cimabue, care a supravietuit incendiului.

Cupola aflata la intersectia dintre naos si transept a fost decorata de catre Riminaldi cu ‘Adormirea Maicii Domnului’. Legenda spune ca Galileo a formulat teoria sa asupra pendulului atunci cand a cautat locul de instalare a candelabrului in domul din Pisa. Coloanele corintice impresionante, de granit, dintre naos si absida, sunt de la moscheea din Palermo, prada de lupta.

Amvonul, o capodopera de Giovanni Pisano (1302-1310), a supravietuit incendiului. Cu toate acestea, a fost eliminat in timpul lucrarilor de restaurare si nu a fost reasamblat pana in anul 1926. Pe amvon sunt prezentate scene din Noul Testament, in panourile convexe.

Fatada, din marmura gri si piatra alba, cu un set de discuri de marmura colorata, a fost construita de catre Rainaldo. Deasupra usilor sunt patru randuri de galerii deschise, cu statui pe partea de sus reprezentand pe Maica Domnului cu Pruncul si, la colturi, cei patru evanghelisti. Cladirea turnului–clopotnita prezinta vicii de constructie, astazi el fiind usor inclinat fata de sol.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Pisa, Italia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Domul?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Decorata la interioriorul sau impartit in cinci nave cu marmura colorata,statui,picturi,pardoseala din mozaic marmorat,tavan casetat,Catedrala Santa Maria Assunta din Pisa, atrage mii de turisti,mai ales cu amvonul sau,capodopera de Giovanni Pisano.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 4 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.