Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Jeronimo din Lisabona, Portugalia. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Lisabona, Portugalia precum: adresa Manastirea Jeronimo, cum ajung la Manastirea Jeronimo, program Manastirea Jeronimo, preturi Manastirea Jeronimo, poze Manastirea Jeronimo, localizare pe harta Manastirea Jeronimo si alte detalii Manastirea Jeronimo.

  • Locatie: Lisabona, Portugalia
  • Adresa: Praça do Império Belém
  • Website: www.mosteirojeronimos.pt
  • Telefon: 213 620 034
  • Pret: adult/sub 14 ani/redus €6/gratuit/3, intrarea libera 10am-2pm Dum
  • Program: 10am-5pm Mar-Dum Oct-Apr, 10am-6pm zilnic Mai-Sep

Manastirea Jeronimo din Lisabona este o manastire construita la inceputul secolului 16 intr-o varianta portugheza a stilului gotic si este considerata una din cele mai magnifice cladiri din capitala Portugaliei.

La scurt timp dupa intoarcerea lui Vasco da Gama din India, regele Manuel I a ordonat constructia unei biserici si a unei manastiri pentru ordinul religios Jeronimo, drept multumire pentru norocul Portugaliei. Noua cladire urma sa inlocuiasca o biserica mica dedicata navigatorilor. Se spune ca Vasco da Gama s-a rugat aici inainte de plecarea in calatoria sa spre Indii. Constructia cladirii a fond finantata de taxele puse pe condimentele pe care navele lui da Gama le aduceau acasa.

Prima piatra a Manastirii Jeronimo, cunoscuta si ca Manastirea Sf Maria din Belem (Bethlehem), a fost pusa in anul 1502. Constructia a fost supervizata de francezul Diogo Boytac. Dupa moartea sa, din anul 1517, mai multi arhitecti au lucrat la manastire, cei mai importanti fiind João de Castilho si apoi Diogo de Torralva. Constructia a fost finalizata in anul 1600, sub supravegherea arhitectului Jérome de Rouen, fiul celebrului sculptor Jean de Rouen.

Manastirea este unul din cele mai importante exemple ale stilului Manuelin, o varianta portugheza a stilului gotic tarziu. Denumit dupa regele Manuel I, stilul Manuelin este caracterizat de sculpturi complicate in piatra cu motive inspirate din teme maritime, precum lanturi, franghii, sfere si ancore. Una din cele mai interesante parti ale manastirii este portalul sudic care duce in biserica. Portalul, creat de Joao de Castilho, este bogat decorat cu ornamente si statui ale celor 12 apostoli, profeti si ingeri. Statuia centrala este cea a patroanei bisericii, Sf Maria din Belem (Bethlehem). Intrarea vestica, principala, este partial acoperita, acum, de o aripa mai moderna. Acest portal a fost proiectat de catre sculptorul francez Nicolau Chanterène si este decorat cu firide, embleme, steme si statui care-i infatiseaza pe regele Manuel I si pe sotia sa, Dona Maria de Aragon.

In interiorul bisericii, naosul central este separat de cele doua abside de piloni inalti octogonali decorati cu basoreliefuri. Altarul a fost construit in anul 1578 pentru a gazdui mormintele familiei regale. Mormantul urias al regelui Manuel I si al sotiei sale este sustinut de statui de elefanti. Aici mai sunt inmormantati regele Joao al III-lea si regina Catarina, precum si exploratorul Vasco da Gama si poetul national Luís de Camões. Un mormant mare si gol il comemoreaza pe regele Sebastian, care nu s-a mai intors din Batalia de la Ksar El Kebir din anul 1578.

Manastirea a fost creata de João de Castilho si finalizata in anul 1544. Este decorata abundent cu motive Manuelin bogate. Fiecare coloana are decoratiuni unice, neexistand doua la fel. Pe partea vestica manastirea se invecineaza cu sala de mese, decorata cu gresie si faianta din secolul 18. Vizavi de sala de mese se afla capitoliul, care contine mormantul primului primar al Belemului.

Pana in anul 1834, atunci cand ordinul religios a fost desfiintat, aripa vestica a Manastirii Jeronimo a servit drept dormitoarele calugarilor. In 1850 aripa a fost renovata in stilul neo-Manuelin. Din 1893 ea gazduieste Muzeul de Arheologie – cel mai important muzeu de arheologie al tarii, cu o colectie interesanta de obiecte metalice pretioase, si Muzeul Maritim – care subliniaza istoria maritima bogata a Portugaliei expunand navomodele, globuri si alte obiecte.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Lisabona, Portugalia? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Jeronimo?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)
Bancu Ileana

bancu-ileana

Aici m a impresionat dantelaria in piatra de la porticurile manastirii ,care dau spre curtea interioara.

Imi place Raspunde Marcheaza postat acum mai mult de 3 ani

Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.