Vizualizezi pagina obiectivului turistic Hagia Sofia din Istanbul, Turcia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Istanbul, Turcia precum: adresa Hagia Sofia, cum ajung la Hagia Sofia, program Hagia Sofia, preturi Hagia Sofia, poze Hagia Sofia, localizare pe harta Hagia Sofia si alte detalii Hagia Sofia.

Hagia Sofia din Istanbul

Biserica Sfintei Intelepciuni, cunoscuta sub numele de Hagia Sofia in limba greaca, Sancta Sophia in latina sau Aya Sofya in turca, este o fosta biserica bizantina si o fosta moschee otomana din Istanbul. Acum este un muzeu si este universal recunoscuta drept una din cele mai marete constructii din lume.

Din pacate, nu a mai ramas nimic din prima cladire Hagia Sofia, construita pe acest loc, in secolul 4, de catre Constantin cel Mare. Constantin a fost primul imparat crestin si fondatorul orasului Constantinopol, pe care il numea ‘Noua Roma’. Hagia Sofia a fost una din mai multele biserici minunate pe care le-a construit in orasele importante din imperiul sau. Dupa distrugerea bisericii lui Constantin, o a doua biserica a fost construita de catre fiul sau Constantius si imparatul Teodosie cel Mare. Aceasta a ars din temelii in timpul revoltelor Nika din anul 532, desi fragmente din ea au fost excavate si pot fi vazute astazi.

Hagia Sofia a fost reconstruita in forma actuala intre anii 532 si 537, sub supravegherea personala a imparatului Iustinian I. Este unul din cele mai bune exemple de arhitectura bizantina, cu mozaicuri si stalpi din marmura. Arhitectii bisericii au fost Isidor din Milet si Anthemius din Tralles, care au fost profesori de geometrie la Universitatea din Constantinopol. Munca lor a fost un triumf tehnic, chiar daca structura a fost deteriorata grav, de mai multe ori, de cutremure. Domul original s-a prabusit dupa un cutremur, in anul 558, iar inlocuitorul sau a cazut in anul 563. Au fost luate masuri pentru securizarea acestuia, dar tot au mai existat prabusiri partiale in 989 si 1346.

Pentru mai mult de 900 de ani, Hagia Sofia a fost sediul patriarhului ortodox al Constantinopolului si o locatie principala pentru consiliile bisericii si ceremoniile imperiale. In 1204, catedrala a fost atacata, profanata si pradata fara mila de catre cruciati, care l-au izgonit pe patriarhul Constantinopolului, inlocuindu-l cu un episcop latin. Acest eveniment a cimentat ruptura bisericii greco-ortodoxe de cea romano-catolica, ruptura inceputa cu Marea Schisma din 1054. Si mai inseamna ca majoritatea bogatiilor din Hagia Sofia pot fi vazute acum in trezoreria din Bazilica San Marco din Venetia, si nu in Istanbul.

In ciuda acestui regres violent, Hagia Sofia a ramas o biserica functionala pana pe 29 mai 1453, cand sultanul Mehmet Cuceritorul a intrat triumfator in cetatea Constantinopolului. El a fost uimit de frumusetea cladirii si a convertit-o imediat in moscheea sa imperiala. Hagia Sofia a servit ca principala moschee a Istanbulului pentru aproape 500 de ani si a devenit un model pentru multe moschei otomane precum Moscheea Albastra, Moscheea Suleiman, Moscheea Shehzade si Moscheea Rustem Pasha.

La inceput nu au fost facute schimbari structurale majore; adaugarea unui mihrab (nisa pentru rugaciune), minbar (amvon) si a unui minaret din lemn a transformat biserica in moschee. Diverse completari au fost facute de-a lungul secolelor de mai multi sultani. Sultanul Mehmet al II-lea a construit o madrasa (scoala religioasa) langa moschee. Restaurari ample au fost realizate de Mimar Sinan, in timpul domniei lui Selim al II-lea, inclusiv loja originala a sultanului si un alt minaret. Mimar Sinan a construit mausoleul lui Selim al II-lea catre sud-estul moscheei, in 1577, si mausoleele lui Murad al III-lea si Mehmed al III-lea au fost construite alaturi, in anii 1600. Mahmud I a ordonat o restaurare a moscheei in 1739 si a adaugat o fantana de ablutiune, o scoala coranica, o cantina si o biblioteca, facand din moschee centrul unui complex social.

Cea mai faimoasa restaurare a fost realizata intre anii 1847-49 de catre Abdulmecid al II-lea, care i-a angajat pe arhitectii elvetieni Gaspare si Guiseppe Fossati pentru a renova moscheea. Fratii au consolidat domul si boltile, au intarit coloanele si au revizuit decoratiunile exteriorului si interiorului. In 1934, sub presedintele turc Kemal Atatürk, moscheea a fost secularizata si transformata in Muzeul Hagia Sofia.

Hagia Sofia are un plan clasic de bazilica. Planul la sol principal este dreptunghiular, cu o lungime de 75 de metri si o latime de 70 de metri. Zona este acoperita cu un dom central cu un diametru de 31 de metri, care este doar putin mai mic decat cel al Pantheonului din Roma. In curtea exterioara, in fata intrarii, pe o alee pietruita se afla tunurile de piatra folosite de Mehmet Cuceritorul in victoria sa din batalia pentru oras din anul 1453. Toate suprefatele interioare sunt invelite cu marmura policroma, verde si alba cu porfir mov si mozaicuri aurite. La exterior, peretii simpli din stuc dezvaluie domurile si boltile masive.

Pe vremea cand Hagia Sofia era folosita ca lacas de cult, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani, partea importanta a cladirii era catre capatul estic, vizavi de intrare. Acest lucru se datoreaza faptului ca bisericile crestine sunt orientate catre est in mod traditional, iar musulmanii se roaga intotdeauna cu fata spre Mecca, care se afla la sud-est de Istanbul (latura estica a moscheei este orientata de fapt spre sud-est). Asftel, majoritatea lucrurilor interesante sunt grupate in aceasta zona din vastul spatiu interior.

La nivelul solului, majoritatea atractiilor dateaza din perioada islamica. O structura frumoasa, din marmura, din absida este mihrab-ul, o nisa intalnita in toate moscheile, care indica directia Meccai. Scara mare din dreapta duce la minbar, amvonul din care se tin predicile. La stanga mihrab-ului se afla loja sultanului, construita de fratii Fossati. In aceasta zona vedem si un mozaic splendid ilustrand pe Fecioara Maria cu Pruncul. Pe partea dreapta gasim un mozaic partial deteriorat cu arhanghelul Gabriel. Cel mai faimos mozaic se afla, insa, la etajul superior, in galerii. Este numit Mozaicul Deisis si este primul pe care il vedeti daca intrati in Galeria Sudica prin Usa de Marmura. Acesta il infatiseaza pe triumfatorul Hristos (cunoscut ca ‘Hristos Pantocrator’), flancat de Fecioara Maria si Ioan Botezatorul.

Orar:

  • Marti – duminica: 9:30 – 16:30

Preturi:

  • 20 YTL (aproximativ 10 €)

Adresa:

  • Piata Sultanahmet (langa Hipodrom, Moscheea Albastra si langa Palatul Topkapi)

Transport:

  • Tramvai: statia Sultanahmet
  • Autobuz: T4 la statia Sultanahmet

Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Istanbul, Turcia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Hagia Sofia?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Sfanta Sofia,se afla localizata in Piata Sultanahmed,vis a vis de Moscheea Albastra. Catedrala Sfanta Sofia ,916 ani a fost biserica,481 ani moschee,iar din 1935 este muzeu si este cel mai important monument de istorie arhitecturala.

Istoricii bizantini Theophanes ,Niceeapheros si profesorul de gramatica Leon,au scris ca constructia la catedralei Sf.Sofia a inceput in timpul domniei Imparatului Constantin I(324-3370 si a fost definitivata in anul 360,in timpul domniei imparatului Constantin al II lea.Primul nume pe care l a putat a fost de Megali Eklesia(Biserica Mare),iar in secolul al V-lea a fost schimbat cu Sf.Sofia(SF.Intelepciunii).Prima biserica a fost construita sub forma unei bazilici latine cu coloana traditionale,cu tavan de lemn si cinci naosuri.In timpul revoltelor populare a ars in mare parte ,iar in zilele noatre nu se mai pastreaza nimic din vechea biserica.A doua biserica a fost construita de arhitectul Rufinos,la comanda Imparatului Theodosius al II lea.In anul 415 au inceput sa se desfasoare ceremonii religioase in biserica nou construita in forma de bazilica cu coloane traditionale ,tavan de lemn si ziduri de piatra.A.M.Scheider avea sa descopere in urma sapaturilor din 1936 ruine din aceasta.Acestea sunt; treptele de la intrare principala,pietrele de pe fatada,coloane,capete de coloane,piedestale de coloane si fresce.Si aceasta a doua biserica avea sa aiba destinul celei dintai,avea sa fie arsa si eain timpul revoltei populare de la Niceea , care a izbucnit pe hipodrom.Imparatul Iustinianus I (527-565) a hotarat construirea unei a treia bazilici,complet diferita de celelate ,mai mare si mai impunatoare.care avea sa reziste pana in zilele noastre.Pentru aceasta i a angajat pe arhitectii renumiti ai epocii Isidor din Milet si Anthemius din Tralles.Pentru constructia templului Imparatul a trimis ordine catre toate statele imperiului sa contribuie cu materiale de constructie la ridicarea catedralei.Lucrarile au inceput in anul 532 si aveau sa se termine peste cinci ani.Ornamentele si frescele aveau sa se termine mai tirziu.Din 537 aici se desfasura ceremonii religioase.Aceasta catedrala cu toata gloria si maretia ei a supravietuit pana in zilele noastre si este unul dintre cele mai impunatoare de arhitectura bizantina timpurie,care poarta urme ale arhitecturii romane si ale artei din rasarit.Biserica(bazilica cu cupola) are o nava mare acoperita cu o cupola centrala si doua laterale ,cu sanctuare proieminente cu un nartex(intrare,pronaos,pridvor) interior si unul exterior.Intrarea in nartexul exterior se face prin trei porti pe partea de rasarit a attrium-ului.Nartexul exterior este format din noua bolti,care conduc in nartexul interior prin cinci porti.In aceasta parte boltile sunt acoperite cu mozaicuri si forme geometrice,iar pe pereti se afla marmura colorata.In partea de nord si in partea de sud atrag atentia doua porti mari atrag atentia.Poarta de nord se deschide catre rampele care conduc la galeria superioara ,iar poarta de sud se deschide catre gradina.De la holul principal pana la nartex ul interior se observa noua porti foarte bogate din punct de vedere al ornamentelor si decoratiilor.Poarta centrala ,este incadrata cu o rama de bronz.Aceasta este poarta imperiala.Canaturile portii au rame din marmura si sunt realizate din lemn de stejar foarte subtire iar partea superioara este acoperita cu placi de bronz.Naosul este locul unde se tineau slujbele si este impartit prin patru cupole mari si coloanele dintre acestea in doua parti.Biserica SF.Sofia detine caracteristicile unui plan de bazilica cu dispunere longitudineala,propriu arhitecturii bizantine,cu forma dreptunghiulara cu o latime de 69,50 msi o lungime de 73,50 m.Sf.Sofia este a treia mare catedrala din lume.Nava catedralei este acoperita de o cupola care are o inaltime de 55,60 m de la podea si care se sprijina pe pandantive mentinute de patruri arcuri mari.Pe langa arhitectura sa impunatoare,Catedrala Sf.Sofia este recunoscuta si pentru decoratiunile bogate in mozaicuri.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 7 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.