Vizualizezi pagina obiectivului turistic Manastirea Pestera Ialomitei din Moroieni, Romania. Aici gasesti informatii utile pentru vizitare in timpul vacantei la Moroieni, Romania precum: adresa Manastirea Pestera Ialomitei, cum ajung la Manastirea Pestera Ialomitei, program Manastirea Pestera Ialomitei, preturi Manastirea Pestera Ialomitei, poze Manastirea Pestera Ialomitei, localizare pe harta Manastirea Pestera Ialomitei si alte detalii Manastirea Pestera Ialomitei.

  • Locatie: Moroieni, Dambovita, Romania

Manastirea Pestera Ialomitei se afla la intrarea in Pestera Ialomitei, la inaltimea de 1560 m. Manastirea a fost fondata in secolul al 16 de voievodul Tarii Romanesti, Mihnea cel Rau. La izvoarele Ialomitei s-au asezat sihastrii din secolul 15, rugandu-se la ‘Piatra Altarului’, aflata in adancul pesterii, la 200 m fata de gura acesteia.

La inceputuri, la intrarea in pestera a existat o constructie din lemn, pe fundatie din piatra, cu pereti captusiti cu sindrila, care a ars in anul 1818. Biserica a fost reconstruita de preotul Gheorghe Ion Baltag si ieromonahul Gherontie din Petrosita. In jurul acesteia s-au construit chilii. In anul 1901, in apropiere s-a ridicat un schit de catre ieromonahul Ieronim II, ajutat de ciobanii din zona.

Biserica Manastirii Pestera Ialomitei a fost sfintita in anul 1911 de staretul Dionisie al manastirii Sinaia. In anul 1961, un incediu a distrus biserica, care a fost restaurata prin grija Patriarhului Justinian si cu cheltuiala pr. Macarie Marinoiu, pr. Pimen Stoichici si pr. Dumitru Breajcu. Biserica este impartita in pronaos, naos si altar. Biserica noua, din piatra, cu hramul ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’, s-a construit in anul 1994 si a fost sfintita in iunie 1996.

Biserica noua are catapeteasma din lemn, pictata in partea inferioara. In stanga este pictata Sf. Cuvioasa Paraschiva, in dreapta este pictat Sf. Nicolae, iar in centru este pictata ‘Maica Domnului cu pruncul Iisus Hristos’. Biserica are doua turle, una pe naos, alta pe pronaos. Lumina se primeste in altar de la o fereastra de pe peretele din dreapta si de la o fereastra din centrul peretelui de la rasarit, turlele fiind infundate, fara ferestre. Naosul si pronaosul au fiecare cate patru ferestre.

Fereastra din dreapta naosului are pictati pe Sfintii imparati Constantin si Elena, iar fereastra din stanga pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Ferestrele din pronaos au fost pictate cu Maica Domnului si Cuvioasa Paraschiva pe fereastra din stanga, iar pe cea din dreapta cu ‘Adormirea Maicii Domnului cu Apostolii’.

Pridvorul are usa cu geamuri si este luminat de cate o fereastra pe dreapta si una pe stanga. Geamurile ferestrelor sunt duble iar cele din interior au vitralii. Pictura bisericii a fost executata in anul 1986, cu cheltuiala parintelui Neofit Florea, fostul staret.

Cel mai usor se ajunge la manastire cu masina:

  • din DN 71 (Sinaia – Moroeni – Targoviste), satul Glod (comuna Moroeni), intram pe DJ 714 (Moroeni – Lac Bolboci – Pestera)
  • sau Sinaia – Saua Dichiu – Lac Bolboci – Pestera

Informatiile din aceasta pagina sunt orientative si se pot modifica in timp. Nu ne asumam raspunderea pentru eventualele neconcordante aparute.

Planifici o calatorie in Moroieni, Romania? Doresti sa te cazezi in apropiere de Manastirea Pestera Ialomitei?

Completeaza o cerere de oferta pentru sejur sau cazare care va fi transmisa tuturor agentiilor partenere.

Cerere oferta sejur Cerere oferta cazare

Recenziile turistilor

Calificativ 0 / 5 (bazat pe 0 calificative)

Nu exista recenzii din partea turistilor.

Fii primul care lasa recenzie

Fii primul care lasa o recenzie! Primesti +5 puncte (pentru o recenzie ce depaseste 75 de caractere)


Afla cum poti acumula puncte »


Impartaseste-ne parerea ta

0 caractere

Vezi localizarea pe harta

Casa Cerbului
Azuga, Prahova

Vezi pagina unitatii de cazare Casa Cerbului

Recomandare de cazare

Rezerva-ti cazarea in timp real la unul din cele peste 300.000 de hoteluri din oferta noastra.