Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Agapia din Agapia, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Agapia, Romania precum: adresa Manastirea Agapia, cum ajung la Manastirea Agapia, program Manastirea Agapia, preturi Manastirea Agapia, poze Manastirea Agapia, localizare pe harta Manastirea Agapia si alte detalii Manastirea Agapia.

  • Locatie: Agapia, Neamt, Romania

La Agapia, intai s-a construit Schitul Agapia Veche sau Agapia din deal. Situat la altitudinea de 480 de metri, Schitul este construit din piatra, ctitorit de Petru Rares si Elena Doamna in anul 1585. Denumirea de Agapia provine de la sihastrul Agapie care a sihastrit in poiana unde se afla azi Manastirea Agapia Veche. Greu accesibila din cauza inaltimii, aceasta a fost parasita de calugari (dupa anul 1600), care si-au construit o biserica din lemn, in vale, in jurul careia se va dezvolta un vast complex manastiresc.

Manastirea Agapia este o bijuterie de arta moldoveneasca ce imbina caracteristici ale stilului bizantin cu stilul neoclasic si cu arta romaneasca, pictura fiind executata de Nicolae Grigorescu. Loc de inalta simtire si ruga catre cer, manastirea este amplasata intr-un cadru natural mirific, intr-o vale, inconjurata de dealuri, pe malul paraului Agapia, intregind salba de obiective de patrimoniu ale judetului Neamt, care, cu al lor magnetism, te face sa revii, iar si iar.

Manastirea Agapia este situata la 9 km de orasul Targul Neamt, la 43 km de orasul Piatra Neamt si destul de aproape de Manastirea Varatec. Lacasul din vale, de la poalele culmii Magura, Agapia Noua, a fost ridicat de Hatmanul Gavriil Coci in anul 1642. Incendiata in 1821 de catre turci, care urmareau brigazile eteriste, biserica noua avea sa fie renovata de domnitorul Mihai Sutu.

Intins pe 35 de hectare, complexul monahal, numit si Agapia Noua, este format din 3 biserici: Sfintii Voievozi (secolul XVII), Sf Ioan Blagoslovul (construita din lemn in anul 1821), Paraclisul Nasterea Domnului (anul 1824). Chiliile din incinta manastirii construite in secolele 19-20, ca un fort in jurul bisericii cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cu arcade la galerii ce amintesc de stilul brancovenesc, cu etaj si parter, turnul clopotnita (anul 1823), bolnita de lemn ‘Adormirea Maicii Domnului’ (anul 1870), satul manastiresc alcatuit din 141 de case declarate monumente istorice si casa memoriala Alexandru Vlahuta (chilie construita in anul 1885) fac si ele parte din acest complex. Biserica Sfintii Voievozi, a ‘Dragostei crestine’ (agapis in greaca), este construita din piatra bruta si caramida, in plan triconic, in tipic stil moldovenesc, are o singura turla, situata deasupra naosului si ziduri groase, din piatra bruta, sustinute de contraforturi si fatade de un alb stralucitor.

La interior pictura celebrului pictor roman Nicolae Grigorescu, executata in anul 1860, intregeste frumusetea neoclasica a constructiei cu chipuri de moldoveni incarcate de Divinitate care laicizeaza arta pictorului. Pictura peretilor, a boltilor, a cupolelor si pandantivele reprezinta o forma de arta umanizata, nemaintalnita pana atunci, adevarate capodopere ale stilului neoclasic romanesc. Aceasta sfanta lucrare avea sa fie sfintita la 12 septembrie 1646 de mitropolitul Moldovei din acea vreme, Varlaam Motoc. Biserica Sfintii Voievozi este si necropola ctitorilor sai, mormintele lor aflandu-se azi intr-o nisa din pronaos.

Manastirea Agapia are un muzeu cu numeroase lucrari ale pictorului Nicolae Grigorescu, o curte interioara de o frumusete aparte cu flori in straturile gradinii si o adevarata simfonie coloristica la balustrazile galeriilor.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Agapia, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Agapia?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Obiective in zona

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.