Vizualizezi pagina obiectivului turistic Gran Via din Madrid, Spania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Madrid, Spania precum: adresa Gran Via, cum ajung la Gran Via, program Gran Via, preturi Gran Via, poze Gran Via, localizare pe harta Gran Via si alte detalii Gran Via.

  • Locatie: Madrid, Spania
  • Adresa: Gran Vía
  • Transport - metrou: Gran Vía, Callao

Probabil, Gran Via este cea mai faimoasa si populara strada printre turisti, din toata Spania. Aceasta a fost dedicata, in special, divertismentului, avand multe cinematografe, teatre, cluburi si baruri. Constructia bulevardului Gran Via a inceput in anul 1910 si se intinde din vest, de la Plaza de Espana, pana in est, la intersectia cu strada Alcala.

In permanenta aglomerata de turisti si iubitori de cumparaturi, strada este supranumita ‘Broadway-ul Spaniei’, cu ale sale splendide fatade Art Nouveau si Ard Deco care imbraca bancile, birourile si apartamentele si postere imense pe cinematografe. In anii 20, Gran Via a devenit o zona unde locuitorii se puteau plimba, cu multe magazine, birouri ale companiilor de asigurari si cladiri pentru divertisment precum cinematografe sau teatre.

Prima sectiune, pana la Piata Callao, este intesata de cladiri monumentale influentate de stilul modernist bazat pe clasicism si neo-Mudejar. Cladirea Metropolis este una din cele mai reprezentative constructii. Cladirea Telefonica este o alta cladire prestigioasa. Cand a fost inaugurata, in anul 1929, a devenit primul zgarie-nori al Madridului si, gratie celor 81 de metri ai sai, putea fi contemplata de oriunde din oras. Tot pe Gran Via se gaseste si Capitoliul – o cladire multifunctionala construita pentru a gazdui un amfiteatru mare care sa activeze drept casa operei si sala de concerte, precum si o zona comerciala dotata cu cafenele, restaurante, birouri, apartamente si un hotel.

Piata Callao detine o concentratie mare de cinematografe, cele mai notabile fiind Palatul Presei si Palatul Muzicii, construite in anii 20. Din aceasta piata, doua strazi pietonale duc direct catre Puerta del Sol. Bulevardul Gran Via se termina intr-o zona deschisa, in Piata Spaniei, creata in anii 1920 pentru a aerisi orasul vechi.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Madrid, Spania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Gran Via?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

• Grand Via
.
Grand Via s a nascut la inceputul secolului al XX-lea, pentru a deschide o cale de comunicatie directa intre Cibeles si noul cartier Arguelles in vestul orasului. A trebuit sa se deschida o bresa in conglomeratul de case,care astazi inca caracterizeaza cartierele din centrul Madridului. Exproprierile si demolarile necesare au incetinit constructia din 1862, data premierei prezentarii proiectului fiind in 1910, data la care au inceput lucrarile, care s au realizat dupa desenele lui Lopez Salaberry si Octavio Palacio.
In 2010 Gran Via si a sarbatorit centenarul si se desfasoara pe 3 tronsoane bine definite. Traseul sau frint si durata lucrarilor au facut ca aceasta strada sa aiba trei tronsoane diferite pierzind acea uniformitate pe care o prevedea proiectul la inceput.
Sa o parcurgem….
Gran Via 14, este situata pe tronsonul care a fost botezat Conde de Penalver, in cinstea primarului Madridului, care a fost un mare aparator al proiectului fragmentarii strazii. Lucrarile pe Gran Via au inceput la 4 aprilie 1910 in prezenta regelui Alfonso al XIII lea,regina Victoria-Eugenia de Battemberg, regina mama, Maria-Cristina de Austria si infantele Maria-Tereza si Maria-Isabella.
Cu aceasta ocazie regele va lovi simbolic cu un tirnacop de argint zidul prezbiteriului bisericii Sf.Iosif (San Jose), dupa care va semna un document prin care autorizeaza inceperea lucrarilor.Stilul arhitectonic al cladirilor este cel neo-baroc. Fragmentarea strazii permite sa se zareasca cartierul Salamanca si Arguelle.
Primul obiectiv important din parcursul acestui tronson este biserica Sf.Iosif, desenata in 1730 de Pedro de Ribera pentru manastirea carmelitelor din care astazi nu a ramas decit biserica.
Grand Via 32
Urmeaza sa prezint tronsonul de Gran Via dintre strada Montero si Piata Callao,care a fost botezat Avenida de Pi y Margall,in onoarea omului politic,filozof, juriet si scriitor care a fost presedintele Primei Republici Spaniole.
Pe aceasta zona strada este mai larga.Acest tronson este cel mai omogen din punct de vedere al cladirilor, care au fost construite intre anii 1914 si 1917 si se caracterizeaza prin eclectism care le uniformizeaza cu toate ca ele sunt atit de diferite. Aici vom gasit Oratoriul lui Caballero de Gracia a carei intrare se gaseste in strada cu acelasi nume. Putem sa-i admiram arhitectura neoclasica trasata in ultimul deceniu al secolului al XVIII lea de catre Juan de Villanueva,care a preluat elemente din arhitectura italianului Palladio. Imobilele au un caracter eclectic invecinindu se cu constructii de functionalitate americana.Imobilul cel mai relevant al acestui tronson este cladirea Telefonica construit de Ignacio Cardenas cu colaborarea americanului Weeks. Terminata in 1929 aceasta a fost primul zgiriie nori din Madrid.Inaltimea sa de 81 de metri nu a fost autorizata pentru ca edificiu era declarat de utilitate publica.Aici intilnim mari centre comerciale cum sint magazinele Madrid-Paris ,care au stat marturie functionalitatii pentru care au fost cladite. Aceste mari magazine au falimentat in 1929, iar locul lor a fost ocupat pina in 2002 de marile magazine Sepu.
Gran Via 54
Al treilea tronson se desfasoara de la piata Callao pina in piata Spania si a fost botezat strada Eduardo Dato in onoarea presedintelui guvernului spaniol.
Lucrarile au inceput in 1929. Acest tronson adaposteste renumite cafenele, Sali de festivitati, Sali de cinema, teatre, magazine, hoteluri birouri.
Piata Callao care este inconjurata de sali de cinema si de mari magazine ,este una din cele mai frecventate piete din oras. Mai putem remarca aici doua edificii :Palatul presei, proiectat de Pedro Muguruza in 1924 cu o fatada cu profunde influente americane,dominata de un arc care inglobeaza toate celelalte elemente si edificiul Carrion, cunoscut sub numele de Capitol inceputa in 1931 dupa planurile lui Luis Martinez Feduchi si Vincent Eced si care cuprine apartamente, un hotel,birouri o cofetarie,o sala de cinema si o sala de bal.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 6 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.