Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Cocos din Niculitel, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Niculitel, Romania precum: adresa Manastirea Cocos, cum ajung la Manastirea Cocos, program Manastirea Cocos, preturi Manastirea Cocos, poze Manastirea Cocos, localizare pe harta Manastirea Cocos si alte detalii Manastirea Cocos.

  • Locatie: Niculitel, Tulcea, Romania

Nu departe de comuna Niculitel din judetul Tulcea se afla Manastirea Cocos, un lacas de cult intemeiat in anul 1833 de catre trei calugari romani, Visation, Gherontie si Isaia, veniti tocmai de la Manastirea Neamt. Acestia incep sa construiasca manastirea in comuna ce inainte purta denumirea de Manastiristea. In Evul Mediu aici a existat o intensa viata monahala.

Manastirea construia de cei trei calugari avea sa devina centrul spiritual al romanilor din Dobrogea. Alaturi de bisericuta din pamant si nuiele, in anul 1853 se pun bazele unei alte biserici, ambele dainuind pana in 1910 cand sunt demolate.

La sfarsitul anului 1911 incep lucrarile de constructie a unei biserici ce va fi terminata in toamna anului 1913. Intre anii 1864 – 1884 se construieste clopotnita inalta de 30 m, iar intre 1905 – 1911 chiliile dinspre vest, in stil oriental, cu pridvor si cerdac, invelite cu olana si restaurate in 1958.

Pictura in stil neo-bizantin impresioneaza, in special, prin frescele de pe paraclisul din corpul de est, lucrate de cunoscutul iconograf local Cardas.

La inceputul secolului XX Manastirea Cocos a adapostit o tiparnita, una dintre primele tipografii din Dobrogea. Astazi se mai pastreaza aici o placa pentru executarea xilogravurilor precum si vechile litere.

Aici sunt pastrate si moastele a patru martiri: Zotic, Attal, Kamasie si Filip, din timpul persecutiilor lui Diocletian, din anii 303 – 304.

Datorita complexitatii arhitecturale a constructiei, Manastirea Cocos este declarata “Monument de arhitectura”, gazduind un muzeu de arta medievala si moderna, colectii de carte veche, icoane, textile, precum si argintarie din secolele XVIIIXIX.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Niculitel, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Cocos?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.