Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Carnu din Panatau, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Panatau, Romania precum: adresa Manastirea Carnu, cum ajung la Manastirea Carnu, program Manastirea Carnu, preturi Manastirea Carnu, poze Manastirea Carnu, localizare pe harta Manastirea Carnu si alte detalii Manastirea Carnu.

  • Locatie: Panatau, Buzau, Romania

Manastirea din satul Tega, comuna Panatau, judetul Buzau, este cea mai veche asezare monahala de pe valea Buzaului, ctitorita pe locul Sihastriei Carnu, pe valea Tega, de catre domnitorul Mircea Ciobanu si sotia sa, Doamna Chiajna, in anul 1546.

Biserica veche a manastirii, inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ctitorita de domnitorul Mircea Ciobanu in anul 1546, este o bijuterie arhitecturala, fiind zidita in stilul muntenesc, cu o turla cilindrica si cu un pridvor deschis cu stalpi de lemn de stejar. De mici dimensiuni, biserica este zidita in plan dreptunghiular, in forma de cruce, avand acoperis cu o singura turla cilindrica, pronaos, naos si absida in care se afla Altarul.

Catapeteasma bisericii este sculptata din lemn de tei si este cea originala, care mai pastreaza o parte din icoanele originale. Peretii bisericii sunt acoperiti cu fresce executate in secolul al 19-lea. Pictura originala se vede numai pe alocuri, mai ales in partea de jos si in pridvor.

Complexul manastiresc s-a dezvoltat in jurul unei biserici de lemn, cu hramul Sf. Arh Mihail si Gavril. Dupa 140 de ani de incetare a activitatii monahale, de la legea data de Al I Cuza, manastirea a fost redeschisa la 1 martie 1991, la initiativa episcopul Buzaului de atunci, iar la 14 octombrie 1991 s-a oficiat prima slujba religioasa in biserica refacuta. Manastirea are trei hramuri: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (biserica mare), Sfantul Epifanie (paraclisul mare), Sfintii Apostoli Petru si Pavel (paraclisul mic).


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Panatau, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Carnu?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
romeo j

romeo-j

Puteti merge acum sa va reculegeti a fost aplicat un covor asfaltic nou pana aproape de manastire.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum aproape 7 ani

romeo j

romeo-j

Mănăstirea Cârnu este un lăcaş de cult din judeţul Buzău pe care l-am vizitat către finalul anului trecut, 2014, profitând de vremea frumoasă a sfârşitului lunii octombrie. Mănăstirea este considerată cel mai vechi lăcaş de cult din judeţul Buzău şi este situată pe vârful unui deal de pe raza comunei Pănătău. Accesul se face pe DN 10 (noi am mers pe direcţia Buzău – Braşov) până în localitatea Pătârlagele, se vireaza către dreapta, urmând indicatorul către localitatea Colţi, iar drumul este bun. Se spuneca la Cârnu a fost un mic schit care exista deja la mijlocul secolului al XVI-lea. Despre acest schit se crede că a fost ctitorit de către Mircea Ciobanu, domnitorul Ţării Româneşti, şi de către soţia acestuia, doamna Chiajna. Schitul Cârnu s-a dezvoltat odată cu trecerea timpului. Astfel, în anul 1834, Schitul Cârnu este prezentat în documentele vremii ca un lăcaş de cult cu ”12 părinţi”, 12 chilii, trapeză şi bucătărie, precum şi ceva avere de la ctitori, spre a se putea întreţine. Secularizarea lui Cuza va duce la desfiinţarea Schitului Cârnu în anul 1864 şi totul se va ruina treptat. Chiliile vor dispărea, iar biserica va fi uneori folosită ca adăpost pentru animale. După evenimentele din decembrie 1989, Mănăstirea Cârnu a fost reactivată ca aşezământ monahal. Localnicii mai in varsta povestesc o legenda in care rezulta cum a rezultata numele lăcaşului de cult.Astfel, în timpul unei invazii turceşti, doamna Chiajna s-a ascuns în turla mănăstirii cu documentele importante ale ţării. Din cauza spaţiului îngust din turla, doamna tarii a stat cu nasul lipit de zid. Ulterior, slujnica sa a constatat ca stapanei i s-a strâmbt nasul, intamplare care a condus la redenumirea lacaşului de cult.
Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 6 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.