Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Cisterciana din Carta, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Carta, Romania precum: adresa Manastirea Cisterciana, cum ajung la Manastirea Cisterciana, program Manastirea Cisterciana, preturi Manastirea Cisterciana, poze Manastirea Cisterciana, localizare pe harta Manastirea Cisterciana si alte detalii Manastirea Cisterciana.

  • Locatie: Carta, Sibiu, Romania

Manastirea Carta, fosta manastire cisterciana din Tara Fagarasului, se afla in localitatea Carta, la 43 km de Sibiu. Actualmente biserica evanghelica a comunitatii locale germane, este situata pe malul stang al Oltului.

Candva unul dintre cele mai importante monumente ale stilului gotic timpuriu, Manastirea Carta este cea mai veche constructie in acest stil din Transilvania.

Cistercenii reprezinta un ordin calugaresc catolic, originar din Franta si raspandit in multe alte tari. Nucleul ordinului l-au constituit calugarii manastirii benedictine Citeaux.

Manastirea a fost fondata intre anii 1205 – 1206 de catre regele Andrei al II-lea al Ungariei, fiind desfiintata la 27 februarie 1474 de Matei Corvin.

Acest monument istoric a avut un rol major in trecutul economic, cultural si istoric al Transilvaniei medivale, introducand si diseminand arta gotica in spatial intracarpatic.

Cladirile cisterciene erau construite din materiale perisabile, mai exact din lemn, ulterior fiind construita o capela de piatra, asa numitul oratoriu. Fundatiile acestei cladiri au fost descoperite in urma unor sapaturi arheologice din anul 1927.

Conform documentului emis la 29 ianuarie 1322 de regele Carol Robert de Anjou al Ungariei, manastirii ii erau atribuite trei asezari din zona. Spre sfarsitul secolului al XIII-lea, pe malul drept al Oltului a fost fondata asezarea Carta, cunoscuta si sub denumirea de Carta Saseasca.

In prezent, au mai ramas cateva ziduri exterioare si doua travee din interior; o coloana romantica in sud si un mic cor patrat la terminatiile navei laterale.

In locul navei se afla un cimitir in memoria soldatilor gemani cazuti in Primul Razboi Mondial.

Biserica evanghelica de azi ocupa doar corul si absida fostei biserici. In curtea parohiala se mai pastreaza o mica moara de apa cu ciocanele care bat mereu.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Carta, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Cisterciana?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.