Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Dragomirna din Dragomirna, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Dragomirna, Romania precum: adresa Manastirea Dragomirna, cum ajung la Manastirea Dragomirna, program Manastirea Dragomirna, preturi Manastirea Dragomirna, poze Manastirea Dragomirna, localizare pe harta Manastirea Dragomirna si alte detalii Manastirea Dragomirna.

  • Locatie: Dragomirna, Suceava, Romania

Manastirea Dragomirna se afla situata printre dealuri bine impadurite, la 12 km distanta de Cetatea de scaun a Moldovei – Suceava. Constructia ei a avut loc in primele trei decenii ale secolului al 17-lea. Manastirea este bine fortificata, inconjurata de ziduri solide, ca o fortareata. Fortificarea Dragomirnei a inceput in anul 1627 si s-a datorat invaziilor tatare si turcesti. Incinta Dragomirnei are in cele patru colturi ale zidurilor de aparare turnuri inguste si patrate. Chiliile sunt situate pe laturile de apus si miazanoapte. Dupa ce strabati aleea pietruita, odata intrat in curtea manastirii ai in dreapta trapeza, boltita in stil gotic. Astazi ea gazduieste Muzeul de Arta Veche al Dragomirnei.

Prima constructie religioasa la Dragomirna a fost biserica mica din cimitir, inchinata sfintilor Enoh, Ilie si Ioan Teologul. In anul 1609, aici a fost construita biserica mare cu hramul ‘Pogorarea Sfantului Duh’. Ambele biserici au drept ctitori pe Mitropolitul Anastasie Crimca, impreuna cu logofatul Lupu Stroici si fratele acestuia, vistiernicul Simion Stroici.

Biserica mare, zidita, parca, pentru a infrunta inaltimile, are planul deptunghiular, mult alungit si fara abside si impresioneaza prin maretie. Lacasul sfant este construit din piatra bruta, neslefuita. Doar pilastrii, care se termina in contraforturi, sunt finisati. Portalul are pe frontispiciu o pictura, iar accesul in lacas se face urcand cateva trepte. Ferestrele sunt decorate cu incadramente de baghete incrucisate de factura gotica, iar sus, sub cornisa, au doua randuri de arcuri cu frize. Pe mijloc au un brau de piatra cu trei brate impletite alternativ, simbol al Sfintei Treimi. Mitropolitul-ctitor Anastasie Crimca, fost martor si traitor al Unirii lui Mihai Viteazul, a lasat un semn urmasilor sai ca prin Biserica sa si pastreze unitatea de neam si de credinta.

Inalta de 42 de metri, turla bisericii este impodobita in intregime si da verticalitate intregii constructii. Sculptura turlei este formata din motive ornamentale geometrice si florale, iesind din linia caracteristica epocii lui Stefan cel Mare si Petru Rares. Interiorul bisericii este compartimentat in: pridvor, pronaos, naos si Sfantul Altar. Pridvorul se afla mai sus decat nivelul curtii, urmand apoi ca, din pridvor pana la Sf. Altar, sapte trepte sa accentueze tendinta de inaltare si sa creeze o diferenta valorica a incaperilor bisericii.

Saraca in podoabe, decoratiuniile bisericii sunt date de motivul funiei impletite, omiprezent, reprezentand unirea tuturor romanilor intru simtire si credinta. Manastirea Dragomirna are in pridvor cinci morminte si unul in pronaos apartinand ctitorului acesteia, Mitropolit Anastasie Crimca. In naos si altar sunt prezente fresce. Pictura a fost realizata de maestrii zugravi Craciun, Ignat, Maties si Gligorie. Iconostasul este superb decorat, arta iconografica si miniaturala fiind ridicata la mare rang.

Muzeul de arta veche din incinta poseda piese de valoare, printre care o cruce sculptata in 1542, ferecaturi din secolul al 16-lea, mai multe manuscrise cu miniaturi ale lui Anastasie Crimca, fost episcop, mitropolit, caligraf si miniaturist. Deasupra portalului clopotnitei se afla gravata in piatra stema Moldovei, ‘capul de zimbru’, ce aminteste peste veacuri de Stefan cel Mare, Domn al Moldovei.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Dragomirna, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Dragomirna?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.