Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Durau din Durau, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Durau, Romania precum: adresa Manastirea Durau, cum ajung la Manastirea Durau, program Manastirea Durau, preturi Manastirea Durau, poze Manastirea Durau, localizare pe harta Manastirea Durau si alte detalii Manastirea Durau.

  • Locatie: Durau, Neamt, Romania

Manastirea Durau este situata in localitatea cu acelasi nume din judetul Neamt.

Biserica actuala s-a ridicat in locul unui vechi schit de maici, existent aici inca de la inceputul veacului al XVII-lea. In anul 1802 aceasta asezare monahala a fost transformata, la sugestia si cu ajutorul Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, in schit de calugari.

Din punct de vedere arhitectonic biserica este zidita din piatra si caramida si imbina unele elemente traditional-moldovenesti cu altele mai noi, imprumutate chiar de la constructii monumentale laice.

Valoarea deosebita a monumentului de la Durau rezulta insa din calitatile deosebite ale picturii pe care Nicolae Tonitza si elevii sai au executat-o in anii 1935-1937. Folosind tehnica encausticii si incalcand cu buna stiinta vechile canoane iconografice, N. Tonitza a concentrat intreaga desfasurare picturala in cateva scene mari, in care a introdus, cu un deosebit curaj, personaje si elemente laice preluate din peisajul, din portul si din tipologia umana locala.

Tonitza imbina in pictura sa traditionalul locului cu irealul transcedentalitatii. Scenele biblice precum Nasterea Domnului se desfasoara aici, la poalele Ceahlaului . Pastorii care se inchina Fecioarei ce tine in brate Pruncul Sfant poarta costumele specifice muntenilor de pe Valea Bistritei. Acest tablou ne mentine intr-o lume de o veridicitate coplesitoare, smulgandu-ne din peisajul fictiv si conventional al Pamanturilor Sfinte.

Pictura lui Tonitza de la Durau nu trebuie deci evaluata in sine, ea impunandu-se mai ales prin originalitatea ideilor pe care le afirma, prin indrazneala de a eluda unele precepte picturale consacrate prin practica atator veacuri si printr-o traditie ce adesea s-a dovedit mai puternica si mai durabila decat efemera trecere a generatiilor.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Durau, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Durau?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 5.0 / 5 (bazat pe 1 calificative)
romeo j

romeo-j

Locul ales pentru acest locas te fascineaza iar incinta este foarte ingrijita si frumos decorata!

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 5 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.