Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Nicula din Nicula, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Nicula, Romania precum: adresa Manastirea Nicula, cum ajung la Manastirea Nicula, program Manastirea Nicula, preturi Manastirea Nicula, poze Manastirea Nicula, localizare pe harta Manastirea Nicula si alte detalii Manastirea Nicula.

  • Locatie: Nicula, Cluj, Romania

Manastirea Nicula este cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din spatiul romanesc, datand din anul 1552. Aici a existat o scoala pentru “grija sufletelor si invatatura pruncilor”, in anul 1659, urmand ca in anul 1699 manastirea sa fie atestata documentar prin icoana facatoare de minuni, spatiul de pelerinaj si pictura pe sticla.

In anul 1326, Nicula era o padure, in care s-a nevoit pustnicul ortodox Nicolae, cel care imprumuta numele sau padurii, satului si manastirii. Prima marturie istorica ce atesta asezarea monahala este legata de prezenta unei biserici de lemn, stil maramuresean, cu hramul Sfanta Treime, datata in 1552.

Intre 1712-1714 biserica se reinnoieste, dar cade prada unui incendiu in 1973, fiind inlocuita cu o biserica de lemn, ce dateaza din sec. XVII.

Incepand cu anul 1699, Nicula iese din anonimat, devenind unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana acesteia, pictata de preotul ortodox Luca din Iclod, in anul 1681, avea sa planga timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente ce vor avea loc in jurul anului 1700, atat pentru viata monahala, cat si pentru intreaga Ortodoxie romaneasca din Transilvania. Plangerea icoanei a dat nastere picturii pe sticla, mestesug calugaresc invatat de sateni, astfel Nicula devenind prima scoala de acest fel din tara noastra.

Biserica de zid s-a construit intre anii 1875-1879-1905. Iconostasul care o impodobeste este sculptat in lemn de tei de Samuil Kerestesiu, din Tasnad la 1938, fiind unicat.

Staretia a fost construita intre anii 1978-1989 si adaposteste un paraclis cu hramul “Sfantul Ierarh Nicolae” si o importanta colectie de icoane vechi, pictate pe sticla si lemn, dar si o colectie de carte veche.

In anul 2001 au fost construite: Biserica, Casa de creatie, Centru de studii patristice, Corpul administrativ, Arhondaricul si Clopotnita.


Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Nicula, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Nicula?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Pensiunea Diadis
Cluj Napoca, Cluj

Vezi pagina unitatii de cazare Pensiunea Diadis

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.